2009. október 12., hétfő

Az App Store és a drága alkalmazások esete

Az Apple nyilvánosságra hozta az App Store bevétel alapú listáját válaszul a drága alkalmazások fejlesztőinek azon panaszára, mely szerint az ő programjaik a népszerűségi listák alján penészednek meg. (A Top 100 Paid lista a letöltések száma alapján készült!) Ebben a bejegyzésben - angol nyelvű eredeti: Ben Lorica, O'Reilly Radar - a fejlesztők felvetésének igazságtartalmát vizsgálta a szerző.
Decilisenkénti átlagot számolt az eltelt két hétre (decilis: darabszám szerint tíz egyenlő részre bontotta az összes letöltést, és midnen tizednek kiszámolta az átlagát).

Mit látok az ábrán?
Az első sor a 'dagadt', azaz drága alkalmazásoké, a második pedig a legtöbbek által megvett alkalmazásoké. Mindkét sor decilisekre bontott. A vízszintes tengelyen pedig az (átlag) árak láthatók - ez mindkét sorra vonatkozik.

Mit látok ezen az ábrán?
Az elrendezés ugyanaz. De itt nem átlagot számolt a szerző decilisenként, hanem mediánt (mi ez? elméleti matek tanszék? - kérdezősködött a Gonosz Almalap). Mi az a medián? A medián értékét úgy kapjuk, ha az érintett számokat - decilisen belüli árakat - növekvő sorrendbe rendezzük, majd kiválasztjuk a középsőt, a medián értéke ennek az értéke.
És most mi van?
A két grafikonból látható, hogy a drágább alkalmazások nincsenek büntiben az App Store-ban. Ha egy drága alkalmazás megjelenne a TOP 100 letöltésben, akkor az jelentősen megnövelné az adott decilis _átlagát_ (a mediánt szinte biztos, hogy nem). És jöjjön valami emberi fogyasztásra alkalmasabb, az egyes App Store osztályok megoszlása egy hete, három hónapja, féléve és egy évvel ezelőtt. Időközben a Utilitiesből kivált a Travel és az Education.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése