2009. augusztus 31., hétfő

iPod nap


Szeptember kilencedikén az Apple - a saját megfogalmazása szerint - iPod centrikus rendezvényt tart. Várhatunk új iPodokat, iTunest, iTS újdonságot (az európai iTS nem valószínû) és AppleTVt. Majd meglátjuk. "It’s only rock and roll, but i like it" - ez a Rolling Stones sor lett a rendezvény mottója - többesszámosítva. Ami igazán akkor lenne pikáns, ha megtörténne a már ezerszer belengetett Beatles iTS eljövetele.

2009. augusztus 28., péntek

A Hóleopárd tündöklése és eltűnése

A Hóleopárdot roppant nehéz meglesni, mert a Tibeti hegységben, jól rejtőzve, a magasban él, sokáig csak legendának tartották létét, némi albinózással dúsítva. Budapesten (és Magyarországon) sem történt más, a hazai Apple viszonteladók által rendelt, várt, kért mennyiségnek csak töredékét szállította le a péntek déli premierre az Apple, így aki nem jelezte előre vásárlási szándékát, az bizony állattalanul távozott. Az Almalap a hozzá legközelebbi XMS boltját kereste fel, ahol dél előtt pár perccel a biztonsági őröket kellett megnyugtatni, a bolt előtti sor nem forradalmat készül kirobbantani, csak az új Mac OS X-re vár. A sor és a Hóleó kettőre már el is fogyott. Ahogy az Almalap megtudta, hasonló jelenet játszódott le a Starking és az iStyle üzleteiben is. A forradalom a Hóleopárd esetében nem is helyes kifejezés, hiszen felhasználó oldalról csupán a hihetetlen gyorsasága az, amit érzékelünk. Az Apple is fejlődésnek (refined - finomhangolás) nevezi, nem forradalomnak az új Mac OS X 10.6-ot. (az X-t tessék tíznek ejteni, ha már angolul "ten"-ként emlegetik.) A bemutató napján kielégítetlen maradt igények a következő héten nyerhetnek beteljesülést, további kétezer-háromszáz Hóleopárd indult felénk.

A Mac OS X rövid története

Az Almalapon olvasható cikk egy-egy bekezdésbe tömörítve mutatja be a Mac OS X egyes verziói újdonságait. A cikkhez tartozó grafikonról pedig leolvashatjuk a megjelenések közt eltelt időt is.

2009. augusztus 24., hétfő

Hóleopárd: augusztus 28.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard (Leopárdról történő frissítéses) ajánlott végfelhasználói ár: 6 639 Ft (bruttó: 8 299 Ft), az öt felhasználót kielégítő családi csomag (Leopárdról történő frissítéses) ára 12 400 Ft (bruttó: 15 500 Ft). Sorban állni, tolongani pénteken 12:00 lehet bármelyik viszonteladónál. A névsorban (de csak ott) utolsó tegnap előtt már több, mint száz előjegyzett vásárlónál tartott.

2009. augusztus 20., csütörtök

Mac OS X 10.5.8

Valószínūleg ez a Leopárd utolsó frissítése. Már letölthetõ, bár az óvatosak várnak egy hetet. A Tigris is frissült.

2009. augusztus 19., szerda

Majoros ment

"Tájékoztatjuk, hogy az Apcom Magyarország csapatában változás történt. Majoros Miklós elhagyja az Apcom szervezetét, új kihívásokat választott. Az Apcom Magyaroszág új ügyvezetője a mai naptól Szeidl Tibor, aki korábban az Apcom CE retail managereként dolgozott."

iTunes Store-é a piac negyede

Az NPD intézet legújabb felmérése szerint az iTunes Store-ból (iTS) vásárolják Amerikában minden negyedik zenét. Ez azt is jelenti, hogy az Apple magabiztosan a legnagyobb piaci szereplő a WalMart áruházláncot (14 százalék) megelőzve. Ahogy az ismert, az iTunes Store netes áruház, így az Apple eredménye még ütősebb. Neten át értékesítik a zenék 35 százalékát, helyes matek-műveleteket végezve kiderül, hogy a netes zene-eladásokból az iTS 69 százalékkal részesedik, második az Amazon 8 százalékkal. A folyamatosan zsugorodó hagyományos hanghordozós értékesítés - értsd: CD - még mindig 65 százalékot tesz ki. A fenti számok persze messze-messze vannak a való világtól, hiszen az illegális CD-másolás, de még inkább az illegális letöltés nem szerepelt a felmért adatok közt.
A Meraki felmérés szerint az Apple eszközök netes forgalma egy év alatt 221 százalékkal nőtt, köszönhetően az iPod touch és iPhone inváziónak. A wi-fi hálózatokon a tavalyi 14 százalékos részesedése 32 százalékra nőtt, az Apple így a wi-fi hálózatok meghatározó szereplője. Az Inteles eszközök részesedése viszont 62 százalékról 49 százalékra esett. Az iPhone vetélytársa RIM (BlackBerry) nyolc, a Nokia pedig csak két százalékot tudhat a forgalomból magáénak. A Meraki hálózati elmeket (switch, router...) gyárt.

2009. augusztus 18., kedd

Mi lesz szeptember kilencedikén?

Apple rendezvény - vágja rá a jól értesült. A "mit mutat be az Apple?" kérdésre csak találgatni lehet, a rendezvény címkéje szerint zenei-rendezvény. Így jöhetnek a kamerás iPodok; az iTab névre keresztelt, szinte biztos, hogy idén forgalomba nem kerülő tablet-gép, amelyen mozit is lehet nézni, az új iTunes új előfizetéses rendszerrel, de nem nekünk; új iMac, fehért felváltó MacBook, Hóleopárd (hogy a fehér szín megmaradjon). Az eseményt lehet, hogy Jobs vezeti (énekelni fog, táncolni fog, nem fog énekelni, nem fog táncolni). Egy biztos, aznap a hazai Apple "Vissza a suliba" zenés-táncos rendezvénye Budapesten fog látogatókban tobzódni.

2009. augusztus 17., hétfő

Office Macre - Outlook, Visual Basic

A Microsoft Macintosh Business Units fejlesztő-csapata a második legnagyobb Maces fejlesztő közösség az Apple-é után, az Office Maces léte pedig szükséges ahhoz, hogy irodai munkára Macet vegyenek, azaz a nagyvállalati értékesítéshez. Így egyáltalán nem mindegy, mit tervez a Maces Office-szal a Microsoft.
A 2008-as Business változatban az Entourage-t az Outlook váltja fel, ez a modul, elem, program, alkalmazás (vagy bármi) a kommunikációs kapocs, levelezés, kapcsolattartás, program-egyeztetés, ilyesmi. Az Outlook nem a Windowsos verzió átfordítása lesz, hanem Cocoa alapokon megírt szoftver (azaz a cél és megoldás marad, de nem egy átrángatott verzióval kell szenvedni, a cocoa jelzi a direkt - most már Inteles - Mac OS X alá írtságot). A Cocoa alapoknak köszönhetően lesz Time Machines az Outlook, így - aki használja a Time Machine-t -, visszaszerezheti rég kidobott levelét is.
Visszatér a Maces Office-ba a Visual Basic (VB) is, ez az Office programozási nyelve. A komoly vállalatoknál számtalan VB-s megoldás van Excel-doksik okosabbá tételére, automatikus Wordös report-generálásra... A Mac értékesítésre csapás volt, hogy a mostani Office nem VB tudó, így a nagyvállalatok nem vettek Macet (lásd bevezető mondat).
A beharangozott újdonságoknak csak az előszele lesz a szeptember 16-án bemutatkozó Office 2009 for Mac része, a javára várnunk kell egy évet.

2009. augusztus 15., szombat

Milyen processzor lesz az iPhone következő generációjában?

A gyártásra számos cég vállalkozna. Az ARM referenciája nem rossz, hiszen jelenleg is az ARM chipjét használja az Apple az iPhone-hoz. Ez amúgy féligazság, mert az iPhone 3GS chipjét a Samsung gyártja, a chip az ARM processzor 1GHz-es változata. Ki kell emelnünk az Intelt is, amely amúgy is az Apple partnere. Lehetséges befutó a PA Semi cég, amelyet tavasszal vásárolt meg az Apple. Szintén tavasszal az Apple leszerződtette Mark Papermastert az IBM-től. Az úr processzor tervezésben ász.
Tovább olvasnám, ezért ide kattintok!

2009. augusztus 14., péntek

Almalap archívum frissítés

Afféle szolgálati közlemény, az Almalap honlapján kicsit rendebbe szedtük az archívumot. Ami még nem teljes (2008/2009 fordulójáról hiányoznak az írások), még nincs hónapok szerint sorba rendezve.

2009. augusztus 13., csütörtök

Teljes felfrissülés

Az Apple gyakorlatilag az összes használatban lévő operációs rendszerét (Tigris PowerPC és Intel, Leopárd, Tigris Szerver Universal és PowerPC) frissítette, érdemes pár napon belül frissíteni.

CS5 csak Intel procis Macre

Az Adobe bejelentette, hogy a Creative Suite következő változata, amely minden bizonnyal a CS5 jelzést viseli majd, csak Intel procis Macen fog futni. Ahogy a Hóleopárd is.

Fizikailag növekvő alma

A cupertinoi önkormányzat július 21-én szoros, 3:2 arányban megszavazta, hogy a város további területet különít el kereskedelmi hasznosításra, iroda-építésre. A 44,877 négyzetmétert olyan cégeknek szánják, mint az Apple, a HP vagy a Symantec. A betelepült cégek az értékesítés után adóznak, a városka számára ez a legfontosabb bevételi forrás. Az ott dolgozók generálta forgalomból adódó bevételek, áttételes foglalkoztatás másodlagos. A döntést követően az Apple és a HP egyaránt köszönetet mondott az önkormányzatnak. Steve Jobs már 2006-ban, amikor részt vett meghívottként az önkormányzat nyílt napján, elmondta, hogy duplájára növelné az Apple az iroda-épületeinek számát.

2009. augusztus 12., szerda

iStore-ból iStyle

Az Almalap információ szerint a Mammutban az iStore helyére iStyle üzlet költözik. Ahogy azt mindenki tudja, a két cég nagy csatát vívott, hogy melyiküké lesz ez a pláza, a disztribúció plázánként csak egy APR létét támogatja. Ráadásul az iStore üzlete nem is lehet APR, mert ahhoz három méteres folyosóra néző, átlátszó üveg fal (is) szükséges, a Mammut üzlet frontja csak 2,80. Az iStore tulajdonosairól (Rightphone) annyit érdemes tudni, hogy az ország üzletközpontjaiban több tucat Pannon és Vodafon márkaüzlettel rendelkeznek. A Mammut üzletet amúgy némi balsors kíséri, hisz eredetileg a közeli Apple-viszonteladó költözött volna ide be, de a magas bérleti díjak miatt a Széna-tér lett belőle, ez volt az ország második APR-je. Ami bedőlt, ekkor az iStyle vette át az üzemeltetést, majd gazdasági okokra hivatkozva bezárta a boltot. Ráadásul a bolt egyik dolgozóját lőtték meg a Széna-téri OTP fegyveres kirablásakor.

2009. augusztus 10., hétfő

Final Cut Pro könyv magyarul

A Final Cut Pro az Apple egyik szoftver-zászlóshajója, hogy a melegre hivatkozva ilyen képzavarral kezdjünk. Megtanulása sem egyszerű, nem véletlen, hogy képzett felhasználókat - persze csak azokat, akik vizsgát tettek - az Apple a saját szájtján is jegyzi (nem könnyű rátalálni, de!). Ahogy külön jegyzi és képzi az oktatói fokozattal bírókat is. A tanfolyamos tanulás alternatívája a könyv-böngészés, az Apple saját könyvet ad ki, ez egyébként a vizsgára felkészülés alapját képezi, nélkülözhetetlen. Viszont angolul íródott, ami - meglepő, nem meglepő - sokak számára riasztó. Jöjjön hát a jó hír, az FCPUG július elején megtartott konferenciáján bejelentették, hogy készül a magyar nyelvű FCP könyv, amely azonban csak az FCS3 megjelenését követően lesz kapható, viszont az új verzióról fog szólni.

2009. augusztus 7., péntek

MBP 13" és 15" akár 320GB-os HDD-vel

Az Apple hazai disztribúciója új árlistája 320GB-os merevlemezzel is kínálja a MBP 13" (2,53GHz) gépet, a felár a 250GB-oshoz képest nettó 10800 forint. Hasonló a helyzet a MBP 15" (2,53GHz) esetén, ez a gép szintén rendelhető 250GB helyett 320GB-os merevlemezzel, felár netto 10720 forint.

Amikor a Microsoft megmentette az Apple-t

Igen, megtörtént. 1997. augusztus 6-án - ez a nap persze nem erről ismert, hanem egy japán városról. Ezen a napon a Microsoft 150 millió dollárért vásárolt szavazati jogot nem biztosító részvényt az Apple-ben, így juttatva friss tőkéhez az akkorra szinte fizető képtelenné vált Apple-t.
Tovább olvasnám, ezért ide kattintok!

2009. augusztus 6., csütörtök

Mac OS X 10.5.8

Valószínűleg ez a mostani a Leopárd utolsó frissítése. Már letölthető az alma menü Software Update parancsával, bár az óvatosak még várnak egy hetet. Frissült a Tigris (előző operációs rendszer) is.

2009. augusztus 5., szerda

Scmidt lemond

Hónapok óta ment a szurka-piszka, hogy az Apple és a Google mennyire vetélytársai egymásnak. A tét Eric Schmodt, a Google egyik vezetőjének Apple igazgatóságbeli tagsága volt, az amerikai szabályozás szerint konkurens cégeknél nem lehet igazgató senki sem. Schmidt most lemond. De ez nem jelenti azt, hogy a két cég kapcsolata változna.
Almalap cikkek az Apple-Google kapcsolatról itt.

GarageBand frissítés

Aki használja a minden új Macre felkerült GarageBandet (podcast készítés, zeneszerkesztés vagy bármi audió házifeladat), az feltétlenül frissítse a szoftvert a szokott módon (alma menü, Software Update).

2009. augusztus 4., kedd

Mi mennyi?

Mekkora a Mac piac részesedése? Tényleg tarol-e az iPhone? Valóban legyűrte a Safari a Firefoxot és az Explorert? Ezekre a kérdésekre választ ad a StatCounter GlobalStats oldala: (http://gs.statcounter.com/)

2009. augusztus 3., hétfő

"Lecsatolás előtt vesse ki."

Ifjabb unokahúgom iPodját frissítve írta ki a címben megörökített akármit a készülék. Nem a nyelvművelés mellett toporzékolnék, de ha már "vesse ki", akkor nem pont, hanem felkiáltójel. A többi olyan tömör gyönyör, hogy átengedem a forróság melletti élvezetet mindenkinek. Az vesse rám az első csatolást, aki le. Vagy ki.

Jobs háza

Hónapok óta hoz tízezreket izgalmi állapotba az a kérdés, hogy Jobs tovább hanyagolja, lebontja, szétszedi, átépíti, megtartja, eladja vagy belakja házát a kaliforniai Woodside-ban. A házat a réz-mágnás Daniel C. Jackling építtette 1925-ben. A tervező építész George Washington Smith a környéket teleépítette hasonló típusú házakkal. A stílus Andalúziára utal, ez is jelzi az építész spanyol gyökereit és azt, hogy Amerika nem csak a népek, de az építészet olvasztó tégelye is.
Tovább olvasnám, ezért ide kattintok!

2009. augusztus 1., szombat

iPhone OS 3.0.1

Ezt az iPhone frissítést azért érdemes letölteni (iTunes), hogy ne lehessen egyetlen SMSsel átvenni az uralmat a készülék felett.