2010. február 8., hétfő

20 iPad kérdés és válasz (via iLounge) 2/2

Kérdés: Tudom-e a mobiltelefonomat az iPadhez csatlakoztatni?
Válasz: Úgy tűnik, nincs. És nem csak a megfelelő szoftver hiánya miatt. Nincs e célra alkalmas Dock Connector kábel, és nincs engedélyezett Bluetoothos kapcsolat építési lehetőség sem, hiába is választjuk a Bluetoothos iPadet. Az Apple sem jelentett be alkalmazást iPadek, iPad és iPhone vagy iPod touch összekapcsolására, a nem Apple-s mobilokról nem is beszélve. Bár várható, hogy az iPadek képesek lesznek összekapcsolódni, ahogy az iPhone-ok vagy az iPod touchok képesek - sok játék és pár-kereső program épül erre a képességre. Összefoglalva, jelenleg nem tudjuk, hogyan lehet az iPadet mobiltelefonnal összekötni, de szinte biztos, hogy ez az állapot csak ideig-óráig áll fent.



Kérdés: Az iPaddel elérhető-e az Internet drótos kapcsolattal? Gyakran utazunk Európában (amerikaiak kérdeztek és kaptak választ a fordított cikkben), ahol a legtöbb szálloda nem wi-fi, hanem Ethernet kapcsolatot kínál.
Válasz: Erre a problémára nagyon régóta megoldás az AirPort Express, az Apple wi-fi routere. Ennek van Ethernet bemenete - vagy a szálloda ad Ethernet kábelt, vagy mi vigyünk magunkkal (ez a biztosabb megoldás) -, és az AirPort stabil 802.11n kapcsolatot biztosít. Jelenleg nincs eszköz, amellyel az iPadet direkt tudnánk Ethernet hálózatra kötni.



Kérdés: Az iPaddel elérem-e a számítógépemen tárolt zenéimet, mozijaimat? Mert ha nem, akkor nincs miért megvennem.
Kérdés: Az iPad Settings menüjében megtaláltam a 'File Sharing' menüpontot. Van ilyen az iPhone-on is? Vagy ez az iPhone OS 3.2 újdonsága lesz? Hogyan kell használni?
Válasz: Az iPaden talált 'File Sharing' az iPad és a hozzá csatlakozó számítógép közti adatcseréhez használatos, leírás szerint valóban csak megosztja az adott mappát a Mac és az iPad közt. A megosztott mappa a Mac vagy a pécé(!) asztalán jelenik meg. Mi is úgy gondoljuk, hogy ez a lehetőség a jövőben az iPhone és iPod touch használók számára is elérhető lesz - de semmi sem biztos, hisz a fejlesztő cég neve: Apple. Más gyártók persze előállhatnak olyan szoftver-megoldással, ami megkönnyíti az Apple eszközök közti fájl cserét.



Kérdés: Az iPhone tethering remek modemmé teszi a telefonomat, mobil netezéssel nem is tudom lemeríteni a kvótám. (A tethering az a szolgáltatás, amikor az iPhone-t a számítógéphez csatlakoztatjuk, és a számítógép az iPhone-on át 'tárcsázva' éri el az Internetet. Az iPhone-t a Machez kábellel is csatlakoztathatjuk e célból, ez az 'USB tethering', de működik a tethering bluetoothos kapcsolattal is. Tapasztalatom az, hogy az USB valóban megbízható, a Bluetoothos az esik és kel. A legkisebb előfizetési csomagom van a T-Rexnél, és normális netezéssel még nem sikerült kimeríteni a kvótám. Igaz, nem vagyok éjjel-nappal jútyúbozó.)
Válasz: Az Apple még nem beszélt a tetheringről, mivel az AT&T, a kizárólagos partner, ezt nem támogatja (a Gonosz Almalap szerint az AT&T szintén Matáv leányvállalat...). Reméljük, hamarosan úgy tudunk tetheringezni, ahogy azt az iPhone-nal lehet.

Kérdés: Megosztható-e az iPades iTunes zene az AirTunes segítségével?
Válasz: (Az AirTunes az AirPort Express szolgáltatása, a hálózatba kötődő gépek iTunes könyvtára ide kiajánlva megszólaltatható az AirPorthoz kapcsolódó hangfalakon.) A válasz: nem. De ilyen kihangosítás megtehető a Bluetoothon át, amennyiben a hangfal Bluetooth fogadó képes.

Kérdés: Beolvastatható-e kamera USB kártáyja az iPaddel?
Válasz: Pontosabb kérdésfeltevés esetén tudnánk korrekt választ adni. Sony Memory Stick esetén a válasz 'nagy bizonyossággal igen'. Az iPad Camera Connection Kit USB-csatlakoztatott kamera vagy SD kártyán tárolt képek és videók beolvasását támogatja. Ugyan a gyártásával már felhagyott az Apple az iPod Camera Connectornak, de ez képes volt többféle kártyát beolvasni - számos megkötés mellett. Néhány elnevezés ('Camera Connection') arra utal, hogy lesz erre az Apple-nek iPad specifikus megoldása.

Kérdés: A már meglévő PDF, TXT, Word vagy ePub dokumentumaimat hozzá tudom-e adni az 'iBook Shelf'-hez? Rengeteg eKönyvem van, számomra döntő fontosságú, hogy ezeket be tudom-e illeszteni az iPad struktúrájába.
Válasz: A bemutató során az ePub formátum használatát láttuk, beleértve a betű-nagyítást, -kicsinyítést, a betűtípus váltást, a cím, fejezet és könyvjelző megőrzést, illetve csökkentett fénykép állítási lehetőséget. Az Apple semmit sem mondott arról, miként lehetséges, és egyáltalán, lehetséges-e máshonnan vásárolt ePub kiadványok iPadre tétele. Ahogy az iPod esetén az mp3 formátum támogatása, úgy az iPad esetén az ePubé azt sugallja, hogy lehetséges lesz korábban, vagy másutt vett ePub kiadványok iPadre vitele. A PDF, TXT vagy Word formátumok olvasását az iPad támogatja, azt viszont nem tudjuk még, hogy az ilyen formátumú publikációk iBookként kezelhetők lesznek-e.

Kérdés: Megszűnik a szabad hozzáférés? Én nem fogok hat hetente 20 dolcsit fizetni azért, hogy olvassam a The New York Timest, másik húszat az LA Timesért, még húszat a USA Today-ért. Nem fogok havi 2-300 dolcsi kiköhögni azért az iPad kapcsán, amit a neten ingyen megkapok.
Válasz: Nem vagy ezzel egyedül. Jelenleg a nyomtatott média harcot folytat azért, hogy a tartalom, amit kisebb-nagyobb részben ő állít elő, ne legyen ingyen préda a neten. A kiadói oldal szerint, aki olvasni akarja őket akár nyomtatva, akár neten, akár bárhogy, az fizessen, hiszen egyik megjelenés, a cikkek megírása, előállítása ... semmi sincs ingyen (ahogy az sem, hogy én ezt fordítom). A másik sarkos vélemény szerint a net ingyenes, és ez visszavonhatatlan vívmány.

Kérdés: Úgy írtatok (iLounge) az iPadről, mint ami megváltoztatja a játék-fejlesztést. Mire alapozzátok ezt az állítást? Nem elhamarkodott vélemény ez?
Válasz: Igyekszünk egyfelől tárgyilagosan bemutatni az adott eszközt, jelen esetben az iPadet. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy megosszuk veletek személyes benyomásainkat, érzéseinket. Így nem csak tényekről írunk, de általunk felismerni vélt trendekről is. Amikor a fenti megállapítást írta a kollégám, én is kérdő arccal néztem rá. Ám amikor kézbe vettem az iPadet, megértettem gondolatát. Az idő pedig eldönti, hogy igazunk lesz-e.



Kérdés: Van-e toll az iPadhez. Diákként gyorsabban jegyzetelek, mint gépelek, ráadásul ábrát bevinni tollal sokkal könnyebb, mint ujjal vagy más szoftveres megoldással.
Válasz: Amikor az iPhone-t és az iPod touchot mutatta be Steve Jobs, akkor temette a tollat, és a mindannyiunknál születésünktől meglévő ujj használatát istenítette. Az iPod touch és az iPhone esetében igazat is adunk neki, az iPad esetében már ... meggondolnánk a tollat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése