2010. február 10., szerda

Aperture 3.

Az Aperture a profi fotósoknak szánt Apple alkalmazás. A most bemutatott hármas verzió kiemelt újdonságai - Faces, Places és Brush - közül kettőt a 2009 januárjában bemutatott iPhoto kapcsán ismerhettünk meg. A Faces (Arcok) a programba integrált arcfelismerő algoritmus segítségével segít a több száz, ezer, tízezer fényképen feltűnő arcokat beazonosítani (YouTube link: iPhoto: Faces - magyar hanggal). A Places a fénykép földrajzi koordinátái alapján - GPS adatok - helyezi el a Föld térképén a fényképeinket, a nagyítástól függő mértékben csoportosítva őket (YouTube link: iPhoto: Places - magyar hanggal).
A harmadik újítás(?) a Brush, az ecset használatnál következett be. A kép retusáló, feljavító eszköz szinte minden paramétere, viselkedése módosítható - aki Wacom vagy más tabletet használ, az a nyomás-érzékeny szerkesztési módnak is örvendhet. (iPad hívők: amíg nincs toll, az ujj az eszköz, addig ez csak délibáb...)
Az Aperture 3 futtatásához 1GB memória kell (Mac Pro-n 2GB), Intel C2D procis gép, és a legújabb Leopárd vagy Hóleó. Akit érdekel, mit tud az Aperture, az 30 napos próbaverziót tölthet le, vagy megnézheti az Apple szájtján lévő tucatnyi videót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése