2010. március 8., hétfő

Fontosabb lesz az iPad az asztali Macnél?

Ezt állítja egy piacelemző cég szakembere magán-blogjában, érvelése érdekes, ezért közreadom. Három érve szól amellett, hogy az Apple számára az iPad nagyobb biznisz lesz, mint az asztali Macek. A várakozás szerint az iPad adja majd az Apple éves bevételének négy, az asztali gépek pedig a három(!) százalékát - ha igazak a becsült értékesítési adatok, és a vélt árszintek.

Az iPad és az asztali Mac ára közelít egymáshoz
Az asztali gépek átlagára 1210 dollár (240eFt), az iPad átlagára 600 dollár (120eFt). A különbség csökkenni fog, mert az asztali gépek átlagára gyorsabban csökken, mint az iPadé. Évek alatt (kb. hét évre előre szól a becslés) a gépek átlagára 650 dollárra (130eFt), az iPadé 440 dollárra (85eFt) fog esni.

Több iPadet adnak el, mint Macet
Idén várhatóan négy millió iPad talál gazdára, miközben csak 3,8 Macet (asztalit) értékesítenek. Az említett hét éves periódus végére Macből 9 milliót, iPadből pedig 12 milliót adnak majd el.

Nagyobb az iPad árrése, mint a Macé
Becslések szerint egy Macen az Apple-nek 30 százalék árrése van, az iPaden viszont 55 százalék. Idővel mindkettő csökkenni fog, hét év után egy-egy Macen alig 26 százalékot fog keresni az Apple (Gonosz Almalap krokodil könnyeket hullat), az iPaden pedig épp hogy csak 40 százalékot (Gonosz Almalap megszaggatta ruháját és perselyt helyezett ki az Apple javára gyűjtendő).

De ez a jövő, de ez csak egy becslés. A gondolatmenet viszont vidám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése