2010. július 30., péntek

Mesélt a keze

„Mesélt a keze - ezért szerettem bele” - ez a vallomás anno nem az Apple Magic Trackpadjét simogató kéz láttán szaladt ki egy csinos ajkon, de megeshet, hogy hamarosan e kapcsán hangzik el. Azt tanultuk, hogy az embert az eszközhasználat tette emberré, különbözteti meg az állatoktól. Nos, a Magic Trackpad használatához lassan zongora-bűvész ujjakra lesz szükség. A lenti YouTube videó sorra megmutatja, milyen mozdulatokat ismer - jelenleg - a Magic Trackpad. A felvétel, felismerhető, a System Preferences Trackpad paneljéről készült, a látvány ismerős lehet a Magic Mouse vagy horsozható Macet használók számára.



Mivel kánikula van, így nem csoda, hogy az informatika folyamatos ujj fejlesztéséről beugrott egy régen olvasott sci-fi. Ebben a gyerekek számára lehetett megrendelni egy olyan fuvolát, amelyen nem csak játszani lehetett, de színes fényeffekteket is kibocsátott. Sőt, egy beépített chipről dallamokat játszott, ha a fuvolás ezt helyesen játszotta utána, akkor egy magasabb szintre léphetett, mint egy netes játékban. A gyerekek tömegesen rácsavarodnak a fuvolára, otthon, iskolában, parkban nyomatják. A szülők eleinte örülnek, hogy a szex, drog és rock'n'roll helyett a zene, a muzsika köti le a csemetét. Ám az egyik szülőt bosszantja ez a fuvola-hisztéria, és kipróbálja a gyereke fuvoláját. Esik-kell a zene-utánajátszásban, noha zenész. A gyerek már a huszonhetedik szinten jár, ő meg a negyedikkel küzd. Lassan ráébred - mert sci-fi, azért -, hogy a fuvola milyen remek kommunikációs eszköz lehet egy földön kívüli civilázáció számára, amely előre küldve ezt az eszközt, kapcsolat-teremtésre képes tömegeket szerez - vagy manipulál vagy ... de ez már nem derül ki, mert az apa eljut az ötödik szintre és az ott látott fényeffektek hatására felhagy a beszámoló (sci-fi) írásával.
befejezés1) Nem hinném, hogy a trackpad, a Magic Mouse vagy a Magic Trackpad, de akár az iPhone vagy az iPad felülete afféle fuvola volna - de lehetne...
befejezés2) Nem hinném, hogy a trackpad, a Magic Mouse vagy a Magic Trackpad, de akár az iPhone vagy az iPad felülete afféle fuvola volna. Ha sokáig, emberöltőkön át lesz a kéz kommunikációs eszköz, amellyel egyre kifinomultabb műveleteket végzünk, tömegesen, szinte minden ember, akkor az evolúció minden bizonnyal belehúz segíteni.
befejezés3) Nincs is kánikula.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése