2010. január 31., vasárnap

iPad

Összefoglalva az iPaddel kapcsolatos bejegyzéseket elmondható, hogy az Apple nem dobott nagyot, sőt. A felfokozott várakozásokhoz képest sokkal kevesebbet tud az iPad. Ez jóval kevesebb, mint amit majd a .1 vagy .2 verzióban megvalósítva örömködés fogadna. Személy szerint olyan érzésem van, mint az Air bemutatásakor volt. Akkor nem hittem, hogy a "legvékonyebb" marketing elégséges lesz a termék diadalához. Persze a "de hová tűnt a számítógép" (iMac) esetén is így gondoltam, mármint hogy a reklám duma kamu - de akkor volt a háttérben hardver és szoftver újdonság. Sőt - az első iMac kibocsátás második hulláma is ilyen volt, akkor az Apple a színválasztásra biztatott az öt különböző színű iMac kapcsán. De akkor meg ott volt az egész iMac, mint újdonság.
Az iPad ... kádba nem viszem könyv helyett, újságot olvasni kényelmetlen, kedvenc kávézómban rendszeresen lekávézom és leeszem az újságot. Az viszont nagyon áll, amit pár hete írtunk meg az Apple, mint vallás kapcsán. Akkor úgy fogalmaztunk, hogy amit az Apple nem gyárt, az nincs, és igény sincs rá. Akkor Jobs temette az olvasás (guttenbergi) galaxisát és értelmetlen dolognak tartotta a Kindle-t és más eBook olvasókat. Jelezzük, a kánon átíródott - de még inkább: 1984-szerűen radír és átírás hajtatott végre. A G-galaxis él és virul, az e-könyv olvasó, természetesen csakis az Apple féle megvalósulásában, előre és a jövőbe mutató termék.

2010. január 27., szerda

Jobs hívők tömege az XMS Akadémián (élő)

20:31 Elvben 10 óra játszásidő

20:22 Az iPadhez lesz dock, külső billentyűzet,

20:19 Ár 499 dollár (16GB csak wi-fi), 829 dollár (64GB + wifi + 3G)

20:17 Amerikában lesz kártyafüggetlen, itthon?

20:14 iPad: wifi és 3G, iTunes szinkronizál

20:12 Demo, demo, demo

20:01 És van iWork iPadre.

19:55 iBooks néven újabb Store, ahonnan könyvek tölthetők le (vö: minek vegyél eReadert, Kindle-t vagy bármi ilyet)

19:45 Most épp Electronic Arts (játék)

19:31 1,25 cm, 70 deka, 1GHz, Apple Chip! (nem véletlen volt a P. A. Semiconductor megvásárlása), 802.11n, Bluetooth

19:27 és mozit is nézhetünk (a'la iPod touch, iPhone, iPod nano...)

19:25 (nézői közbeszólás: "az iPad azért ekkora, hogy a pornóképeket két kézzel tud simogatni")

19:21 Jobs iPadel (demo, demo, demo)

19:11 iPad = maxi iPhone (nézői közbeszólás: "Steve jobban néz ki, mint az iPad")
iPad: szö9vegszerkesztő, webgép, böngészés, iCal, Address Book, webkamera, Google Map megmaradt (pedig az Apple nem rég vett egy térképes céget...), Flash ezen sem fut, forgatható (mint az iPhone), iPhone gallery.

19:06 Jobs momentán Mózes tábláiról beszél az összegyűlt Apple táblagépére váró közönségnek.

Több vezető bloger és vagy harminc ember gyűlt össze az XMS Akadémián, hogy élőbe kövesse Jobs beszédét - San Franciscoban. Ebben egy akadályozhatja meg az urakat és egy hölgyet, a Datanet kritikán aluli sávszélessége (ez a Duna Plaza szégyene, a Datanet még mindig kilobitben számol...)

2010. január 26., kedd

App Store infografika

Tudom, hogy már mindenki a tablet (iPad iVagy iBármi iMás iLázában iÉg), a várakozást könnyítendő itt egy 'infografika' az App Store adataival.



Az 'infografika' kifejezés amúgy erőst mosoly csal ajkunkra, mert a Világgazdaságos múltban ez a szóösszetétel kutyaközönséges grafikont jelentett. Ami Excelben készült (pénzért), majd egy grafikus újra rajzolta Illustratorban (pénzért) - a végeredmény egy-az-egyben Exceles külalakú volt. Az 'infografika' viszont forradalmi szerkesztői újításként adódott el a kiadó felé.

2010. január 22., péntek

Az önkijelentkező Mac

"A MacBook-on hallgatok zenét iTunes-ban. Az Energy Saver-ben mindkét csúszka Never-re van állítva. Mégis x idő eltelte után logout-ol a gép és megszűnik a zenelejátszás is. Újra be kell lépnem a gépbe és az iTunes-t újra kell indítani, hogy tovább tudjam hallgatni a zenét. Nincs olyan megoldás, hogy ha zenét hallgatok akkor a gép nem logout-ol, és addig hallgatok zenét amíg jólesik?
Köszönöm.
"
Ok, elsőre az ugrott be, hogy mivel hordozható gépet használ az Almalaphoz fordult felhasználó, a másik (Power/Battery, azaz 220/aksi) panelen állította 'never'-re (sohára) a csúszkákat. De mire megnyitottam a SysPrefet, bevillant, hogy 'logout'-ol a gép, és akkor már egyértelmű volt, hogy melyik panelen a megoldás:



És még egy. Az idézett levél pontosan leírja a problémát - milyen gép, milyen alkalmazás, milyen hibajelenség, mit próbált tenni az elhárítására -, ezért köszönet.

2009 legfontosabb három eseménye

Elsőként a blogban jelent meg az a szavazás, amelyben arra kereste a választ, hogy melyik három eseményre fogunk majd emlékezni, ha 2009-ről beszélve az Apple-re gondolunk:

A Hóleopárd bemutatása - 60%
A 21,5 és 27 inches iMac - 43%
A Magic Mouse - 39%
Az egybeházas MacBook Pro 15, 17 - 21%
A fémházas MacBook Pro 13 - 21%
Mac mini + Hóleó server - 13%
Az iLife '09 bemutatása - 4%
A 2TB-os Time Capsule - 4%
Az iWork '09 bemutatása - 0%
Videó felévtelre képes iPod - 0%

2010. január 20., szerda

Az almalány

Dobosy Anikó neve elválaszthatatlan az Almalap történetétől, szinte az első szám születésétől ott volt. Az Almalap történetírása feljegyzése szerint:
"Az Almalap viszont rátalált Dobosy Anikóra, aki az első almalány lett – e beosztással fedve le a felsoroltakat. Anikó bátor “igen”-nel felelt arra a kérdésre, hogy van-e jogsija és kocsija. Volt mindkettő.
A sárga kispolszki a szüleié volt. Ezt vallotta be, amikor a Kossuth Nyomdából az Árpád-hídon lépésbe araszolva haladtunk előre, a hátsó ülésen 1500 Almalappal, magam kicsit jobbra kilógva a kocsiból. Az araszolás és a meleg hatására Anikó kinyilatkozta vezetői filozófiáját:
– Én imádok vezetni, csak előttem és mögöttem ne legyen autó!
Miközben könnyeimet törölgettem, Anikó határozott hangon az autó elhagyására szólított fel.
De volt más élményünk is a kispolszkival! A Hertelendyről kikanyarodva az Alkotás útra az lassan emelkedett, majd egy közlekedési lámpán túl érte el legmagasabb pontját. Anikó épp vitt valahová, amikor befékeztünk az említett lámpánál.
– Érdekes, ha egyedül vagyok, itt mindig elérem a zöldet!
E fenti élményemet meséltem Jánosnak, aki erre rám csodálkozott:
– Neked is ezt mondta?
És még egy kispolszkis eset, ekkor hárman(!) ültünk a kocsiban, Abonyi Petinek jutott a hátsó ülés, saját bevallása szerint a motor minden fordulatát érezte csontjaiban. A Budafokiról kellett volna jobbra kanyarodni a MOL székház előtt, de valahogy rossz sávba soroltunk. Péter hátulról a zöld jelzésnél szólt, hogy “khm, de talán ...”, mire Anikó Sennaként jobbra rántotta a kormányt és befértünk a busz előtt. Péter busszal jött vissza az irodába."
Az almalány nem Anikó álneve, hanem munkaköre volt, ez volt a szép feloldása a gépíró, hirdetésszervező, ügyintéző, iroda vezetőnek.
És most:

2010. január 19., kedd

miniPhone

Sokan hallottunk már e Távol-keleti csodáról, az Almalapnak ma kezébe került egy - sajnos lemerült - változat. MiniPhone-t fotózni csak iPhone-nal érdemes, mi más is lenne kéznél. A baj csak az, hogy még az életben nem láttam olyan iPhone-t, amelynek a kamerája éles képet lett volna képes készíteni. Így mea culpa, szerény képességeimmel és az iPhoto-val kicsit javítottam a látványon, de tudom, nem az igazi. Annál azért jobb, hogy titkoljam. Íme:


Kézben a miniPhone - amit persze iPhone-ként forgalmaznak. Jobbra a doboza, mintha a cupertinoi cég gyártaná. Balra a táp - na ez már nagyon nem Apple.


A hamis mini iPhone háta, de teljes kidolgozása igényes, fém az, aminek fémnek kell lenni, még a logó is hibátlan. Jobbra az Apple iPhone-hoz vett tok, csak a méretek kedvéért.


E szenzációsan bemozdult és elmosódott képen az iPhone-nal lefotóztam a tükörben látható fotózó iPhone-t és a hamis mini iPhone-t - csak a méretek kedvéért. A tulajdonos elmondása szerint telefonálni remekül lehet a minin, csak egy idő után kínai menüre vált a készülék. (A Gonosz Almalap szerint a gyártó tervezi az angol nyelvű lokalizációt, amennyiben a felhasználók száma eléri a kívánatos minimum számot, a százmilliót. Addig nekik nem éri meg... vö. magyar nyelvű Mac OS X.)


A doboz hátulról. Hibátlan Apple logo, AT&T logo... Small is beautiful.

2010. január 18., hétfő

Hadd lássam a képeidet!

Az Apple elkészítette a MobileMe Gallery iPhone-os és iPod touchos verzióját. A MobileMe az Apple tárhely szolgáltatása, ahová iPhoto-ból, vagy Aperture-ből egy kattintással lehet képeket vagy akár egész albumokat feltölteni, másokkal megosztani. Ahová a képek kerülnek - illetve az iMovie-ból MobileMe-re feltöltött videók -, azt nevezi az Apple Gallery-nek.
Az ingyenes iPhone és iPod touch alkalmazás azonban nem csak a saját albumjainkat találja meg. Megtalálja mindazok MobileMe albumjait, akik neve az Address Bookban szerepel és @mac.com vagy @me.com email címet rendeltünk hozzá. És nem álcázta az albumját valamilyen módon. Ezt - gyanítom - eddig kevesen tették meg, hiszen az albumhoz hozzáférni csak URL ismeretében lehetett, amit mailben küldött szét a Gallery használó a kiválasztottaknak.
Az albumot amúgy védetté lehet tenni, ha feltöltésnél nem az Everyone-t adjuk meg, mint célközönséget. Ezt csak a létrehozáskor adhatjuk meg, később már sem az iPhoto-ban, sem a MobileMe honlapunkon nem tudjuk szűkíteni a kört. Így a 'titikosítandóvá' vált albumokat le kell törölni a MobileMe-ről, majd újra feltenni, de már névvel/jelszóval védetten.


Feltöltés iPhoto-ból MobileMe Gallery-be. Itt védhetjük ki a nem kívánt látogatókat.


A saját albumjaim az iPhone-on.


Pár név az Address Bookból, akinek emailjében @mac.com vagy @me.com szerepelt. Ezeket, mint barátainkat, az Apple alkalmazása felkínálja. Ha talál nyílt albumot az illetőnél, akkor azt meg is mutatja.


MobileMe Gallery beállítások. (Igen, innen kitalálható az én @mac.com címem ... nincs is már fent semmi izgalmas.)

Percenként 23 MacBookot ad el az Apple

A cím mindent elmond. A tavalyi értékesítési adatokból, illetve az idei tervekből számolható ki ez. A dolog jó példája annak, miként tehető felfoghatóvá az amúgy száraz számadat: tizenkétmilliónál több eladott MacBook. A MacBook amúgy is sikertermék, a gyártók idén 15-25 százalékkal több darabra kaptak az Apple-től megrendelést, mint tavaly, a megrendelés havi bázisú. Ez persze arra is utal, hogy egyhamar nem lesz új MacBook. (Vagy igen, ahogy Jobst ismerjük.)

FCP lvl2 oktató: Bezdán Zsolt

Az Almalap is büszke arra, hogy Közép-Kelet Európában (legalábbis az Apple vonatkozó honlapja szerint) Bezdán Zsolt az első, aki megszerezte a címben említett minősítést. Az FCP a Final Cut Pro profi videószerkesztő programot jelenti, a lvl2 pedig a második szintet ("Ez valami Facebookos játék?" - kérdi az idétlenül Gonosz Almalap). A büszkeséget fokozza, hogy Zsolthoz hasonló minősítése a Föld bolygón momentán csak kilenc embernek van.
Gratulálunk!

2010. január 14., csütörtök

Index: Budapesti állásokat hirdet az Apple

Budapesti állásokat hirdet az Apple. Link a blogból.

Android vs. iPhone (link)

Doransky: Android vs. iPhone, avagy miért jött ki a Google saját telefonnal? Linket a blgoból eléred.

Logic 2009 akár 64 biten is

Letölthető a Logic Pro 9.1 és a Main Stage 2.1 - az Apple frissítette két Pro alkalmazását. A 64-bitessé lett alkalmazás frissítése számos apróbb hibát is kijavít, így erősen ajánlott letöltése, megszerzése, beüzemelése. A 64-bites verzió továbbra is kezeli a 32-bites plug-ineket, ahogy a 64-biteseket is, a pontos lista az Apple Logic oldaláról érhető el. Viszont a 9.1 nem támogatja (nem teljes felsorolás) a firewire-s videó streamet, az AAF, OMF fájlcserét (se ki, se be), a Vienna Symphonyc Libray Toolt vagy az AKAI formátumú sample beolvasást.
A Logic 9.1 32-bites változatának futtatásához legalább Mac OS X 10.5.7 kell, a 64-es változathoz a Hóleopárd legfrissebb verziója (10.6.2).

2010. január 13., szerda

Az Adobe szelet vett

Az Adobe is környezetért felelősséget érző vállalkozás, a San José irodaházain 20 kis-szélerőművet állít üzembe, összesen 50MWh éves teljesítménnyel, ez öt amerikai lakóház fogyasztása. Az előző bejegyzésünkben írtuk meg, hogy mennyire szenved a Szilícium-völgy irodapiaca, többek közt az Adobe leépítése miatt, bár az Adobe üzemi eredményei folyamatosan javulnak. Annyi bizonyos, hogy ez a szép jövő irányába tett lépés nem függetleníti az Adobe-t a villamosenergia hálózattól.

2010. január 12., kedd

Üres irodaházak a Szilícium-völgyben

A gazdasági válság nem csak az informatikai cégeket sújtja, hanem az őket kiszolgáló vállalkozásokat is, így az ingatlanosok sem írták be az aranykönyvbe 2009-et. A völgyben négy millió négyzetméter - vagy hatszáz focipályányi - kiadatlan irodaterület vár bérlőre, többségükben az eltelt öt évben csak a biztonsági őr kapcsolata fel a világítást - vagy zseblámpázott bőszen. A völgy szívét jelentő San Hose, Sunnyvale és Palo Alto-ban 300 ezer négyzetméter (40 focipálya) első osztályú irodaterület kiadó.
Az ingatlanosok kilátásai egyáltalán nem jók, a piac ül, akad olyan irodaház is - itt tíz emeletnél nagyobb épületre gondoljunk -, amely még soha sem látott bérlőt. A dot.com lufi (emlékszünk még erre? amikor az "internet" szóval milliókat invesztáló befektetőket lehetett fogni) óta nem állt talpra a piac. Az átmeneti eszmélést a gazdasági válság kómává fokozta.
Amikor üresek az irodaházak, az ott dolgozók munkanélküliek - az említett körzetben novemberben 11,8 százalék volt a munkanélküliség mutatója - nagyjából annyi, mint Magyarországon. Csak a Sun Microsystems (Santa Clara) és az Adobe (San Jose) ötezernél több embert bocsátott el (Megírtuk: Adobe nyereség -41%)
Dominó hatás
Nem frissítettél CS4-re? Ezért egy ember elvesztette munkáját az Adobe-nál. Mivel nem fejleszt, így nincs szükség titkárnőre. A két munkanélküli nem jár a sarki bárba ebédelni, a bár bezár. Az Adobe lemondja nagyobb irodaterület bérletét. Tovább nő a kiadatlan irodaterület. A beruházók rémálmaikban újabb irodaépületet építenek - de felébredve úgy vélik, előbb lesznek Krisna-tudatú rabbivá, mint egyetlen négyzethüvelyknyi iroda építést terveznének. Így építőmunkásra sem lesz szükség egyhamar. A munkanélküliek előbb-utóbb felkerekednek - ez Amerika - és elköltöznek. Így az ingatlan piac lakás/ház ága is beszakad.
A völgy irodáinak 21 százaléka kiadatlan, további 20 százaléka pedig olyan áron lett kiadva, amely a bérbeadó költségeit fedezi, de nyereségről szó sincs, állagmegóvásra elég csak.
De nem csak a völgy szenved, a fenti kép jellemzi a nyugati part magas-technológia szektor által lakott iroda-negyedeit. "Az épületek értéke felére, harmadára esett" - állítja Dan Fasulo piac-elemző. "Vérfürdő."
Széllel szemben
Az elemzők kimutatása szerint a bányászat és építőipar után az informatikai szektor veszítette a legtöbb alkalmazottat tavaly. Akadnak persze kivételek is, az Apple megfontolt bővítésre készül, az iwiw-et várhatóan az idén sírba tevő Facebook pedig nagyobb irodába költözött, 12,5 ezer négyzetméternyit már át is vett, további 25 ezer szerepel az idei terveiben. Az épületben korábban orvosi-műszer gyártó-fejlesztő cég működött.
Amerika sem fenékig tejfel - az ingatlant bérbeadó számtalan szövetség igyekszik tartani az iroda-bérleti árakat, de megjelentek azok a cégek, akik valóban a túlélésért küzdve akár tíz százalékkal is alámennek a megegyezéses árnak (Gonosz Almalap: "van ott árrés!") Az első osztályú iroda átalagos négyzetméter ára 23,84 euro (gondolom, legtöbben euro alapon fizetünk, ezért nem forintban írom), ez 21 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban volt. A válaszfalak nélküli iroda négyzetméterára 9,77 euro, ez 16 százalékkal kevesebb az előző évhez képest.
Egyébként a legnagyobb kiadatlan irodaépület az Oracle 35,4 ezer négyzetméter alapterületű iroda-tornya, erre egy 2008-as vállalatfelvásárlással tett szert. A torony San José belvárosát díszíti. A második helyezet 29,6 ezer négyzetméterrel a Riverpark Tower II - ezt júniusban adták át, bérlője azóta sincs. A Sunnyvale-ben található Moffett Towers hat tornya közül (összes irodaterület: 150 ezer négyzetméter) csupán egy épületet sikerült kiadni, az irodapark 2008-ra készült el.
Remény
"A buborék végénél vagyunk" - állítja Steve Levy, a Palo Alto székhelyű, kalifornia gazdasági helyzetét monitorozó intézet vezetője. "Csupán az a kérdés, hogy mennyi ideig tart a buboréknak akkorára nőni, hogy a jelenleg kínált kereteket feszítse."

2010. január 11., hétfő

Zöldbéke, aranycsillagok

Ez nem karácsonyi utánlövés némi nyálas, giccses meghatottsággal, ez kőkemény üzlet. Az Apple és a Greenpeace erősen terhelt viszonya egyre barátibbnak tűnik, a nemzetközi környezetvédő szervezet négy arany-csillaggal értékelte az Apple erőfeszítését, hogy termékeiben minél kevesebbet használjon BFR és PVC anyagokból, ha lehet, akkor teljesen el is kerülje ezek felhasználását. Ez a két típust tartja a környezet fő elenségének a Greenpeace. A négy arany-csillag valójában négy területet fed, az Apple elnyerte a Greenpeace szeretetét az asztali- és a hordozhatógépek, a mobil-telefonok és a kijelzők területén. Hat cég közül, amelyek az Apple-höz hasonlóan mind a négy területen érdekeltek, egyedül az Apple kapott négy arany-csillagot. A Dell, a Lenovo, a Samsung, és az LGE csupán egyetlen arany-csillagot kaszítozott.
Az egyre zöldebb Apple (1 és 2) a Greenpeace 18 céget minősítő létráján is feljebb lépett, már az ötödik helyen áll, ez fél év alatt at helyet jelent.

Bye-bye Bán Szabolcs

Shooby, azaz Bán Szabi és az Apcom CE Kft. útjai elváltak az év végén. Szabi volt az Apcom főinformatikusa (CTO), szerverek talpraállítója, ottani rendszerek kezelője. A közösségi szájtok tanusága szerint Szabi Londonra tekint. Míg egyfelől sajnáljuk, hogy a hazai Apple világ szegényebb lesz tudásával - bár a net ma már világfaluvá farigcsálta a Föld-golyót (hogy elsüssünk egy közhelyet) -, kívánjuk, hogy London gazdagodjon egy magyarul is jól beszélő szakemberrel!

Használj kikapcsolt Macet!

A folyamatos NFL rájátszás nézés okán vagy harmincszor meg kellett néznem a UPC Business hirdetését (persze, lehet, hogy a reklámszünet-szörfölés tette ezt velem), ami igazi Gonosz Almalap darab. Két öltönyös fickó vonaglik egy dizájn asztal előtt, két MacBook Pro-n dolgozva, még a Mighty Mouse is bevillan egy pillanatra. Csupán egy a gond, egy bekapcsolt MacBook Pro fedlapján az alma-logó messze világít. A UPC viszont úgy kínál üzletet, hogy a gépeket be sem kapcsolták, nehogy már az alma logó látszódjon. Persze le is ragaszthatták volna, ahogy ezt számos másik reklámban teszik.
A Gonosz Almalapnak persze azonnal a másik szolgáltató, a T-rex jutott eszébe, amely gyors, azonnali számítógép javítási szolgáltatást kínált (nem tudom, él-e még ez a szolgáltatás), ám Macet nem vállaltak. Mi ezt akkor úgy magyaráztuk, hogy azért, mert a Macen nincs mit javítani - értsd: úgy jó, ahogy van, még az kellene, hogy a T-rex hozzányúljon. Most erre a 19-re húzott a UPC lapot nálunk, ők kikapcsolt Mackel biznicelnek.
Folyamatosan piszkálja a hátsó lebenyemet az Apple rigorózus, de érthető védjegy védelme. El is gondolkodtam azon - a mókás UPC láttán -, hogy vajon ilyenkor nem perelne-e az Apple. Hiszen állíthatná, hogy a UPC az ő logóját használva adja el a saját termékét, ahogy ezt teheti az Apple akkor, amikor a képzeletbeli alma-logós bögre (van fekete-fehér-sárga és piros, n:1eFt) miatt perelne, mondván a bögrét a logó adja el. Persze szép világ lenne, mert perelhetne az említett reklámban az asztal gyártója, sőt, a két pasi öltönyének, cipőjének készítője is...

2010. január 10., vasárnap

Marad a Word

Apró cégnek szolgáltatott igazságot az amerikai bíróság tavaly karácsony előtt, amikor a Microsoftot a Word forgalmazásának beszüntetésére utasította január közepi dátummal, amennyiben a szoftver-óriás nem távolít el apró kódrészletet, amely az apró cég tulajdona a Wordből. A Microsoft ezt megtette, az XML formátum kezelése során egy, minden tízezredik felhasználó által használt megoldás a Word frissítése után sem pécén, sem Macen nem lesz elérhető, illetve már nem része a forgalmazott Wordnek.
Tanulság? A jog diadalmaskodott, a kis cégnek a Microsoft fizet. A bíróság nem nézte, mennyit veszítene a Word letiltásával a Microsoft, viszont adott időt - három hetet - a kód kivágására. Gyors, logikus, mindkét fél és a felhasználóknak is jó.

2010. január 9., szombat

CS5: május

Májusban mutatja be az Adobe a CS5-t - pletykáljuk el a szombati pihizést felrázandó. Azt, hogy csak bemutatja, vagy forgalmazni is megkezdi az Adobe a CS5-t, nem derült ki. Korábbi CS5-tel kapcsolatos bejegyzések: Egyre jobb az Adobe, iPhone alkalmazás Flash CS5-tel és CS5 csak Inteles Macre.

2010. január 7., csütörtök

eLeckék a YouTube-on

Háromnegyed éve töltöttem fel több magyar hangalámondott Apple oktató-videót a YouTube-ra. Az oktató szó egyébként marketing fogás - nem én voltam, az Apple találta ki -, mert inkább beszélhetnénk olyan pár perces mozikról, amelyek egy-egy alkalmazás adott tulajdonságát villantják fel. Persze, aki ügyes, az ebből is tud tanulni - ezt a visszajelzések is igazolják.
Az iMovie-ról 18 ilyen videó került fel a videó-megosztóba. Átlagos nézettségük 252 volt. A legtöbbet megnézett a Hangeffektek lett 1579 letöltéssel (2009. január 6-i adat). A kirobbanó eredmény oka, hogy több szájt is belinkelte, meghivatkozta ezt a videót. A valódi első a remegés stabilizálásról szóló (690 alkalom). Ennek az is az oka, hogy ez a kiemelt videó, azaz ennek megtekintéséhez nem kell kiválasztani, csak indítani a lejátszást. A második - tehát tudatosan megtekintésre kiválasztott - a Videó-effektek (271) megtekintéssel, utolsó az iMovie-MobileMe (72) nézéssel.
Az iPhoto esetén is a legtöbbet nézett videó az induló videó: Képek letöltése kamerából (421). Igaz, szorosan második az Effektek (412), utolsó a Képek nyomtatásáról szóló (44), az átlag 150 megtekintés.
Harmadik alkalmazás, amelyről videókat tettem fel, a Numbers, a Numbers videók átlaga 110 megnézés. Itt is a nyitó videó - Kategóriák (381) a legnépszerűbb, a tudatosan választottak között a Numbers és Excel nyert (136), a Nyomtatás (3) veszített.
Tanulság: a nyitó videót cserélni kell, mert rettenetesen lusták vagyunk. Viszont így megfelelően megválasztott nyitó videóval jól lehet üzenetet célbejuttatni (marketing, mi más...)

2010. január 6., szerda

Final Cut Pro könyv nyomdában

A kiadótól (Perfact) kapott információ szerint a sokak által várt magyar nyelvű Final Cut Pro könyv már a nyomdában van, várható megjelenési ideje január vége-február eleje.

http://www.i-doki.com/

A fenti címen remek szakember baráti árú szolgáltatásait éred el, legyen szó Macről, iPodról vagy iPhone-ról (ezt teszteltük, sajnos).
Kolléganőm 13 hónapos iPhone-ja se kép, se hang állapotba került. Semmi féle ráolvasás sem használt, nyomtuk az egyik gombot, a másikat, a kettőt együtt, egy-öt-tíz másodpercig, volt kártya kivét, kártya betét, táp pécéről, táp Macről. Egyetlen dolgot kaptunk: bánatot. Irány a legközelebbi (Duna) Plaza, a t-rex bolt. A szolgáltató átveszi az iPhone-t, majd rákérdez: "Van-e 20 percünk?" "Van, de miért is?" "Rátettem töltőre, a legtöbb esetben ez megoldja." "Hm, hát ez nem fogja, volt ilyen, olyan, amolyan töltőn vagy másfél órát." "Akkor hetvenezer forint lesz." "?" "Mi itt semmit sem csinálunk, megy ki az Apple-höz." "Semmi diagnosztika? Bármi? És miért hetvenezer?" "Mert ennyiért cserélik ki." "És ha garanciális lenne, akkor sincs semmi hiba-beazonosítás?" "Nincs, így hetvenezer, kérik?" Hát nem.
Ha már Duna, átsétáltunk Handrashoz, aki a fenti céget ajánlotta (persze, ha rendes blogolvasója volnék, már tudtam volna. A szájtot amúgy láttam, valahol hirdetés után ránéztem, de ismeretlenül nem hagyott maradandó nyomot.)
Lélekben teljesen leamortizálódott kolléganőm bejelentkezett a dokihoz és lelépett ebédidőben. Másfél óra múlva jött az sms: "iPhone-ról!" A szervízben elmondták, alapvetően három elem hibásodhatott meg, a felső kapcsolóhoz tartozó, az alaplap - ami a leghúzósabb lenne, de még így is fele annyiért cserélné ki, mint a t-rex -, vagy az alsó csati panel. Végül bruttó hatezer forint lett a javítás, ami a 70e-s indulóárhoz képest örömteli. Valamint megjavították. Nem bántak úgy az ügyféllel, ahogy az egy Matáv utód multihoz illik - lásd a fenti párbeszédet. A párbeszéd a t-rexnél teljesen kultúrált volt, csupán az érzet volt olyan, mintha Dante remekművébe kívánna el. Eddig cégesen 10m-nél is többet fizettem ki a Westel, majd t-rex szolgáltatásáért, van használhatatlan plasztik kártya gyűjteményem (gyémánt és egyéb törzskártya). De minek?
Oks, értem, a t-rex nem javíthatja. Rontaná is az üzletét, ha nem 70 ezres választ adna, hanem az i-doki címét - ingyen, barátságból.
All you need is love, love. Love is all you need.

2010. január 5., kedd

Hóleopárd könyv (13)

Noha ez a tizenheramadik bejegyzés a Hóleopárd könyvvel kapcsolatban, viszont nagyon örömteli. Befejeztem a könyv Leopárdról történő átdolgozását, ma mennek az utolsó fejezetek az egyébként villámsebeseb dolgozó korrektorhoz, illetve a meglévő 15 megolvasott fejezet már tördelés alatt áll.

Böngészők és oprendszerek

Időről időre számot adunk az almalap.hu látogatóinak összetételéről, legutoljára októberben tettük ezt meg a Google Analyticsre alapozva. A netes jelentések szerint a Google Chrome böngészője folyamatosan növeli piacrészesedését, ezért ismét megnéztem saját adatainkat - ezek persze annyira nem net-reprezentatívak, amennyire az csak lehetséges.
Nos, nálunk továbbra is vezet a Safari (Macintosh) 64,1 százalékkal (októberben ez 53,6 szzalék volt). Második a Firefox (Windows) 11,97 százalékkal (17,1), harmadik az Explorer (Windows) 7,76 százalékkal (10,0). Októberben a Chrome (Windows) hatodik volt 2,4 százalékkal, Macintosh platformon 0,1 százaléknál kisebb volt a részesedése. Most az ötödik helyre ugrott, valóban növekedett, a Windowson 2,52, Macintoshon 0,81, összesen 3,33 százalékot ért el.
Októberben néztük a Hóleopárd váltási arányt is, így erre is ránéztem most. Akkor a Leopárd vezetett 64,1 százalékkal, ez mára 36,1 százalékra apadt és már csak a második helyre volt elegendő. Első természetesen a Hóleopárd 54,44 százalékkal (64,1), a számokból látható, hogy a régebbi macskák már jobb létre reinkarnálódtak. A PowerPC-s gépek aránya hat százalék alá esett, októberben még épp tíz felett volt.
A Windows 7 viszont sikeres, már lenyomta a Vistát részesedésben, és várhatóan a Vista előd XP-t, amely jelenleg a legnépszerűbb pécés platform az almalap.hu-t felkeresők körében, is megelőzi tavasz végéig. A trendet nézve a hetes a Vista és az XP előtti Windowsok rovására növeli részesedését, ezekről frissítenek hetesre.

2010. január 2., szombat

iPhone: TV24

December közepe óta tölthető le a Sanoma TV24 programja. Az ingyenes alkalmazás könnyen kezelhetõ, gyors, logikus felépítésű. Nem egyszerű követni, hogy mikor milyen hazai program kerül be az App Store-ba. Ám úgy tűnik, a Sanoma ráfeküdt a hasznosak (mozi, tévé) gyártására - egyébként ez az Almalapot meglepte, a Port.hu App Store-osodását várta ez ügyben. A Sanoma programjai ingyenesek, valószínű, hogy a cég kereshetne pár tízezer dollárt, ha egy-két euróért árulná az alkalmazásokat. Valaki azonban úgy gondolta - szerintünk helyesen -, hogy az így kereshető kevés pénznél (Sanoma viszonylatban) több a lehetséges marketing hasznon, amikor ezek a programok így-vagy-úgy a Sanoma csoport temékét promózzák majd. (A Figyelő is elérhető fn.hu néven.)
Ez volt az első blogbejegyzés idén. Szólt az iPhone-ról. Egy iPhone-ra fejlesztett alkalmazásról. Egy magyar alkalmazásról. Ez lenne az idei év motorja? Hello 2010!