2010. március 31., szerda

Szoftverek frissítése

Számos szoftverét frissítette az Apple azt követően, hogy kibocsátotta a Mac OS X Snow Leopard 10.6.3 verziót tegnap.
Frissült az iTunes 9.1, teljesen érthető, mert ez a szoftver az, amellyel az iPad majd kommunikálni fog. Persze szokás szerint apróbb módosításokat azért végeztek, az idő közben kiderült hibákat kijavították.
Hasonló a helyzet az iPhoto 8.1.2 verzióval is (ez magyarul az iPhoto 09 legfrissebb változata, más a sorszámozás, más a név). A programot legutóbb az Aperture 3 megjelenése miatt kellett frissíteni.
Az Apple média lejátszó alkalmazása a QuickTime 7.6.6 (frissítve), amely Mac OS X és Windows alatt is futtatható, használata ingyenes. Általában az iTunes és a QT módosítás kéz-a-kézben jár.
Szintén Mac és Windows alatt is használható az iPhone Configuration Utility 2.2, amelyet szintén elért a frissítés.
Ahogy elérte az Apple netes szolgáltatásának, a MobileMe-nek a Windows alatti vezérlő felületét, a Control Panelt (1.5.1) is. Macen a MobileMe oprendszer szinten beágyazott, az alkalmazások jó része (iPhoto, iMovie, iWeb, Aperture...) is megkülönböztető jelzés nélkül kezeli.

H.264 Flash helyett

Közismert, hogy az Apple elutasítja az Adobe tulajdonát képező Flash iPodra, iPhone-ra és iPadre telepítését, nem kevés bosszúságot okozva ezzel az Adobe-nak, megosztva ezzel a fejlesztőket. Az Apple érvelése szerint a Flash processzor-teljesítmény gyilkos, az Adobe szerint az Apple hardverei bírják a Flasht (szerintünk: link).
Most a Brightcove cég bejelentése borzolja az Adobe vezetők idegeit. A cég Flash helyett HTML5 és H.264 technológiákat használva kínálja interaktív, hirdetési lehetőséget támogató, minőségi webes videók közzétételét és forgalmazását. A cég - számunkra - vérismeretlen, ám a megrendelői közt ott a TIME Magazin, a New York Times. Amelyek épp most tervezik lapjuk iPades kiadását.

iPad - az Apple-é a név

Mert ugye, nem volt az övé. Láttunk már ilyet az iPhone kapcsán, amikor némi perrel fenyegetés, némi készpénz, némi háttéralku segítette hozzá az Apple-t, hogy a valódi forgalmazás megkezdésére övé legyen az iPhone név. Az az Apple, amely annyira kényes a védjegyeire, nevére. Most is hasonló őrült futam volt, és ismét sikerrel járt Jobs, a Fujitsu március 17-vel eladta az Apple-nek az iPad nevet, mint bejegyzett védjegyet. Egy cégnek már biztos jó üzletet hozott az iPad.

Irodai eszköz lesz-e az iPad az iWorkkel?

Az iPad bemutatásán nagy hangsúlyt kapott, hogy az Apple irodai csomagja, az iWork is futtatható lesz iPaden. Többen eltöprengtek ennek okán, mivel az iPad és az irodai munka - hát nem rokon fogalmak, de a jelek szerint az Apple szeretné, ha az lenne, vagy legalábbis erőst támogatná. Az Almalap szkeptikus. Ahogy iPhone-on is lehet emailt írni, úgy minden bizonnyal lehet iPaden Keynote prezentációt készíteni - bár megnézném azt, ahogy valaki pixel-pontos animációt készít a mindig nála lévő mutató eszközzel, az ujjával. Nem hiszem, hogy szeretnék virtuális billentyűzeten hosszú levelet beírni - lehet, persze, hogy lehet. Gondold el, a billentyűzet ugyan abban a síkban van, mint az, ahol megjelenik a gépelés. Vagy kitakarja a kezed a szöveget, viszont gyorsan tudsz írni, mert az ujjaid anatómiai felépítése a kalapálást támogatja, vagy jól látod amit írsz, és egy ujjal bökködöd a billentyűket, ez meg nem produktív.
Az iPad esetében még fontosabb a netes összmunka, erre pedig az iWork.com jelenlegi, béta állapotában nem alkalmas - szerintem.

2010. március 30., kedd

2010. március 28., vasárnap

iPad: 30000 könyv - ingyen

Egymás után olvassuk a neten a hírekben, hogy melyik kiadó hány címet dob be az iPad könyvesboltjába. Az iBookstore virtuálisan sokszorosára bővült, mert a Gutenberg Project keretében bedigitalizált vagy harmincezer könyv is bekerült a raktárba. A Gutenberj Project, vagy ahogy sokan ismerik, eBooks Michael Hart társadalmi szerepvállalása, az adományokból működő szervezet önkéntes támogatói segítenek 1971(!) óta a világ legfontosabb könyveinek bedigitalizálásában.

2010. március 26., péntek

Piac-részesedés és Apple Store

Mint ismert, számadatokból minden kimutatható. Most két számadatsort vetett elemzés alá az egyik kedvenc piackutató intézetünk. Az egyik az Apple piaci részesedését mutatja, a másik pedig az Apple Store boltok számát - ez utóbbi az Apple tulajdonában lévő üzletlánc. A két számsor közt erős az összefüggés (matekosoknak, statisztika imádóknak: korreláció). Csupán az nem egyértelmű, hogy a megfelelő piacrészesedés elérése után nyit az Apple újabb boltot, vagy az Apple Store-ok nyitása húzza magával a piac-részesedést. Természetesen a kölcsönhatás egyértelmű, de vajh, melyik az erősb?

A helyzet Amerikában:


A helyzet az öreg kontinensen és Angliában:

Aperture és iMovie frissítés

Az Aperture 3 kibocsátása és az azt követő apróbb hibajavítások miatt az iMovie is frissítésre szorul - és ha már frissítik, kisebb hibákat abban a programban is kijavít az Apple. Ha letöltjük a frissítést. Amit érdemes megtenni, mert az Apple szoftverei erős összefonódásban élnek, a bioszintézis talán nem a legmegfelelőbb szó erre.

3 millió iPad kijelző

E mennyiség szállításáról állapodott meg a Samsung az Apple-lel. A három millió darab 9,7 inches kijelzőért az Apple 240 millió dollárt fizet. A kijelző méretével négyzetesen nő a kijelző ára.

2010. március 25., csütörtök

Jobs levelez

Jobs bársonyos, gondoskodó és készséges vezetői képességeinél csupán napvilágot látott levelei mutatnak érzőbb lelket. Íme a legjobb öt Jobs levél válasz.

Nem.
Angolul még rövidebb (No) választ írta arra a kérdésre, hogy lehet-e majd az iPadet iPhone-hoz kapcsolni, hogy az iPhone-t, mint modemet használva (tethering) elérjük a netet.

Ne aggódj!
E bő választ az a felhasználó nyerte el, aki szomorúságának adott hangot, mert az Apple már jó ideje nem frissítette a Mac Pro és MacBook Pro családot.

A Maces iPhoto-nak sokkal jobb a Helyek és Arcok funkciója.
E kisregénynek számító válasz annak a kérdésnek kapcsán született, mely azt firtatta, fel lehet-e telepíteni az iPad támogatja-e a Google Picasa formátumát.

Cseréld le a programod nevét! Nem egy nagy ügy.
E jó tanácsot John Devor, a The Little App Factory vezetője kapta írásban az Apple vezetőjétől. A cég szoftvere az iPodRip nevet viselte és ez az Apple jogi részlegén kiverte a biztosítékot. Devor megpróbálta a lehetetlent. A szoftvert azóta iRip-nek hívják.

Ez történik, ha a MacBook Pro vizes lesz. Ezek Pro gépek és utálják a vizet. Úgy tűnik, úgy hiszed, mindenki bolond a környezetedben, csak te nem vagy az.
A levélíró felháborodott, mert az Apple szakszervize csak fizetés ellenében akarta megjavítani vízbe esett számítógépét. (Ez persze azt is mutatja, hogy egyesek milyen eszement baromságokkal képesek zaklatni - ehhez nem kell Amerikába menni.)

CS frissítés - jön a CS5

A jövő hónapban mutatják be az Adobe Creative Suite 5 szoftvercsomagot. A ma megtartandó hazai sajtótájékoztatóra csak titoktartási nyilatkozat aláírásával lehet bejutni, így az egyes új képességekről csak a neten megjelenő hírekből tájékozódhat az, aki vevő lenne. Sok minden más mellett talán a legtöbben arra a megoldásra kíváncsiak, amellyel - ha igaz -, a Flash alkalmas lesz a Flasht nem futtató iPhone, iPod touch és iPad alkalmazás-fejlesztésére (cikk).
Aki lélekben készül a CS5-re frissítésre, az vegye figyelembe, hogy jelenleg még él az Adobe "három verziós frissítés"-i rendszere, azaz ma még biztos lehet CS-ről (és CS2-ről vagy CS3-ról is) CS4-re frissíteni. Nem olvastunk ennek az elvnek a megváltoztatásáról, de az új verzió kibocsátása, amennyiben ilyet terveznek, megfelelő alkalom. Ha marad minden a régi rend szerint, akkor a szimpla CS használók számára már nem lesz frissítés (upgrade) út a CS5-re.
Az Adobe nagyjából másfél évente bocsát ki újabb és újabb szoftver-verziókat. A CS3 sikere után - az elemzők és saját értékesítési tapasztalataink alapján is - a CS4 izmos bukás volt (Adobe nyereség: -41%). Épp a gazdasági válság kezdetén mutatták be, 2008 ősze és az azt követő időszak nem éppen az a pillanat volt, amikor az amúgy drámai újításokat nem kínáló CS4-re váltottak volna a cégek.

Lightroom 3

Az Adobe még mindig béta fázisban (fejlesztés alatt) álló Lightroom 3 programját tölthetik le az érdeklődők az Adobe szájtjáról. A mostani teszt-verzióban figyelembe vették az előző tesztverzió használóinak panaszait, ötleteit. A Lightroom épp úgy a fényképészeket célozza meg, mint az Apple Aperture programja. Az Adobe Lightroom a Photoshop alapokra építkezett, az első verzió még Photoshop Lightroom névre hallgatott. A titikos nemzetközi értékesítési adatok alapján a Lightroom 3:1 arányban veri az Aperture-t Maces platformon - az Aperture-nek nincs pécés változata. A hazai Apple Training Centerben oktatók véleménye szerint jelenleg az Aperture kínál több hasznos megoldást, és amit kínál, azt a szokott módon, felhasználóbarátin teszi.
A teszt-változat - regisztráció után - ingyen letölthető, az előző Lightroom 3 teszt-verziót 350 ezerszer töltötték le.

2010. március 24., szerda

Mi mennyit ér az Apple-ben?

Pofás grafikont sikerült előállítani több elemző véleménye alapján. Ők azt vizsgálták, hogy az Apple részvények piaci értékébe melyik termék/szolgáltatás milyen súllyal szerepelhet - mert becslésről van szó. Mi a pénzügyi részt - készpénz kontra tartozás - kihagytuk, így még szembetűnőbb az eredmény.
Nem véletlenül döntött úgy az Apple másfél éve, hogy nevét Apple Computer Inc.-ről Apple-re módosítja. A számítógép-gyártás súlya mindössze 14 százalék, az Xserve például még csak külön kategóriát sem kapott. Az ábráról az is leolvasható, hogy a cég (értéke szempontjából) legfontosabb terméke az iPhone. Az is meglepő lehet, hogy az épp bemutatás alatt lévő iPadet az elemzők fontosabbnak tartják, mint az iPodot, az első évtized meghatározó, ikonikus termékét.


2010. március 20., szombat

10.6.3, 8mag és 27" CLD

Ezeket várjuk. Várja a szaksajtó. Arra tippel a szaksajtó, hogy a napokban ezeket mutatja be az Apple.
A 10.6.3 a Snow Leopard frissítése volna, lassan ideje, hogy a szokott ütemezés - két hónap +/- egy hónap - kibocsássák. Erre tippelni az "úriember nem fogad" kategória.
A 8 magos Intel proci, ahogy a hat magos is, már beépítésre vár. Csupán az nem valószínű - bár az Apple-nél minden megtörténhet -, hogy az iPad április eleji premierjét keresztbe verik egy ilyen fontos, az adott Macintosh vonal megújítását jelentő bejelentéssel.
Akkor már inkább a 27 inches Cinema Displayt jelentik be a közeli napokban - ez azt is jelentené, hogy végre elkezdenek korlátlan mennyiségben áramlani a 27 inches iMacesk i5, i7 (és más?) procikkal.

2010. március 19., péntek

Mac eladás: 40%

Az NPD piacelemző cég felmérése szerint idén 43 százalékkal több Macet adtak el februárban, mint tavaly, a januári növekmény 36 százalék. A nagy szám persze nem meglepő, tavaly ilyenkor a válság legvastagabb hónapjai éltük meg. Oly annyira, hogy hat év után először nem nőttek az Apple eladásai a bázishoz képest. A forgalom növekedésben a hagyományos boltok, az Apple Store-ok épp úgy részt vesznek, mint az Apple netes áruháza.
A tavalyi évet vizsgálva is az első naptári negyedév volt az Apple számára a mélypont. Utána júniusban - köszönhetően a 6-28 százalékos árcsökkentésnek (amit mi a forint-dollár árfolyam miatt nem élveztünk) - nekilendült az eladás. A MacBook sorozat frissítése, majd az új iMacek pedig karácsonyra szinte feledtették a gyenge év elejét. (Nem így nálunk, lásd a 27 inches iMac kálváriát). Érdekes, hogy az eladott mennyiséggel súlyozott átlagár (összes gépeladási bevétel osztva az eladott gépek darabszámával) 1500 dollárról 1300 dollárra süllyedt, miközben az Apple nagyobb kedvezményt nem kínált - ez azt jelenti, hogy a vásárlók az olcsóbb gépek felé fordultak.

Az igazság ideát van

(Ez egy Fanatikus Almalap bejegyzés) Mulder és Scully, ha tehetné, Macet használna, ahogy mindenki más, aki paranormális jelenségek után nyomoz - állítja egy blog. Miért? Öt oka vagyon:
  1. Működő számítógépre van szükségük.
  2. A Mac-kel tüneményes szoftvereket kapnak.
  3. A két éve vett Macjük még mindig jobb, mint a ma kapható csúcs-PC.
  4. Az Apple vásárló-támogatása egyedülálló.
  5. A paranormális vizsgálathoz szükséges hangtorzítás ott a Macben (GarageBand, SysPref: Speech: Bad News, Bahh, Trinoids...)

Az ennivaló kis Steve


Csak a szemüveg nem ehető. Aki kis konyhatündérként ismételni akar, annak a recept linkje ez (blogból) A Rákosi rendszerben az egyik hentes üzlet kirakatában népünk nagy vezére Sztálin elvtárs feje volt megformázva több kiló zsírból és pirospaprikával árnyalva, a csóró kapitalizmus is csak utánozni képes. Ehhh...

2010. március 18., csütörtök

Béka a múltból


Aki még ült LC 475 előtt, vagy legalábbis használt 9-es rendszert, az szinte biztos találkozott azzal a játékkal, amelyben szerencsétlen zöld levelibéka szerepét osztotta ránk a számítógép. Békaként kellett (volna) átkelnünk a több sávos autópályán, ahol száguldó őrültek és lassan cammogó kamionok (zene: Konvoj) igyekeztek fényképpé lapítani minket - ennek jellegzetes hangja máig cseng fülünkben. Persze, ha át is értünk az autópályán, várt ránk a nagy folyó (zene: "csobban a víz, hív az Ohio"), ahol rönkről rönkre vetődve igyekeztünk átevickélni. Néha még krokodil hátán is végigfuthattunk (Florida?), és ha szerencsénk volt, akkor megcsókolhattuk a békaleányt. (Ha pechünk volt, akkor szép fehér herceglány lett belőle, mi meg ott vartyoghattunk a lábánál - de ilyen nem volt.) Ez a klasszikus alkalmazás érkezett meg most iPhone-ra.

Jobs inspirálta szappan-opera

Úgy hiszem, sok olyan Apple-hívő, Apple-fun van, aki fél óra után megfutamodna Cupertinoból, ha Jobs-szal kellene együtt dolgoznia. Jobs munka-, maximalista-mániája, rögeszméi, a munkaidő 25 órás voltáról és a szabadidő értelmetlenségéről vallott eszméi nem teszik ideális munkaadóvá. Az Apple-t átható biztonsági megfontolásokat az egyik - természetesen név nélkül nyilatkozó - alkalmazott "terror-sejtre jellemző"-nek minősítette. Kártyára, ujj-lenyomatra, íriszre nyíló ajtók, titkos munkacsoportok - még az ebédlőben sem lehet a munkáról beszélni, nehogy kiszivárogjon, hogy mikor lesz magyar Mac OS X vagy más stratégiai info.
Számos paródia használta ki a fentieket, az iPod nano-mikro-piko-huss!-t még az Almalap blogján is sikerült közzétenni feliratozva (kerestem, de nem találtam megosztva és most sietek, de!). A Jobs mánia új szintjét jelzi, hogy most az egyik nagy amaerikai tévétársaság szappanoperát készít egy "képzeletbeli cégről, amely a Szilícium-völgyben fejlődik és a vezetője elkötelezett hatalom- és erő-mániás". A kiszivárgott fogatókönyv variációk alapján egyértelmű, hogy a képzelt cég vezetőjének alapvonásait Jobsról mintázták.

iWork.com fejlesztés

Az iWork.com az Apple béta fázisban lévő, ingyenesen használható szolgáltatása. Regisztráció után ide tölthetjük fel Numbers, Pages vagy Keynote dokumentumunkat. Meghívhatunk másokat - email címüket megadva -, hogy böngésző felületen megjegyzéseket fűzhessenek a feltöltött anyaghoz. De adhatunk letöltési jogot is. Letölteni lehet az alkalmazás natív formátumában, a '08-as verzióban, PDF-ben vagy az alkalmazás Microsoftos megfelelőjében is.
A mostani fejlesztés lehetővé teszi, hogy minden feltöltött doksi rövid URL-t, hivatkozást kapjon, így az belinkelhető más szájtokra is, olvastatás céljából. Az iWork.com-on látni fogjuk, hogy hányan nézték meg a doksit.
A látványosabb fejlesztés eredményeként az iWork.com már iPod touchról, iPhone-ról és természetesen iPadről is menedzselhető lesz. Ez utóbbin a három iWork alkalmazás futtatható.
Akkor teszt:
LINK
Jelszó: iwork

2010. március 16., kedd

iPad akkumulátor-csere: 99 dollár

Kilencvenkilenc dollárért cseréli ki - majd - az Apple a tönkrement iPad akkumulátort. Ez a legolcsóbb iPad esetén a készülék árának 20 százaléka. Az iPad amúgy épp úgy viselkedik, mint egy autó, megveszed az alapmodellt, aránylag olcsón, majd a kiegészítőkön - metálfény, alufelni... - kifizeted mégegyszer a készülék árát. Aztán veszel pár szoftvert - a harmadik készülék árért.
Ha már kiegészítők, akkor:
  • iPad Keyboard Dock: 69 dollár (dock és billentyűzet csatlakoztatás az iPadhez),
  • iPad Dock: 29 dollár (csak dock, nincs billentyű csatlakozási lehetőség),
  • iPad Case: 39 dollár (bőrtok),
  • iPad Camera Connection Kit: árazatlan (fényképek kameráról áttöltéséhez),
  • iPad 10W USB Power Adapter: 29 dollár (töltő),
  • iPad Dock Connector to VGA Adapter: 29 dollár (iPad VGA kimenetre),
  • Apple Wireless Keyboard: 69 dollár (Bluetoothos rövid billentyűzet),
  • Apple In-Ear Headphones with Remote and Mic: 79 dollár (mikrofonos, távvezérlős füles),
  • Apple Earphones with Remote and Mic: 29 dollár (mikrofonos, távvezérlős füles),
  • Apple Composite AV Cable: 49 dollár (kompozit AV kimenet - ha már van ilyen kábeled, akkor az jó az iPadhez - valószínűleg),
  • Apple Component AV Cable: 49 dollár (kompozit AV kimenet - ha már van ilyen kábeled, akkor az jó az iPadhez - valószínűleg).

2010. március 14., vasárnap

iPad mánia (1)

Április harmadikától vásárolható meg - Amerikában - az iPad, a héten vált lehetővé az előrendelés az Apple netes áruházából, az iPad kiegészítőket is ekkorra árazta be a cég. Az egyik elemző cég szerint közel 120 ezer iPadet rendelünk meg harmadikáig, az Apple legkevesebb 300 ezer, maximum egymillió darabot gyárt le az árusítás kezdetéig. (Az Almalap bombabiztos tippje: nem lesz elég, várakozni kell és az Apple sajtóközleményben jelzi, nem hitte, hogy ekkora kereslet lesz, alálőtte a termelést.) A rendelések alapján a csak wi-fi iPad 69:31 arányban vezet a wifi+3G iPaddel szemben, a 16GB:32GB:64GB állás 40:28:33.

2010. március 13., szombat

Pink Floyd, EMI, iTS

Az iTunes Store megjelenésekor a zenekarok, zenészek felől az elutasítás melletti egyik érv az volt, hogy a lemez teljes egység, azt nem lehet számokra bontva értékesíteni. A leghangosabban persze épp azok a zenekarok és zenészek érveltek, akik egyetlen slágerrel adták el az első nagylemezüket, majd a rajongók megvették a másodikat, amelyen már sláger sem volt, ezt követte a válogatás nagy lemez, a koncert nagylemez - mindez egyetlen sikeres dalra építve. Más zenészek viszont megörültek a lehetőségnek, hogy akár egyesével is közzétehetik a zenéjüket, nem kell albumra várni, azt kiizzadni.
És voltak olyan együttesek is, akik joggal tiltakoztak a lemez számokra darabolása ellen. Bach, Haydn és mások, például a Pink Floyd is úgy tartotta, hogy az ő számaik sorrendje nem véletlen, koncept lemezt készítettek. Az élők előnyben, így a Pink Floyd volt az, amely perre ment a patináns EMI kiadóval, amely - birtokolta a számok jogát - értékesítette azt a netes boltoknak, így az iTunes Store-nak is. A Floyd most pert nyert, a bíróság elismerte, hogy a számok kicsipegetése ellentétes a művészi koncepcióval (bár ez jogilag semmit sem ér) és az EMI-Pink Floyd szerződéssel is (ez adu). Az EMI, amely eddig is a bedőlés szélén állt, ezzel a bírósági ítélettel igazán csődközeli helyzetbe került.
A Floyd viszont így visszanyerte az album-gondolatát. Az egyik legismertebb, bár az ős-Floyd rajongók által már vér kommersznek tartott, The Wall lemezről többé nem adható el önállóan a "We don't need no education" szám, amelyet a hazai rádióadók élvezettel játszanak szeptember elején a "De nehéz az iskola táska" Bergendy örökzöld párjaként. Aki viszont látta a filmet, az tudja, hogy a dal a főszereplő életét jelző újabb téglát (a falban) jelenti.

FileMaker 11

Megjelent az Apple leányvállalatának, a FileMakernek új terméke, a FileMaker 11. Az itthon nehezen terjedő adatbázis kezelő alkalmazás a legnagyobb amerikai vállalatoknál is megtalálható. Az itthoni terjedés oka maga a FileMaker cég. A szoftver honosítását végző Winsoft ugyanis olyan kedvezménnyel kínálja a szoftvert, amely nagyobb a hazai disztibutori árrésnél. Így a hazai disztibutor egyfelől küzd azért, hogy ő legyen a disztibutor, de ugyanakkor kín neki, amikor az értékesítésről kell beszámolnia. Két cég vetekszik a lehetőségért: az Apcom CE (anyai vagy apai jogon - momentán épp elbukva a láthatást) és a Trans-Europe Kft.

Olvasd szájról!

Hazudik, aki azt állítja, nem röhögte még magát halálra akaratlanul kihallgatott telefonbeszélgetésen, irodában, vonaton, villamoson vagy bárhol. Magántitkok és céges infok sorjáztak a levegőben szabadon. A szoftver-fejlesztői boszorkánykonyhában most olyan szoftver fejlesztésén dolgoznak (az Apple persze sem meg nem erősíti a hírt, sem meg nem cáfolja), amely szájról olvas. Így fülessel használva a Mac vagy webkamerás telefon, iPod úgy lesz alkalmas beszélgetésre, hogy csak tátognunk kell. Az sem lesz persze kevésbé vicces látvány, másrészt a hanggal együtt hallható érzelmek, hangsúlyok vesznek, ahogy a beszélő hangja is (majd a v2.0-ban), de akár egy nagyobb szobában is lehet majd tátogva telefonálni.
A Read my lips! - ez a project neve - egy elhíresült amerikai választási kampány mondat volt: a szájról pedig a "no more taxes" mondat volt olvasandó: azaz nincsenek további adók.

2010. március 9., kedd

Tetszőleges grafikonszínek iWorkben

Valamilyen téboly okán eddig abban a hitben voltam, hogy az iWorkben (Pages, Keynote és Numbers) csak az Inspector > Chart panelről kiválasztható Chart Colors... kínálta színeket használhatom. (Az Apple lebutított felhasználóvá tett, ráutaló megnevezéssel: Chart Colors...) Pedig nem. Egyrészt az iLife Media Browserből bármilyen képet is behúzhatunk a grafikonra, annak oszlopára, felületére, körcikkére. Innen jött a gondolat, ha olyan színt szeretnék, ami nincs az iWork panelen, akkor kreálok egy megfelelő, egyszínű iPhoto képet és ... E bejegyzést írva eszembe jutott, hogy például egy körcikkre behúzott képen tudom-e állítani, hogy a kép milyen módon feszüljön a grafikon-elemre. És ha már ... akkor rákattintottam az Inspector > Graphic panelre, miután kiválasztottam a kördiagramom egyik szeletét. És lőn. Úgy színezem, ahogy akarom, ahogy az iWorkben bármelyik geometriai alakzatot lehet.

Tarolt a Final Cut az Oscaron

A dokumentum kategóriában mindenképp. A hivatalosan "Documentary Feature" és "Documentary Short" megnevezésű versenyben induló tíz mű közül kilenc Final Cut Studióval vágatott meg. A Final Cut piacrészesedése a non-líneáris szerkesztő-piacon már meghaladja az ötven százalékot, maga alá gyűrve az Avidot.

2010. március 8., hétfő

Fontosabb lesz az iPad az asztali Macnél?

Ezt állítja egy piacelemző cég szakembere magán-blogjában, érvelése érdekes, ezért közreadom. Három érve szól amellett, hogy az Apple számára az iPad nagyobb biznisz lesz, mint az asztali Macek. A várakozás szerint az iPad adja majd az Apple éves bevételének négy, az asztali gépek pedig a három(!) százalékát - ha igazak a becsült értékesítési adatok, és a vélt árszintek.

Az iPad és az asztali Mac ára közelít egymáshoz
Az asztali gépek átlagára 1210 dollár (240eFt), az iPad átlagára 600 dollár (120eFt). A különbség csökkenni fog, mert az asztali gépek átlagára gyorsabban csökken, mint az iPadé. Évek alatt (kb. hét évre előre szól a becslés) a gépek átlagára 650 dollárra (130eFt), az iPadé 440 dollárra (85eFt) fog esni.

Több iPadet adnak el, mint Macet
Idén várhatóan négy millió iPad talál gazdára, miközben csak 3,8 Macet (asztalit) értékesítenek. Az említett hét éves periódus végére Macből 9 milliót, iPadből pedig 12 milliót adnak majd el.

Nagyobb az iPad árrése, mint a Macé
Becslések szerint egy Macen az Apple-nek 30 százalék árrése van, az iPaden viszont 55 százalék. Idővel mindkettő csökkenni fog, hét év után egy-egy Macen alig 26 százalékot fog keresni az Apple (Gonosz Almalap krokodil könnyeket hullat), az iPaden pedig épp hogy csak 40 százalékot (Gonosz Almalap megszaggatta ruháját és perselyt helyezett ki az Apple javára gyűjtendő).

De ez a jövő, de ez csak egy becslés. A gondolatmenet viszont vidám.

2010. március 6., szombat

Cikkajánló: Apple termékek jótállása Magyarországon

Féléves sincs, Kanadában vett iPod touch hibás fülhallgatójával és adatkábelével tesztelték a három hazai szervizt. Két dicséret, egy bukás. Az Almalap magánvéleménye szerint ritka szép, gondozott, rendes írás, kiosztottunk egy szóbeli dicséretet érte.
A cikk: Apple termékek jótállása Magyarországon (link a blogból megkattintható)

Lesz-e magyar tartalom az iPadre?

"Egész uton - hazafelé -
Azon gondolkodám:
"

vajon lesz-e magyar tartalom az iPadre? Bár a puding próbája az evés, de Amerikában az újságok nagyon gyúrnak arra, hogy iPades előfizetést hozzanak létre. A nagy könyvkiadók rendre jelentik be, hogy ott lesznek az iPad könyvespolcán.
A MEK és más hazai szervezetek is számos közhasznú gyűjteményt hoztak létre már, amelyek a neten át elérhetők. Ezek persze - általában, mivel közkincs - ingyen érhetők el böngésző alól, így ott lesznek az iPad/Safari-n (az már a lokális webfejlesztő tudásán és akaratán múlik, hogy lesz-e iPadre optimalizált megjelenés).
De lesz-e magyar lap, magazin? Gondolom, a National Geographic angolul előfizehető lesz iPadre. A magyar változat? Azok az írások, amelyek képben, tördelésben megegyeznek az anyalappal? És vajon az a magyar cég, amely folyamatosan bombáz, hogy a legfrissebb Almalapot úgy kiadnák elektronikus formátumban - és referenciaként számos lap digitalizált változatát mutatja -, készül-e az iPadre?

"S jutott eszembe számtalan
Szebbnél-szebb gondolat,
Mig állni látszék az idő
"

És akkor: eKönyv Magyarország Kft.

iPad: a wifi veri a 3G-t

Az iPad előrendelések alapján (az amerikai adatokat tekintve) a wi-fis iPad rendelések száma ötszöröse-hatszorosa a 3G-s iPad rendeléseknek. Az itthoni bemutató dátuma pont annyira ismeretlen, mint az eszköz várható ára. Bár szinte biztos, hogy egyes nyughatatlan viszonteladók nem élnék túl, ha az amerikai bemutató napján nem lenne a kezükben egy saját iPad - amit aztán a hazai közönségnek is be tudnak mutatni, így megelőzve a hivatalos Apple csatornát.

2010. március 5., péntek

Lovakrul

Az IT Business legutolsó számában az iPad kapcsán nyilatkozott Magyarósi Csaba és az Apcom CE előző vezetője. Aki regnálása idején sem rejtette véka (pontosabban) nyereg alá, hogy egy biznic, nem biznic, így patkó és lószerszám nagykerét teljes erővel üzemeltette. A lap most mint az Acer vezetőjét kérdezte. A válasz tökéletesen tükrözi az "aki fizet, annak a zenéjét játszom" hozzáállást, amivel persze biztos jól lehet egyik állásból a másikba jutni, csupán a szavahihetőség kérdőjeleződik meg. Ehhez elég egymás mellé tenni az évről évre változó, az épp munkaadó nótáját fújó "hitvallásokat": hol a HP, hol az Apple, hol pedig az Acer a sztár. Hitelesség? Ugyan már. Lóf.
"Még az Apple hithű rajongótáborát is mélyen megosztja a termék... Érzésem szerint inkább negatív az általános vélekedés, mint pozitív...". Rosszul érzed. Csak szeretnéd.
"Az Acernek is van touch-megoldása, az Aspire 1820T...". Ismertségben pedig megelőzi a lesajnált iPadet. Kétszer is.
"... remek persze a letölthető fizetős App Store, de általában igazán használható programot nem nagyon lehet találni." Aki keres, az talál. Ingyenest. Számost. Persze Acerrel tényleg nehéz lehet letölteni az App Store-ból. De nem érteni kell hozzá, hanem beszélni róla. (Gonosz Almalap: persze a "horse" szóra keresve is számos alkalmazást találunk...)
"Olvastam egy felmérést: az App Store-ból letöltött programok alig ötödét használják rendszeresen, de majd 100 százalékát fizették ki. Szerintem ez nem annyira jó üzlet, hacsak nem az üzemeltetőnek." Ha veszel valamit és nem használod, azért ne a gyártót okold. Ha a céged ad neked valamit, amit nem tudsz használni, ne a cégedet okold. Az ár nagyobb része pedig a fejlesztőhöz kerül. Persze az Acer net-program-áruháza az rulez.