2010. július 30., péntek

Az iPad lenyomta a MacBookokat

Legalábbis a piac-elemző Trefis szerint. Az ő közleményük szerint amíg az Apple piaci értékének 8 százalékát adja az iPad, a hordozható gépek csak 6 százalékot tesznek ki.

Mesélt a keze

„Mesélt a keze - ezért szerettem bele” - ez a vallomás anno nem az Apple Magic Trackpadjét simogató kéz láttán szaladt ki egy csinos ajkon, de megeshet, hogy hamarosan e kapcsán hangzik el. Azt tanultuk, hogy az embert az eszközhasználat tette emberré, különbözteti meg az állatoktól. Nos, a Magic Trackpad használatához lassan zongora-bűvész ujjakra lesz szükség. A lenti YouTube videó sorra megmutatja, milyen mozdulatokat ismer - jelenleg - a Magic Trackpad. A felvétel, felismerhető, a System Preferences Trackpad paneljéről készült, a látvány ismerős lehet a Magic Mouse vagy horsozható Macet használók számára.



Mivel kánikula van, így nem csoda, hogy az informatika folyamatos ujj fejlesztéséről beugrott egy régen olvasott sci-fi. Ebben a gyerekek számára lehetett megrendelni egy olyan fuvolát, amelyen nem csak játszani lehetett, de színes fényeffekteket is kibocsátott. Sőt, egy beépített chipről dallamokat játszott, ha a fuvolás ezt helyesen játszotta utána, akkor egy magasabb szintre léphetett, mint egy netes játékban. A gyerekek tömegesen rácsavarodnak a fuvolára, otthon, iskolában, parkban nyomatják. A szülők eleinte örülnek, hogy a szex, drog és rock'n'roll helyett a zene, a muzsika köti le a csemetét. Ám az egyik szülőt bosszantja ez a fuvola-hisztéria, és kipróbálja a gyereke fuvoláját. Esik-kell a zene-utánajátszásban, noha zenész. A gyerek már a huszonhetedik szinten jár, ő meg a negyedikkel küzd. Lassan ráébred - mert sci-fi, azért -, hogy a fuvola milyen remek kommunikációs eszköz lehet egy földön kívüli civilázáció számára, amely előre küldve ezt az eszközt, kapcsolat-teremtésre képes tömegeket szerez - vagy manipulál vagy ... de ez már nem derül ki, mert az apa eljut az ötödik szintre és az ott látott fényeffektek hatására felhagy a beszámoló (sci-fi) írásával.
befejezés1) Nem hinném, hogy a trackpad, a Magic Mouse vagy a Magic Trackpad, de akár az iPhone vagy az iPad felülete afféle fuvola volna - de lehetne...
befejezés2) Nem hinném, hogy a trackpad, a Magic Mouse vagy a Magic Trackpad, de akár az iPhone vagy az iPad felülete afféle fuvola volna. Ha sokáig, emberöltőkön át lesz a kéz kommunikációs eszköz, amellyel egyre kifinomultabb műveleteket végzünk, tömegesen, szinte minden ember, akkor az evolúció minden bizonnyal belehúz segíteni.
befejezés3) Nincs is kánikula.

2010. július 29., csütörtök

Ciao Italia!

Tegnap láttam egy blogon - csupán a neve volt megjegyezhetetlen: "i-MiBAC Top 40". A megjegyezhetetlenség azonnal megérthető, amint elárulom, hogy a MiBAC az olasz kultúrával foglalkozó minisztériumot jelenti - végül is ez egy állami megrendelésre készült alkalmazás. Hoppá! Hiszen ez egy állami megrendelésre készült iPhone (és iPad) alkalmazás! Amely bemutatja Olaszország legszebb, legjobb, legismertebb múzeumait, "a Baedeker nevű félisten" által sorolt látnivalókat. No nem mindet, a negyven legfontosabbat - márpedig tudjuk, 40 rablóból is sok (magas kultúra rajongóknak - 195cm felett - pedig: 40 prédikátor).


Parlare italiano?
Mert ha nem, akkor a szövegek élvezetétől elesünk - bár állítólag készül az angol változat. Választhatunk térkép alapján, Budapesten nehéz volt tesztelni a legközelebbi érdekes hely funkciót. Ha utáljuk a térképet, akkor választhatunk múzeumok vagy látnivalók listájából is, aki már a lignanoi tengerparton túl jutott, az sok szép kedves emléket idézhet fel. Amennyiben az olasz kultúra felfedezése ilyen vagy olyan okból váratna még magára, akkor legalább virtuálisan szétnézhetünk, persze a hangulat kedvéért rendeljünk egy pizzát és nyissunk fel egy üveg Montepulcianoban palackozott bort.
A jobb oldali képre nézve a Szerb Antal rajongók szeme biztos megakadt Urbino nevén, a torinói királyi palota vagy Velence (Venezia) sokkal ismerebb.


Azért is Urbinót választottam, aranyos kisváros Róma és Firenze közt, mondhatnám, pont olyan, mint a többi. Természetesen akad egy palota - ez itt hercegi -, jó néhány templom abból az időből, amikor nálunk a törökök szedték az adót (és persze hogy van egy Stella d'Italia nevű szálloda is). A leírások alatti óra ikonra kattintva megtudjuk a hely nyitvatartását - ez Olaszországban hasznos, a kisebb helyi ünnepek, ebéd- és szieszta-szünetek így nem okozhatnak meglepetést. A telefon ikonra kattintva a hely web címe is megjelenik, megkattintva ugrunk a Safariba. Az iránytű térképre helyez minket, a fénykép ikon pedig a fotó-galeriát mutatja meg. Ennyi. Nincs polgármesteri üdvözlő-beszéd vagy más fölös bitzabáló dolog.

"Oroszlánok elé vetlek"

- fenyegették régen az alulteljesítő gladiátorokat. Ma ilyesmi a Colosseum környékén csak akkor hangozhat el, ha nem rendeltél jegyet, a család pedig kész az amfiteátrum megtekintésére. Ha van iPhone-od (iPod touchod - tudod, Mac Neked is! - vagy iPaded, akkor nincs gond, adott napra szóló belépőt vásárolhatsz.

Ajánlott olvasmány: IT prioritás itthon és nem itthon

Egy reggel olvasott cikk után ismét arról beszélgettünk, hogy milyen nehéz nagyobb rendszert eladni középvállalkozásoknak. Három féllel kell egyezségre jutni. A cég vezetővel, tulajdonossal, aki minden beruházásra úgy tekint, mint arra a pénzre, amit nem magára költhet. A pénzügyi vezetővel, aki nem lát ki az Excel-táblázatból, annak sem a cash-flow rovatából. Végül a cég informatikusával, aki örül, hogy a rendszer működik, viszont az általunk ajánlott rendszernél sokkal jobbat tud sokkal olcsóbban a haverja garázs-tuning cégétől. A cikk épp arra mutat rá, hogy - szokás szerint - tőlünk nyugatra mennyivel másabbak a cég IT elvárásai, mint itthon.

AddressBook

Az AddressBook adataimat rendezve vettem észre, hogy milyen ultra-semleges az AddressBook. Szerettem volna frissen házasodott barátomat és feleségét az AddressBookban is összeadni, erre való a Related Name (kapcsolódó nevek) mező. Csak épp wife (feleség) és husband (férj) nincs a listán. Van apu, anyu, szülő (így, szépen, semlegesen), báty vagy öccs, nővér vagy húg, gyerek, barát, partner, asszisztens, manager. És hiányos angol nyelvtudásomat bővítendő a "spouse", amely házastársat jelent. Persze a Custom választásával szabadon vehetünk fel további kapcsolat megnevezéseket.
Angol tanár közbekotyogott, szerinte ez csak azt bizonyítja, hogy az angol és a magyar nyelv eltérő gazdagságú. A magyar ismeri a fiútestvér kifejezést és az öccset és a bátyát is, az angol csak ragozza, hogy elder vagy younger a brother. Valamint - tette hozzá - milyen izgi(?!?), hogy az AddressBook három dupla hangzót - dd, ss és oo - tartalmaz.
A nevet egyébként a választott kapcsolat típus címke mellé be kell gépelni, pedig illene egy listából kiválaszthatónak lenni, a lista pedig tartalmazza az AddressBookom neveit.

2010. július 28., szerda

Még zöldebb Apple

Az Apple saját akkumlátor-töltőt forgalmaz. A töltőt annak kapcsán mutatták be, hogy már kapható a Magic trackpad, az új iMacekhez (is) kínált érintő felület. Egyébként ez utóbbi megjelenése kapcsán többen az egér halálát vízionálják - izlések és pofonok. A trackpad is, az egér is agytornász, mert a kezünkkel valahol oldalt mozgunk, miközben az előttünk lévő képernyőn látjuk a mozgás eredményét - nézz csak meg egy kezdő egerészését! Az érintőképernyő esetén pedig az ujjunk pont kitakarja az érintett részt, így pixel-pontosan nehéz lenne dolgozni.
Visszatérve a töltőre, ez nem a kizöldülő Apple terméke. A töltőrre, melyet az Apple hat AA aksival szállít (elem az, amit használat után nem viszünk el a begyűjtőhelyre, az aksi az, amit sokszor újratöltünk, mielőtt nem vinnék el). Azt meg sem kérdem, miért nem AAA-val, de nem is ez a lényeges. Az USB-s megoldás persze kábelt jelent, amit le kell gyártani, van benne műanyag, fém, energia és a gyártó gépsort megalkotó mérnök munkábajárásához felhasznált autó benzinje is. Viszont soha, de soha sem kell újratölteni, szétszedni, nem merül le, és a csatlakozás után azonnal használható, nincs párosítási mizéria. Oks, még mizéria nélkül is a párosítás hosszabb idő, mint az USB csatlakoztatás. A van kábel - nincs kábel esetében, szerintem, a felhasználó (nem informatikus, felhasználó) inkább elviseli a drótot, mint a kapcsolatot vesztő bluetoothos eszközt.
A töltő számomra olyan, mint a MacBook Airhez kínált külső DVD - valamit elszabott az Apple, hát gyárt egy segéd-hardvert hozzá. Ma már az Airről nem sokat hallunk, vajh miért, hisz ez a termék arról a technikai paraméteréről volt híres, hogy - vékony. A ceruza-aksis töltős bluetoothos megoldást sem érzem a siker felé vezető útnak. A zöldülés kapcsán pedig a töltő, az aksik (six-pack, you know!) nem környezetbarát vállalkozást sejtetnek. Már ha egyáltalán érdekel a környezetbarátság.
Rátöltés
Az Apple elmondása szerint az ő töltőjük igenis nagyon zöld, mert nem tölti túl az aksit (csak a nagyon gagyik töltik túl), csökkenti az áramfelvételt, ha már feltöltötte a betett aksikat (ez sem világújdonság). A nyolcezer forint körüli ár (becslés) pedig nem teszi "hülye azért nem vagyok" vásárlók kedvencévé az Apple töltöjét. De rajta az alma-logo!

Jailbreak nem sérti a szerzői jogot (frissebb)

Így döntött az Amerikai Szabadalmi Hivatal, az Apple ezt a menetet bukta. A jailbreak szó szerint börtönből való szökést jelent (vö. Elvis Presley: Jailhouse Rock, lásd a lenti videót). Az iPhone rendszer zártságát az Apple minden lehetséges eszközzel védi, mert - szerinte - csak így garantálható a megfelelő felhasználói élmény. Úgy gondolják, hogy ha fű-fa (és Virág et.) bármit feltelepíthet, módosíthat és ennek következtében az iPhone rosszul működik, lefagy, akkor nem fűt, fát (és Bástya et.) fogják a felhasználók szidni, hanem az Apple-t. A minden ingyen van és minden közös szemlélet jegyében felnövők pedig azt tartják, hogy ez így nincs rendjén. Az iPhone védelmi rendszerének kijátszását, feltörését lehetővé tévő eljárást hívják Jailbreak-nek (JB rövidítéssel).



Az Apple közleményben válaszolt a döntésre. Ebben megismétlik az általunk már említett érveiket. Hozzáteszik, az Apple az iOS4 licensz szerződés alapján - amit mindenki elfogad, aki iPhone négyet vagy iPadet használ, illetve korábbi iPhone-ra feltelpíti a szoftvert - rendelkezik azzal a joggal, hogy a szolgáltatásból (már az Apple által nyújtottból) kizárja a jailbreakelt készüléket.

Windowson csúszott el az olajfúró-torony?

Egy igazi Gonosz Almalap hír. A mexikói öblöt és a környező partvidéket - momentán Floridáig - hazavágó olajkúton dolgozó informatikai veezető a mi nap tett tanuvallomást egy szövetségi (USA) bírósági meghallgatáson. Ezen elmondta, hogy pár órával a torony tornytalansággá válása előtt a platform teljes informatikai rendszere elszállt, mindenütt ott virított a platform egyik, a fejlesztő által messze nem kívánt, szimbóluma, a kék halál.

2010. július 27., kedd

Gyorsabb iMacek

A nyarat felrázandó ma az Apple minden csinadratta nélkül frissítette a négy iMacjét - örüljenek azok, akik akciósan a napokban vásároltak. A gépek gyorsabbak lettek, ez a procik sebességén is látható, de talán fontosabb, hogy a belső busz is 1066MHz-ről 1333MHz-re gyorsult. A legkisebb Mac is önálló videókártyát kapott - ennek nagyon itt volt az ideje.
Az iMachez kapható a Magic Trackpad is, ami Bluetoothos. Tudom, hogy rajtam kívül mindenki imádja a Bluetootht. Tudom, hogy az Akadémián kívül mindenhol hibátlanul működnek a bluetoothos eszközök. Viszont itt - és nekem - a kilenc gép Magic Mouse rendre párt veszít, elszakad a gépétől. És majdnem rondát írtam, hogy mit csinál, amikor párosítani akarom. Nem. Nem. Soha. Szívem szerint kikukáznám az összes Bluetoothos Magic Mouse-t. És most itt az iMachez Bluetoothos Magic Trackpad. Rettegve várom a pillanatot, amikor cseréljük majd a gépeket, és minden géphez bluetoothos billentyűzet lesz (persze bluetoothos numerikus pad kiegészítővel), bluetoothos egér és bluetoothos trackpad (tudom, hogy az egér és a pad egymás kiegészítői).

Az a fránya árfolyam

A forint euróval és dollárral szembeni gyengülése magával hozta az áremelkedést. Az Almalap számítása szerint ez átlagosan három százalék. Ami semmiképp sem öröm, különösen nem annak, aki a Facebookon már kilenc ismerőst összevadászott a "Vissza a suliba" avagy "Mac Neked is!" akció keretében.

2010. július 20., kedd

'Mac Neked is' a Facebookon át

Tavaly még Back to School néven futott az iskola kezdési Mac vásárlásra buzdító akció, idén a 'Mac Neked is' címet kapta az akció. A tavaly egyszerűen besétált a résztvevő, bemutatta a személyiét, diákigazolványát és élvezhette a kedvezményes Mac vásárlás minden örömét. Idén akadályversenyen kell részt venni annak, aki Macet (és iPod touchot) szeretne - azért az akadályok nem leküzdhetetlenek.
  1. Ha nem lenne Facebook regisztrációd (vagy baromira nem akarod a valódi Facebook regidet erre használni), akkor létre kell hozni egy új Facebook reget nulladik lépésként.

  2. Első lépésben csatlakozni kell a Like/Tetszik gombra kattintással a www.facebook.com/macnekedis oldalhoz.

  3. Második lépés (vagy harmadik), hogy vedd rá tíz barátodat, hogy ők is hasonlóképp csatlakozzanak, ezek után megkapod a saját kódodat. (Perverzek létrehoznak tíz álfelhasználót az ügy érdekében - jelentem a SteveJobs1-10-t most regisztrálom...)

  4. Harmadik lépésben végre megvásárolhatod MacBook vagy 13" MacBook Pro számítógépedet! A vásárlásnál mutasd be a kódodat és érvényes diákigazolványodat, és máris tiéd az ajándék iPod touch 8GB, amint a viszonteladónak sikerült a kódodat leellenőrizni.


Facebooking
Igazából azt nem értem, hogy miért jó ez a Facebookoztatás. Aki Facebookozik, az pontosan tudja, hogyan kell magát kitörölni egy adott csoportból. Aki igazán rutinos, az pontosan tudja, hogy az ilyen promókra érdemes külön regisztrációt fenntartani, ahová a marketing anyagok gyűlnek majd, szépen, hűs halomban. Sokunknak van ilyen freemailes, gmailes email címe, ismerőseim közt most a második/harmadik Facebook accountok létrehozása dúl. Másképp: csak az marad meg az Apple (apcom) adatbázisában, aki rutintalan - vagy le...fütyüli az egészet. Ráadásul a Falat (Wall) újratöltve szép lassan minden felhasználó legyűjthető, ha ez a cél, akkor ezt bárki - mondjuk a Microsoft píárosa is megteheti. A Facebook adatvédelméről pedig hetente írnak nem túl biztatót.

Gimisek: nőjetek fel!
Az akció csak a felsőoktatásban tanuló diákok és tanárok számára érhető el - ez az Apple döntése, emiatt nem érdemes a hazai hálózatot rugdosni (az Almalapnál levélben már kérdezték, hogy "de most miért?"). A Szabályzat oldalon egyébként szépen, értelmesen leírták, hogy ki vehet részt, mi kell hozzá, és azt is, hogy mi történik az adatokkal (olvasd el az 'Az adatkezelés célja' 3. pontját!). Az nem derült ki számomra, hogy minden Macre vágyónak egyedi tíz Like-ot kell szereznie, vagy a fentebb említett SteveJobs1-10 megteszi mind a kétezer gépvásárló esetében?

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban, a 8GB-os iPod touch ára a mai napon 61 ezer bruttó forint körül van. Valóban szép ajándék, valóban szép kedvezmény. Csak a Facebookot miért kellett belekeverni?

2010. július 16., péntek

Jobs betokolt

A mai Apple sajtótájékoztatón bejelentették, az iPhone 4 használók ingyen tokot kapnak. Ez a hivatalos válasz a telefon állítólagos hívás-eldobására. A Gonosz Almalap ül és néz: egy tokkal lehet javítani az iOS hibát, a rosszul számolt térerõ kijelzést. Hangos kacaj (Sopánka!).
Az Apple szerint az iPhone 4 vevõk 1,7%-a panaszkodik a készülékre, a hármasnál ez 6 százalék volt.

http://www.facebook.com/macnekedis

A magyar Apple Premium Reseller partnerek hivatalos Facebook oldala.
Szinte látom magam előtt Abonyi Petit Handrással az oldal tartalmáról beszélgetni, miközben az iStyle a pultnál a kávékat rendeli...

2010. július 12., hétfő

iMac akció

Az apcom, a hazai Apple disztributor hétfőtől iMac akciót hirdetett. Az iMac 27' i5 vásárlása esetén Airport express base stationt kap minden vásárló ajándékba - ha nem így lenne, akkor érdemes az akcióra hivatkozni a viszonteladónál.

2010. július 11., vasárnap

Magyarországnyi Sanghai

Megnyitotta második nagy bemutató szaküzletét az Apple Kínában. A cég hivatalos sanghaji debütálására ezrek voltak kíváncsiak - írja az fn.hu.
Két évvel a pekingi boltnyitás után a 19 milliós dél-kínai metropolisz is megkapta a maga 1500 négyzetméteres "Apple store"-ját. A modern putongi (Pudong) városrészben több ezer ember kígyózó sorokban várt a nyitásra (sem Handrasról, sem más magyarról sem tudunk). Volt, aki már előző nap a helyszínre utazott, hogy az elsők között juthasson majd be; a sorelső hetven órát várt a nyitásra.
Az Apple 295. üzletében Mac számítógépeket, iPodokat és 3GS iPhonokat próbálhatnak ki az érdeklődők. Miután az iPhone 4 és az iPad hivatalosan még nincsenek jelen Kínában, így ezek egyelőre csak a feketepiacon kaphatók. A boltban 176 eladó dolgozik.
Na, itt álltam meg. A 176 ember az a hazai disztribucio, a három APR és az összes minõsített viszontelaó emberszámánál is több. Persze a 19 millió lakos is több, mint Budapest 1,7, vagy hazánk tízmilliója.
Nyaralásra kínai nyelvkönyv?

2010. július 8., csütörtök

Annyira nyár van...

.. hogy szinte semmi sem történik a Mac körül. Bár azt csiripelik (érted: csiripelik), hogy ismét lesz Back to School akció, a tavalyiról folyamatosan beszámoltunk: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] Amíg a Mac piheg, az iPades és iPhone-os történetek pörögnek, de mivel sem iPadünk nincs (még), sem iPhone négyért nem jártunk külföldön - és az Apple szerint ezek amúgy sincsenek Magyarországon, mert ő itt ezeket nem árusítja -, így ezekkel kapcsolatos élményekről egyelőre itt nem olvashattok. Egyébként is: jó idő van, irány Horány vagy bármi más szabadtéri társas rendezvény.