2011. január 10., hétfő

iWork.com-ból Share

A pörgős évkezdet közben a frissített iWork alkalmazásokban átneveződött az a kis sárga boríték ikon, ami az ikonsor közepén volt megtalálható (amíg onnan nem-használat miatt ki nem dobtuk). Az iWork.com tökéletes félmegoldás a fájlmegosztásra, de tökéletesen alkalmatlan a közös munkavégzéshez. Eddig - és még most is - ingyenes regisztrálást követően oszthatunk (Share, ugye?) meg fájlokat - Keynote, Pages vagy Numbers - másokkal. A megosztott fájlt védhetjük alkalmi jelszóval. Megadhatjuk, hogy a fájlt a másik félnek csak megtekintésre adjuk át, vagy azt le is töltheti.
A megtekintés bármilyen (Windows alól is) böngészővel történhet. Ekkor kis sárga ragacsokkal lehet jelezni, melyik oldalon mit találunk jónak vagy javítandónak. Van egy minimális méretű közös cset felület is. Ez remek, ha olyannak akarjuk - kell - megmutatni a fájlunkat, aki nem az adott alkalmazás profi felhasználója, viszont a véleménye fontos. Így elrontani, átszerkeszteni, bele... nem tud, csak cetlizni. Ami persze nekünk még jobb, hisz írásban van, mit kell változtatni.
A letöltés történhet a natív fájl-formátumban, az előző verzió natívjában, illetve PDF-ben és az adott alkalmazás Microsoftos megfelelőjében. Az iWork.com azért nem alkalmas a csoport-munkára, mert mindenki a saját területére tud csak feltölteni, közösbe nem. Így ugyan követhető, hogy mikor kinél van a legutolsó feltöltött verzió ... de szegényes megoldás, a hiba-lehetőségről nem is szólva.

Share



Share-re, megosztásra változott az ikon neve. A Share with viewers esete a fent leírtaká. A Publish on the web esetén nincs jelszóhoz kötve a fájlhozférés. A Private Use esetén csak mi érjük el a fájlt ... de erre ott az iDisk. Bízzunk abban, hogy a Share megjelenése a csoport-munka támogatás első, kicsit bice-bóca jele.

(Magánügy, de eddig az iWork.com-mal tageltem az iwork.com-os írásokat. Most mi legyen, hogy megmaradjon a folytonosság, visszakeresési lehetőség, de nem legyen elavult a tag-elés?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése