2011. április 5., kedd

iPhone SDK Objective-C

A Szak kiadó bátor vállalkozása a kemény-fedelű, félezernél is több oldalas "Az iPhone SDK programozása Objective-C nyelven" könyv kiadása.
Bátor, ahogy bátor mindenki, aki műszaki szakkönyv kiadására vállalkozik. A műszaki szakkönyv kiadás (is) mélyrepülésben van, oly mértékben estek vissza a vásárlások, amely példányszámoknál már nincs is értelme könyvet megjeleníteni. Bátor, mert az informatika villámsebesen fejlődik, a könyv eredetijét Wei-Meng Lee tavaly írta - gyanítom, hogy ha idén írja, akkor a címben az iPad is szerepel. A megírás óta új iOS verziók jelentek meg, új eszköz, az imént említett iPad.
Bátor azért is, mert a hazai fejlesztők - saját tapasztalat szerint - két csoportra oszthatók. Az egyik csoport már régen fejleszt iOS alá (az iOS alá azt jelenti, hogy iPhone-ra, iPod touchra és iPadre), ők nem igen lesznek e könyv vásárlói. Nincsenek kevesen, az iPad2 bemutató napi sorában várakozók 10-12 százaléka fejlesztő volt! A másik csoport pedig tervez, tervez és ... tervez. Nos, ők azok, akiknek a meghirdetett hasonló tematikájú fejlesztői tanfolyamok drágák - máig nem értem, miért akar olyan ember, sőt: cég(!) iOS-re fejleszteni, amely nem képes kétszázezer forintot kifizetni egy egy hetes képzésért, ami megfelel ezer-egynéhányszáz 79 eurocentes alkalmazásnak, természetesen levonva az Apple jutalékát. Milyen üzleti terv lehet? A képzés ára elhelyezkedés után az első havi (esetleg heti) fizetésből visszajön. Félek, hogy nekik még az amúgy a hazai piacon drága (listaáron bruttó 8500 forint) könyv is megfizethetetlen lesz.

Amatőr olvasó szerint
A könyvbe belelapozva pedig rendes, tisztes munkát találunk, természetesen Maces fejlesztő-rendszerrel - mi mással? A sűrű programkódok jól olvashatók, a kód mellett gyakran bukkan fel az iPhone mutatta kép is - így ellenőrizhető, hogy jól haladunk-e. Sajnos magam a Pascal és 8080 programozásnál befejeztem a fejlesztést, így az objektum orientáltságot értem, olvasom, de nem írom. Ezért megítélni sem tudom a könyvbe bele-beleolvasva, hogy az szakmailag mennyire rendben lévő. Ezért elnéztünk a nagy könyvárushoz, de az Amazonnál sem volt komment a könyvről, amely ott három csillagot kapott.
Sajnos a Szak kiadó honlapja sem túl informatív (ez most dicséret volt, egy informatikai könyveket kiadó cég nézzen már ki valahogy). Ha pedig az iPhone SDK könyv szavakat megguglizzuk, akkor öröm lesz, a hivatalos fülszöveg (könyvismertető) fog visszaköszönni az összes érintett honlapról.

Szakember szerint
Sikerült a könyvet iOS fejlesztéssel foglalkozó ember kezébe nyomni - több alkalmazása érhető el az Apple iTUnes App Store-jából, nem nyeretlen kétéves hát. Sűrű fejcsóválással lapozta. A könyv iOS3-ról szól, mutatott rá pár kódsor láttán (Mail meghívás). Másrészt kódon belül keveri a JavaScriptes és Object-C szintaktikát. Amit viszont pozitívnak tartott, az az SQL kapcsolat tárgyalása.

2 megjegyzés:

MiszterX írta...

Hi,
Hat ennek nagyon orulok. En vagytam volna valami magyar nyelvu konyvre, ami az iphone fejlesztesbe visz belljebb.

Remelem a kozeljovobe meg tudom venni, es akkor tudok referalni egy erdeklodo kezdonek mennyire jo kalauz ez a konyv.

MiszterX

Ferenczy Gábor írta...

Szia,
rég hallottam felőled! Ha megvetted, és írtál róla, szólj, és visszalinkellek :)
fg

Megjegyzés küldése