2011. május 31., kedd

Első randi az iPad Pages-zel

Május a szakdolgozatok, diplomamunkák leadási ideje, ilyenkor van kereslete a gyorsan szabványos formába szöveget rendezni képes ismerősnek. És mivel lenne egyszerűbb e formába öntés, mint Pages-zel? Így ismét lehetőségem volt élesben gyakorolni, nem csak úgy, tesztelgetve. Változatlanul vallom: a Maces Pages remek.
Mert ugye azt a botorságot el nem követném, hogy iPaden gépeljek be 50-100 ezer karaktert, szerkesszek szöveget - ennyi már a Numbers iPades változatának használata során is kiderült. Amúgy is, az én feladatom a szabvány megjelenítés, miután a kedves vizsgázó WinWordbe, Open Office-ba vagy bármi másba megírta kis remekét. Ezeket a Pages szinte hibátlanul olvassa be, ha nem, akkor a neten találunk számtalan bármiből bármibe konvertáló alkalmazást. A megjelenítéshez szigorúan stílusokat használok, a dolgozat minden sora tudatosan stílus alapján olyan, amilyen. A stílusok használata esetén - hogy csak egy példát említsek -, nincsenek enterrel bevert üres sorok, ami - az első szövegtörlés vagy áthelyezés után - azonnal rém rondává teszi a művet.

"Át kellene olvasni!"
Ez a kulcsmondat, mindig a megrendelő mondja. Persze Maces Pages-ből tudok menteni Wordöt - a legújabb már csak ritkán dobja szét a dokumentumokat. De egy szakdolgozat táblázatai, pláne grafikonjai messze nem úgy néznek ki, ahogy Pagesben - a viták elkerülése érdekében a Wordös mentés felejtve. Az Open Office-os meg fel sem merül, mivel a Pages nem beszéli. A PDF jó, mert bárki meg tudja nyitni, csupán a hibákat nem tudja kijavítani. Igen, lehetne kis sárga ragacsozást végezni, de az a felhasználó, aki a szövegformázást is átpasszolja, az nem fog Acrobatban korrektúrázni.
Jó ötlet az iWork.comra való feltöltés - egyetlen gond az lehet, hogy a túl oldali pécé és windows és böngésző valamelyike nem szereti az iWork.comot. Másrészt, itt sem lehet a szövegben javítani - sem elgépelést, még kevésbé szövegáthelyezést végezni -, itt is csak sárga cetlizés megy, amiről meg már tudjuk, hogy nem megy. Az legyen hab a tortán, hogy az iPad Safari az iWork.com megnyitása után e lehetőséget nem engedélyezi, sőt, semmit sem hagy, egyszerűen csak meg tudom nézni a feltöltött doksit. Letölthetem persze, amint azonnal megnyit Pagesben (prezentáció esetén Keynote-ban, Numberst Numbersben).

iPad Pages
Az iWork.com használata nélkül is eljuttathatjuk a doksit Pagesbe. Szerintem az iDisk használat - persze MobileMe előfizetés kell - egyenértékű az "elküldöm magamnak mailben" az iPaden olvasott mail-címemre megoldással. És persze játszik az iTunes-szos, áttöltős, elfogadós mód is (ezt ahányszor leírom, annyiszor remélem, hogy az Apple megváltoztatja, mert annyira nem felhasználóbarát).
Akárhogy is juttattam el a Pagesbe a doksi, a megnyitása után lehervadt a mosoly az arcomról. A szakdolgozatban ugyanis gyakori a "2.1.3 cím" cím használat, de az iPades Pages csak sorszámozni tud, a "tiered", azaz "2.1.3." típusú számozást nem ismeri, szépen kisorszámozza. Adios, Pages! - gondoltam. És valóban, az iPades Pages nem tudja az összetett sorszámozást kezelni, iPaden ilyet nem lehet létrehozni. Nesze nektek, jogászok, akik azt hittétek, iPaden az iroda!
De megláttam, hogy a stílusok azért átjöttek a Pages-zel és bíztam. De meg is csalattam. Hiába volt a "2.4" formátum stílusba öntve, az iPades Pages dislexiás.

Fogom még a Pagest nyaggatni - ezek után rém kíváncsi vagyok, milyen a sablon alapú kiadványszerkesztő képessége, Mac vs. iPad tekintetben -, de ismét igazolódott, hogy az iPades alkalmazások a Maces alkalmazások csökkentett képességű, redukált tudású testvérei. És ezt illene feltüntetni, mert az, aki munka céljára vesz iPadet, bízva a Macen könnyen megtanult és elsajátított szoftverekre, az rém csalódott lesz.

Szakdolgozat amúgy
Biztos leírtam már, de van oka az ismétlésnek - nem változott semmi. Lehet arról vitázni, hogy egy pszichológus vagy szociológusnak kell-e tudni stílusokat használni, lábjegyzeteket kezelni vagy sem. De, ha egy adott tanszék az általa kitalált és szabványnak vélt formátumban kéri az elektronikusan beadandó munkát, akkor miért nem képes adni egy sablont, egy fájlt, ami fel van töltve a megfelelő, beszédes nevű stílusokkal? És. Ha már elektronikusan is be kell adni, akkor mi a nyavalyáért kell kinyomtatni és beköttetni? Papír-pazarlás (persze, hogy nem csak a végső változat lesz kinyomva). Festék. Kötészet. A konzultáció alatt persze jó, ha elektronikusan, emailben jön-megy az anyag?
A saját, leadott diplomám (1989, BME) egyik példányát az enyv úgy átjárta, hogy kinyithatatlan (oké, kicsit későn nyitottam a hajrát). Szerinted szólt bárki is, hogy izé ... gond van? Három éve Szegedre beadott CD-re Pagesből, jelszóval védve tettem fel - igen, Gonosz az Almalap - a szakdolgozatot. Szerinted szólt valaki? (Oks, jók a helyi prog. matekosok, és velük feltörették a jelszót.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése