2011. július 15., péntek

Balaton és iPad

Barátnővel, fiával (13) és iPaddel irány a Balaton - szigorúan nem nyaralni, nem napozni, nem fürdeni, hanem iPad-tesztelni. Másképp, mit bír az iPad és mennyire praktikus, kiváltja-e a könyvet, kártyát, szórakozást, gyerek-felügyeletet...
Ki. Bővebben? Azért nem árt készülni. Még akkor is, ha van az iPadben 3G (és az ember fia vesz is kártyát - nem én, ott az iPhone 4 hotspot). Érdemes még wifi alatt - egyrészt gyorsabb, másrészt nem eszi az adat-kvótát - letölteni azokat a könyveket, amelyeket olvasna az ember barátnőjének fia - momentán J. F. Cooper könyvei -, azokat a videókat, amelyeket az ember barátnője megnézne, és a HVG épp aktuális szponzorált számát. Valamint a három ember játék-függősőgét biztosító játékokat. Még Osztyapenkó kapitány hűlt helyét sem hagytuk el (M1-M7 kifutó), amikor a csontra feltöltött iPaden megkezdődött a filmnézés. A megérkezés, helykeresés pár percére megpihent a tablet, majd szépen járt körbe. Előbb-utóbb kellett a hotspot is iPhone-ról, mert "jött-e levelem?" vagy "mi van a Facebookon?". A legnagyobb fizikai kihívással a "mama"-gomb néz szembe, mert olvasás közben - Csingacsguk - egy-két percenként rá kell nézni a Tiny Towerre, felépült-e az új bolt, jelentkezik-e új lakó, kell-e valahol árut feltölteni. Vannak kétségeim, a napi hasonló intenzív használat esetén az iPad élettartamával kapcsolatban.
A másik kihívás a nap. Ha az ember lánya vagy fia az iPadet a nap felé tartva vet árnyékot iPadet vizslató szemére - hanyatt-fekve maga fölé tartja -, akkor az iPad lazán izzani kezd, a fekete fém hátoldalon vidám forróság lesz úrrá. Az már csak b) következmény, hogy az így tartott iPad 22,6 méteres sugarú körben tudatosítja az ott strandolókkal geek voltunk és kivagyiságunk, melynek következtében valakinek mindig őrizni kell az iPadet. Kora reggel még megkísértett a gondolat, hogy törcsi alá becsúsztatva vagy táskába betéve esetleg magára hagyjuk, ám amint egy hetven centi alatti leendő adófizető vidáman átrohant minden cuccunkon, a táskán viszont átbukott - a gondolat elhagyott. Az iPad megvétele előtt amúgy bőszen hangoztattam, hogy akkor lesz iPadem, amikor azt a tengerparton lazán belökhetem a nyugágy alá, és a tengerből visszatérve ott találom működőképes állapotban.
Este hétre még mindig volt 19 százalék töltöttség, a szoba kellemes és hűvös homályában gondoltam, megnézek egyet a feltöltött filmek közül. Mint utólagos körkérdésemből kiderült, én vagyok az egyetlen, aki azt hitte, hogy fülhallgató nélkül használhatja az iPadet. Az iPad hangszórója - nem, nem sztereó - az iPad alján, de legfőképp hátán van. A hang pedig ugyan minden irányban terjed, de leginkább nem a kijelző felé. Persze ha odakagylózom a kezem, akkor minden rendbe jön, és hallom rendesen a filmet vagy bármit, de kényelmetlen. Ahogy - nekem - a fülhallgató. És ha már zajok. A multitask nagyon jó. De. Szeretném én eldönteni, hogy egy alkalmazás maradjon-e futva, miután kilépek, vagy szűnjön meg létezni. Jelenleg mindegyik futó alkalmazás nyitva marad, amikor kilépek belőle. Így, amikor kis smucig módon telefonos hot-spotolok, az összes netfüggő, elindítását már elfelejtettem alkalmazás zsupsz, ráugrik a kapcsolatra. Pörög a számláló, az az alkalmazás, ami miatt meg megnyitottam az iPadnek az internetet, lassú, mert a háttér szívja a biteket. (Nem is szólva a Skype-os üzenethalmazról, a "kerestelek, de nem vetted fel"-ekről...) A futva maradó alkalmazások - ha engedtük gyanútlanul - néha üzenetet küldenek, természetesen harangjátékkal, pityegéssel. Hiába csaptad be a táskádba, törcsi alá az iPadet, az kiszól: itt vagyok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése