2011. augusztus 24., szerda

Lefelé van felfele, vagy felfele van lefele?

A Lion egyik újdonsága, hogy nem arra van a lefelé görgetés, mint eddig, hanem felfelé van az, ami eddig lefele és vica versa. (Vicuska - egri leányka - meg a patakban Gergővel, de az egy másik Egri Csillagok Háborúja történet). A változásnak az iOS az oka.
Ahogy mindenki tudja, az Apple célja, hogy összefésülje az OS X (számítógép operációs) és az iOS (iPhone, iPod, iPad) rendszereit. Számára előnyösebb, mert hatékonyabb a fejlesztés. Nekünk viszont néha küzdelmes - nem ebben az esetben -, mert a két rendszer azért két rendszer, mert ha jó lett volna az OS X a mobil eszközökre, akkor nem fejlesztette volna ki az Apple az iOS-t. Számomra nagyon nyögve nyelős az egyes alkalmazások teljes képernyős futtatása - eddig is felráncigáltam az ablakot teljes kijelzősre (Lionban már végre nem csak a jobb alsó saroknál fogva - minden sarkon rángatom már...). A teljes kijelzős méret kis kijelzőn - tizenegy, tizenhárom inch - jelent valami hasznot, de a felett aligha. Viszont a négy égtáj felé szétdobott vezérlés egér-kilométerben sok. Nagyon sok.
Aki átvált Lionra, az már a telepítés során ki kell, hogy próbálja, merre gördül a görgetés - nem véletlen. Persze erre mondta pszichológiai tanulmányokat folytatott barátnőm, hogy az emberi agy mindenre képes, bármit be lehet drótozni. Ha úgy lenne kezelhető a rendszer, hogy a jobbra görgetés a felfele, és ... akkor úgy is remekül használnánk a gépet. A tablet esetén viszont, amelyen az ujjunk zsírját rakjuk le, nem. Így mostantól a görgetés iránya a tartalomra irányul (ugye, hogy ez a logikusabb) és nem a csúszkára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése