2011. december 7., szerda

Elszürkülő APR-ek

Az Apple új dizájn színe a szürke, nem is olyan rég a Starking újította fel az Arénában található üzletét és egy Facebook meghívás szerint most erre készül az iStyle a Westendben.. A felújítás költsége természetesen hétpecsétes titok, de tízmilliós nagyságrendben kell gondolkodni. Ám a pénz nem minden, bár nem lebecsülendő. Az Apple-nél egész stáb dolgozik azon, hogy a világon bárhová is mész, egységes megjelenésű Apple boltok várjanak. Az APR (Apple Premium Reseller) számára hosszú kézikönyvet adnak, hogy minek hol kell lenni. Csak egy apró példa a múltból: az iPodokat bemutató pulton - a pultól később - megadják, hogy a bejárathoz képest milyen sorrendben milyen típusú és színű iPodot kell találni, az iPodoknak két inchre kell lenni a pult szélétől. Az iPodok mögötti tájékoztató tábla elején és hátulján is adott szöveg szerepelhet - csak. Az iPodokra csak az APR-ek számára előállított tartalom kerülhet fel. És így tovább.
A pult. A bolt berendezési tárgyait csak és kizárólag az Apple által kijelölt cégtől lehet megvásárolni - gondolhatod, hogy az ár mennyire alku tárgya. Ha már megvetted a lapra-szerelt bútort, azt csak az Apple által kijelölt cég szakembere szerelheti össze. A szakember Németországból jön, egy APR-t nagyjából két nap alatt szerel össze. Az ember össze költségét a bolt állja. Ugye ezek után nem hiszed, hogy az APR dönti el, hogy a boltban mi hová kerül?
Nem is. Készíthet tervet az adott ország Apple képviselete felügyeletével, amit aztán elküldenek Cupertinoba, ahol ülnek rajta pár hetet, majd visszaküldik a "mit miért nem lehet" és a "mit hogy kell csinálni" listát. Ha az iPod elhelyezését így szabályozták, akkor még a villanyégők helyét és típusát is megadják, efelől se legyen kétséged. Ha az APR valami olyat szeretne, ami nem található az Apple kézikönyvében, akkor vagy hónapokig lobbizik - a siker igen kis esélyével, vagy mihamarabb belenyugszik.
Szeretnél APR lenni? (Ok, nem te, de vezetni? Tulajdonolni?) Akkor készülj arra, hogy az Apple durván két évenként átalakíttatja veled az üzletét - a beszürküléssel jövő év végéig kell végezni - a te költségeden. Legyünk fair-ek, a felújítás, átalakítás költségét vissza lehet igényelni az Apple-től, hírek szerint 40-80 százalékot 4-8 hónapon belül jóvá is szokott írni. Addig viszont te finanszírozod az amerikai gazdaság egyik legnagyobb tőzsdei kapitalizációjú cégét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése