2012. május 7., hétfő

A Keylogger élete

A Keylogger képes arra, hogy rögzítse minden billentyű leütésünk, egérkattintásunk, képernyőképünk, és az így gyűjtött információt eljuttassa adott mail címre - sok más mellett. Minderre úgy képes, hogy a felhasználó észre sem veszi, hogy a Keylogger adatokat gyűjtöget a gépén. Ehhez persze előtte telepíteni kell, amihez a gépen megfelelő jogokkal kell bírni. A következő történet a Keyloggerről szól.

A Keylogger színrelép
Barátunk, a történet mesélés kedvéért legyen Tibor, nős, három gyerekes apuka, akit halála után semmiképp sem avatnak szentté. Pár hónapja úgy érezte, hogy gyermekei anyja, hogy is írjuk szépen, kifelé kacsingat (ami amúgy teljesen érthető, de ez nem szakítós vagy csajos-pasis blog). Ezért családi számítógépükre, amit az asszony is használ, telepítette a Keyloggert.
A Keylogger munkához is látott, ha használták a gépet, akkor félóránként szép, formázott HTML-ben elküldte az összes beírt szöveget. Így Tibi követte, amint felesége megbeszéli a barátnőivel az új kapcsolat lehetőségét, majd az udvarlást is végigkövette, és a sikeres udvarlás után a barátnők jövőre vonatkozó tanácsait.
Tibinél viszont elszakadt a cérna a félrelépés kapcsán (amit ő maga korábban igen gyakran megtett), így jelezte, hogy elköltözik, cserébe megkapta, hogy akkor válnak. A Keylogger csendben, és ami fő, titokban tovább dolgozott, így Tibi pontosan tudta, az asszony mit beszél meg az ügyvéddel. Az is kiderült, hogy az új kapcsolat nem kapcsolatot akart, csak alkalmi együttlétet.

A Keylogger tündöklése
Természetesen összeült Tibi barátainak tanácsa is az egyik pizzériában, ahol Tibi vidáman mesélte a Keyloggeres történetet - az elbeszélést csupán félóránként szakította meg az iPhone csilingelése, ekkor a Keylogger jelentett. (Tibi távollétében az asszony ült a gépnél...) Ahogy egy kezdődő válásnál illik, szóba kerültek a gyerekek, az asztaltársaság amúgy kétharmadában vált vagy majdnem vált, így volt tanács bőven. A gyerekeivel Tibi amúgy jóban maradt, egyikük, friss gimnazista, fel is hívta, hogy mi Tibi iTunes jelszava, mert venne valami zenét.
Amúgy a Keyloggerből tudtuk meg, hogy az asszony addigi jelszavát - „Tibi71" - lecserélte - „rohadtdög71"-re. Búcsúzásnál Tibi még elmondta, hogy nem vette meg a Keyloggert, csak az ingyenes verziót használja, így muszáj lesz hazamennie, mert a Keylogger minden kattintásnál menti a képernyőképet, és félő, hogy betelik a merevlemez, mert a free verzió a képernyőképeket nem küldi el.

A vég
Két hét múlva ismét ülésezett a válságstáb. Ez idő alatt kiderült, hogy az asszony rájött, hogy nem három gyerekével együtt várják tárt karokkal, hanem csak egy-két órára és egyedül, így lassan vissza-sasszéba kezdett, Tibi viszont lubickolt a legális szabadságban. Így nevetve mesélte, hogy járt. Amikor ugyanis a lánya felhívta az iTunes jelszó miatt, akkor nem jutott eszébe, hogy mindenhová ugyanazt a jelszót adja meg. Amikor a lánya a bediktált jelszót bepötyizte a gépbe, akkor nem vásárolt az iTunes-on, hanem megjelent a kijelzőn a Keylogger.
A lány persze szólt az anyjának.
A Keylogger erejéből egyetlen, utolsó üzenetre tellett:
"Uninstall"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése