2012. július 10., kedd

Az Apple oprendszerek eladásai utolérték a Windowsokat

Steve Jobs jelleméből adódóan a Mac OS és az iOS is zárt rendszer, hivatalosan alig pár évig lehetett Mac-klónokat gyártani. A Windows, Bill Gates akaratából, nyitott rendszer, hardvergyártók százai telepítik az általuk gyártott vasra az oprendszert. Ezt persze mindenki tudja. Sokunk úgy véli, hogy számszerűségben a Windows telepítések sokszorosan meghaladják az Apple oprendszer telepítések számát. Nos, ez lehet, hogy a múltban így volt, ám a jelen - természetesen kis ... ööö ... értelmezéssel, mást mutat.

A lenti grafikon mutatja, hogy egy Mac OS telepítésre hány Windows telepítés jutott. Vannak évek, amelyekre az Apple nem lehet büszke. Ám az Asymconál dolgozó elemző, Horace Dediu úgy számolta, hogy ma-holnap fordul a kocka. Feltéve, ha beszámítjuk oprendszernek az iOS-t is, így az iPhone, iPod Touch és iPad telepítések is csatasorba állíthatók a Windows ellen. Ha nem így lenne, akkor még ebben az évben is 1:19 volna az OS:Windows arány - a grafikon 2011-ig készült el.
Ha a teljes OS és iOS bázist nézzük - Mac, iPhone és iPad -, akkor csak dupla annyi Windows megy el. iPhone nélkül hatszor annyi Windowst értékesítenek, mint Macet és iPadet. Látható, hogy az iPad szépen szakít, ő a grafikon vége felé lévő közép-zöld terület.
"A trendet figyelve látható, hogy a pécé utáni eszközök megjelenésével időben gyorsabban fogy el a Windows előnye, mint ahogy az kialakult" - írja Dediu. „Nem csak ledolgozzák a hátrányt, de már kihívást is jelentenek." Az elemző 2012-13 közt várja az 1:1 arány elérését és a fordulatot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése