2012. november 21., szerda

Adam Lashinsky: Az Apple kulisszatitkai - elolvastam

A könyvet azoknak ajánlom, akik nem az Apple „nagy" történeteire kíváncsiak, nem Jobs zsenialitásáról szeretnének olvasni (bár ez elkerülhetetlen, ha az Apple-ről beszélünk), hanem magáról a vállalatról és mostani vezetőiről. A könyv fénykép az Apple utolsó Jobs halála előtti egy-két évről és az azt követő pár hónapról - a könyv idén jelent meg, a HVG (dicséretesen) gyorsan lefordíttatta (jól) és kiadta -, és ami még érdekesebb, a könyv felvázol néhány lehetséges forgatókönyvet a következő évekre.
Adam Lashinsky egy „kis helyi" lapnál akkor kezdett dolgozni, amikor Jobs visszatért az Apple-höz, így közelről követhette az Apple rendbetételét. Később a Fortune újságírója lett, a Fortune egyike volt annak a kevés lapnak, amellyel az Apple kimondottan baráti viszonyt ápolt. Lashinsky így valóban remek információkkal rendelkezik az Apple „titkos" belső életéről is. A könyvet olvasva néhányszor fel is ismertem az Almalapban vagy a blogon közzétett szöveget* - a könyv érthető módon cikkeire támaszkodva íródott.
Úgy a nyolcvanadik oldalig tart a Jobs vezetés utolsó éveinek bemutatása, kezdve persze Wozniakkal, a Macintoshsal. Innentől a szerző több szál mentén próbálja felvázolni az Apple működését a jobsi és Jobs utáni korszakban, ám a szálak - termelés, marketing.. - összefonódnak, és nem sikerül tartani a célt. De ez nem baj, a könyvet talán ez menti meg attól, hogy roppant száraz legyen. Nehéz külső szempontból írni a könyvről, mert az elbeszélt történetek jó részét ismerem, megírtam. A leírás nem törekszik arra, hogy az olvasó hanyatt essen és Jobs imádó legyen - az eddig magyarul megjelent Apple-lel foglalkozó könyveket húsz-száz oldal után elragadta a Jobs-imádat -, ez a könyv és a szerző ellenállt. Egészen az utolsó húsz oldalig, ahol megvallja, mikén lett switcher.
Aki arra kíváncsi, hogy mi várható a Cook-vezetéstől, annak erősen ajánlott a könyv elolvasása, nem csak Cookról, de az Apple összes vezetőjéről szól, akik Jobs halálakor fontos, meghatározó pozícióban voltak. Nem csak száraz önéletrajzi leírást kapunk, hanem apróbb, színes történeteket, munkatársi véleményeket.
A könyv friss, de nem tud naprakész lenni. Scott Forstall a könyvben még mint az iOS fejlesztés vezetője szerepel, mi már tudjuk, hogy Cook kirúgta az iOS 6 körüli zűrök és bocsánatkérés megtagadása miatt. Lashinsky egyik felvetése szerint Cook regnálása csak átmeneti, tartson akár tíz évig is, Jobs igazi szellemi örököse leginkább Forstall lehet(ett volna).
Végül jöjjön az egyik kedvenc Apple hirdetésem, amelynek a könyvből tudtam meg a valódi születési történetét. Azt nem árulom el, csupán annyit, hogy a történettel illusztrálják, az egész szervezet, jelen esetben a marketing osztály Jobs függőségét.



* csak a rend kedvéért, ez tartalmi egyezés, nem kopi-péjszt, bár mennyire is divatos az.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése