2012. december 1., szombat

Almalap 2002. december - Időutazó I.

Minél régebb óta Macet használóval beszélgetek, annál többet merengünk a régi, szép időkön, amikor még. Ezért most bekapcsoltuk az időgépet, és visszaugrottunk tíz évet az Almalap archívumának segítségével.
Mac OS X és a Quark
A Quark ekkor még piac vezető volt, az InDesignnal az Adobe a falak alatt állt. Az Apple még nyakig benne volt az OS X-re váltásban az előző rendszerről, ekkor a Macen még futottak a régi oprendszerre írt alkalmazások, a "carbonizáltak", és az OS X-re írtak. Nos, szinte minden fontos alkalmazás ez utóbbi két kategóriába volt soroklható, kivéve egyet. A Quakrot.
Betűtervezési divat
A kor menő betűtípusai.
A Merevlemez és a Dock
Az OS X-et bemutató, felhasználók támogatására írt cikksorozat aktuális darabja. Az OS X kódneve ekkor Jaguár volt.
Adobe szervermegoldások
Más szerző tollával ékeskedve egy fordítás az Adobe jövőjéről. Hát ... nem ez lett.
Macromedia Contribute
"Új, a nem professzionális weboldalakat üzemeltetôk számára kínálja a Macromedia új, igen kedvező árazású szoftverét, a Contribute-ot (99 dollár – itthoni árát még nem találtuk meg az Adobe képviselet árjegyzékében – 24 ezer forint + terhek). A szoftver statikus weboldalak karbantartására alkalmas, a cég elsősorban azoknak ajánlja, akiket megrémít a Dreamweaver vagy a GoLive tudása és összetettsége, nem is szólva a FrontPage-ről." Ma már se Macromedia, de GoLive, se FrontPage.
PDF helyzetjelentés
A Seybold (amerikai mértékadó hírforrás) ír arról, hogy jön a PDF a nyomdákba, előkészítő-stúdiókba, a PostScript korszaknak vége.
Heroes and Magic IV.
A játékismertető kiemeli, hogy már izometrikus a játéknézete, nem madártávlatú, az ajánlott vas 350MHz-es PowerPC G3, 750MB merevelemezhely, 192MB RAM, 800x600-as felbontás, legalább 256 szín.
Képek, metaadatok
Egy írás, ami máig igaz. Sőt, egyre igazabb, a képekbe mentett meta-adatok egyre fontosabbak.
10 tipp digitfotóhoz
Az ezredforduló körül, után váltotta fel a digitális fényképezés a hagyományos filmes, előhívós, nagyítóst - nem kevés profi fényképész bánatára. Ám a tömegek jöttek, láttak és fotóztak. E cikk nekik szült.
National Geographics on-line fotóalbum
A cikkre nézve kétkedve kattintottam a linkre, de az máig él: www.ngsimages.com
FairPrint 2003
A hazai nyomdász-szakma éves konferenciájának beharangozója.
Ellen Feiss kipakol
Ellen Feiss a Mac-világ szupersztárjává vált az Apple "Switch" kampányának köszönhetően. A kampányban "hétköznapi" szereplők beszéltek arról, mekkora szívás volt Windowst használni, és mekkora boldogság az élet, amióta Macet használnak. A 15 éves Ellen diákként szerepelt a videón, amelynek megjelenése után az akkori Maces vonatkozású net felrobbant és azt tárgyalta, tényleg be volt-e lőve Ellen a felvétel alatt.



Az Almalapban Ellen válaszát olvashattuk, akiről az utolsó hírt az imdb adatbázisban találtuk.

Apple és PDF hírek
Egy marék apróhír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése