2013. január 27., vasárnap

Apple ajánlatok munkafolyamat kezelésre

A szoftver használati tanácsadásra visszajáró kisvállalkozók (mikró az! 50mFt alatti árbevétel, tíznél kevesebb alkalmazott) lassan barátainkká válnak miközben szépen elsajátítják a Mac OS alapalkalmazások (Mail, Naptár...) és Apple programok (iLife, iWork) használatát. Bár mind alig egy éve lettek hosszabb Windowsos előélet után Macesekké, mára már teljesen függővé váltak.

Workflow támogatás kellene
Naptár meghívót küldve foglalnak maguknak konzultációs időpontot. A Kontaktjuk (AddressBook, Címtár) húsz-harminc okos-csoportot tartalmaz, saját Pages sablont használnak és iPades Numbers kérdőíves adat-gyűjtést is képesek önállóan elvégezni. Egyikük kis welness-stúdiót üzemeltet, ő az ügyfelek, gépek, terem menedzselését végzi egy Airen. Közel félezer hallgatója van évente a másikuk nyelviskolájának, értelemszerűen a tanárok, hallgatók és kurzusok nyilvántartása a Mac feladata. A harmadik profi felhasználónk pszichológus és orvosi titoktartás fedi, hogy ügyfeleket, csoportokat tart nyilván, jellemzéseket ír, kutatásokat végez az Apple-ös eszközparkja segítségével.
És hiába uralják a Macet és a szükséges alkalmazásokat, még sem tökéletesen elégedettek. Nem találtak, nem találtunk munkafolyamataikat lefedő, de megfizethető árú alkalmazást - ahogy mi, mAcademia, is lavírozunk az iCal, AddressBook, Reminders... sokszögben. A nagy megoldások - SAP, Oracle... - egyrészt ágyú lenne verébre az esetünkben, másrészt megfizethetetlen (nem priceless értelemben). Akad több alkalmazás is, amely munkafolyamat-menedzsmentet kínál, de ezek csak kínálnak, nem nyújtanak.
Ráadásul a fenti esetekben két-három embernek kellene együtt-működni, feladatot megosztani, elvégzést ellenőrizni. Ez szerver, felhő után kiált.

FileMaker és Bento
A FileMaker adatbázis-kezelő alkalmazás, amelyben bármi kifejleszthető, remek webes és tabletes kimenettel. A fejlesztés viszont már drága, számítások szerint nem várható a megtérülése. Ráadásul a külső, egyedi fejlesztésű alkalmazás minél olcsóbb, annál rugalmatlanabb - és a módosítása mindig pénzbe kerül. (Olyan ez, mint amikor egy öt-nyolc statikus oldalú weblapra hivatott cég Flashben készíti el a honlapját, amely így csak szakemberrel módosítható - az iWeb vagy hasonló szoftver használata helyett.)
A Bento (49,99€, értékelés: 2,97) a FileMaker kistesója, amely - szerény ismereteink szerint egyedül - integrálja, együttműködik a Naptár, Kontaktok... alkalmazásokkal. Az együttműködés azért fontos, mert a többi munkafolyamat-menedzser alkalmazás saját naptárt, saját címlistás, saját-saját-sajátot használ. Mi meg nem akarunk két naptárt, két címlistát... kezelni. Akkor a Bento lenne a megoldás? Sajnos nem. Egyrészt nem elég rugalmas, vagy a felhasználónak - lásd három vállalkozás - kellene túl nagy kompromisszumot kötnie. Ráadásul a Bento - tapasztalat - a Naptárral nem barátkozott meg rendesen, szinte minden Bento-val létrehozott eseményt új naptárba tesz.

Munkára, harcra kész!
Az Apple három hetes akciót hirdetett a Maces App Store-ban „Get Stuff Done" címmel, azaz „Oldjuk már meg a feladatot!" Az első héten nyolc, magát workflow menedzsernek tartó alkalmazást kínálnak 30-80 százalékkal olcsóbban. Az összes alkalmazásra jellemző, hogy az iCloudon át képes adatszinkronizációra iOS eszközzel, az alkalmazások iOS verziója külön vásárlandó meg! A másik tény, ami - sajnos - jellemző a kedvezménnyel kínált alkalmazásokra, hogy mind-mind kisgömböc, saját naptárral, saját megoldással, nem közösködik egyik sem az Apple alkalmazásokkal.

  • Clear, most 5,99€, értékelés: 4,43
    Nem is igazán munkafolyamat menedzselésre alkalmas, inkább listák kezelésére. Bevásárló lista, elolvasandó könyvek listája, letöltendő app-ok listája, pasik listája, Schindler listája... (A Gonosz Almalap nem bírja megállni, hogy el ne mesélje. Ismer olyan embert, aki szerint a Numbers egyik fő küldetése bevásárló listák kezelése....)
  • Things 2, most 21,99€, értékelés: 3,99
    Ez már valóban munkafolyamat kezelésre alkalmas, bár nem tudunk folyamatot definiálni, csak eseményeket. Az események - evidensen - időponthoz köthetők, kulcsszavakkal láthatók el. Az eseményeket csoportosíthatjuk, így elkülöníthetjük a családi, munkahelyi vagy hobbival kapcsolatosakat. Létrehozhatunk ismétlődő eseményeket is. (A Gonosz Almalap csak annyit mondott: iCal!)
  • 2Do, most 13,99€, értékelés: 4,40
    A többi alkalmazáshoz hasonlóan itt is létrehozhatunk elvégzendő feladatokat, angolul "to-do"-kat. Ezeket csoportosíthatjuk, kulcsszavazhatjuk, listákba szervezhetjük. Az iCloudon túl CalDav szerveres vagy Dropboxos megosztás is. Az adatainkat jelszóval is védhetjük.
  • Due, most 4,49€, értékelés: 4,11
    Ez sem igazán alkalmas munkafolyamat menedzselésre, inkább az Apple Reminders/Emlékeztetők konkurenciája. Ennél ugyanis kevesebb helyet vesz el a kijelzőn, tényleg gyorsan és célirányosan lehet benne új, időpontot igénylő eseményt felvenni. Az alkalmazás megajándékoz egy stopperrel is, ahol az időt lepörgethetjük (mint egy igazi egyetemi vizsgán, hogy aktuálisak is legyünk).
  • Todo, most 5,99€, értékelés: 3,43
    Todo nem japán nagyúr, hanem az angol to do (did, done) egybeírva, jelentése elvégzendő feladat. Az alkalmazásban a csoportosított feladatokon belül hierarchiát is létrehozhatunk, a "külföldi út" feladatot akkor tekinthetjük elvégzettnek [szponzor link], ha vettünk repülőjegyet, kötöttünk biztosítást és foglaltunk szállást. A Todo Pro Premium Account esetében már csoportban használhatjuk a Todo-t! Ennek persze ára van, havi 1,99€
  • TaskPaper, most 10,99€, értékelés: 4,57
    Ezt az alkalmazást csak parancssorral álmodó informatikusoknak ajánljuk. Példaként álljon itt a használati utasítás egy mondata: „Új taszk felvételét kezd úgy, hogy a sor elejére egy elválasztó jelet és szóközt írsz. Új projekt felvételét kezd úgy, hogy a projekt nevét begépeled egy új sorba, majd vesszővel fejezed be. Emberhez úgy rendeled bármelyiket, hogy „@" jel után beírod a nevet."
  • The Hit List, most 21,99€, értékelés: 4,09
    Árával arányosan összetett alkalmazás, amely képes arra, amire vetélytársai: a feladatokat eseményekbe szervezni, felcímkézni, figyelmeztetni... Több felhasználós verzió esetén havi 1,99€-ba kerül a netes szinkronizáció. iCloudon át csak azonos Apple ID-re szinkronizál a program.
  • Break Time, most 2,69€, értékelés: 4,12
    Ez az alkalmazás kakukk tojás. Időmérésre alkalmas, akinek ennyi elég munkafolyamat menedzsment vággyal, az rátalált az igazira.

Folytatása következik, ha...
A fenti kedvezményes árak január 31-ig érvényesek, utána más alkalmazásokat ajánl majd figyelmünkbe az Apple. És mi is, ha el nem felejtem.
- Esetleg egy iCal bejegyzés, Gábor? - kérdezte a ma rendkívül aktív Gonosz Almalap.







2 megjegyzés:

Repi írta...

Producteev?

Ferenczy Gábor írta...

Jó ötlet, köszi. Meg is nézem!

Megjegyzés küldése