2013. január 11., péntek

Miért pont Safari a Safari?

A Safari böngészőt az Apple 2003 januárjában mutatta be a MacWorldön. Fél év alatt öt millióan töltötték le a PowerPC hajtotta akkori Macekre ezt az alkalmazást. Természetesen a Safari forradalmi volt, sokkal gyorsabb, szebb és erősebb, mint bármelyik másik piacon lévő böngésző. A napokban két újdonságot is megtudtam a Safariról.

KDE Konqueror
A Safari előtt az Internet Explorer (IE) volt 'a' böngésző, szinte nem is létezett más. Az Apple-nek azonban sok gondja akadt az Explorerrel, a fejlesztő ugyanis eltérő képességű Explorert kínált Macre és Windows alá. Ez utóbbi tudott olyat is, amit a Maces nem - talán ez annyira nem meglepő. Az Apple ezidőtájt indította el a .Mac szolgáltatását, amiből mára kifejlődött az iCloud felhője. A .Mac készítése során a Micorosfttól kapott specifikációk alapján tervezték a szolgáltatást, ennek része volt csoportok weblapjainak netes menedzselése és más nyalánkságok is. A speckókat használva az Apple, akkori szokásához híven, a legújabb technológiát akarta használni - ám az valahogy részben vagy egészben kimaradt a Maces IE fejlesztésből.
Ezért döntött úgy Steve, hogy kell egy saját böngésző. Minden szórakoztató marketing maszlaggal ellentétben a Safari a KDE Konqueror motorjára épült, ez Unixos nyílt forráskodó böngésző megoldás volt. Lehet most kiáltozni, hogy "ja, így könnyű!" - a másik oldalról nézve viszont roppant okos gondolat egy sokat tesztelt, szabadon felhasználható kódra építeni. Az Apple-nek ebben amúgy is volt rutinja, említhetnénk a Mail névre keresztelt levelező alkalmazását, aminek szintén nyílt forráskódú alapja közismert volt - vagy a fél Mac OS X 10.0-t is. De nem tesszük. ("Mert már megtettük" - mutat rá a Gonosz Almalap.)
Amúgy itt egy remek Safari 1 bemutató írás!

Freedom
A másik számomra új info a szoftver neve, az egyik kódvető most világot látott visszaemlékezése szerint az utolsó pillanatig a böngésző a „Freedom" nevet viselte (lásd a lenti képen az alkalmazás nevét!) - a fentiek ismeretében igen csak beszédes név ez. Persze senki sem merte így nevezni a készülő böngészőt, az Apple titoktartási szokásának megfelelően a szó kiejtéséért lefejezés járt volna. Helyette "Alexander"-ként hivatkoztak rá, utalva a világhódító Nagy Sándorra. Ezt a vonalat még lehetne tovább hímezni, a forrás Konqueror ugye hódítót jelent...
És igen, a névválogató során elhangzott az „iBrowse" is.
Ami viszont nem derült ki a visszaemlékezésből, miért pont a Safari futott be és mi a háttér magyarázat erre a névre. És ennyit a bejegyzés címéről...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése