2013. február 15., péntek

A csúcson szált ki

Steve Jobs a csúcson szált ki.

Mert profi. Mert zseni. Mert akkor érdemes visszavonulni, meghalni, amikor az eredményeket jelző grafikon az ég felé mutat. Amikor az elemzők versenyt futnak, hogy minél nagyobb számot mondjanak, amikor a jövőről esik szó. Steve Jobs megtette.

Összeesküvés-elmélet
Steve Jobs nem is halt meg, hanem inkognitóban élve tervezi a Mac alapú világot. Ennek előkészítésén dolgozott, amikor betegségre, operációra hivatkozva fél meg egy évig távol volt az Apple-től. Szinte csoda, hogy még senki sem írta a neten, hogy látta Jobst Amazóniában, vagy titokzatos vevője lett egy óceániai szigetnek. Sőt, még Memphisben sem tért be egy gyanúsan Elvis Presley külsejű, bazi nagy gitártokot cipelő faszival egy pubba beszélgetni. India színes forgatagában ugyan feltűnne egy fekete garbós, farmer nadrágos pasi, de India Incredible. Mi tudjuk, hogy miért nem lepleződött le Steve Jobs. Mert ő egy zseni.

Jelenés
Szokás az Apple-t valláshoz hasonlítani. Hívek a vevők, papok a viszonteladók, templomok az APR-ek, bazilikák az Apple Store-ok, ispotályok a szervizek. A vezető Steve Jobs, az általa celebrált volt MacWorld megnyitó pedig a nagymise. És mi kell ahhoz, hogy egy vallás vallás legyen? Természetesen összeesküvés elmélet - ezzel már szolgáltunk. Persze kellene csoda is.
Újra gondolva Steve Jobst nem Amazóniában vagy Memphisben fogják meglátni, hanem egy iPaden fog váratlanul megjelenni. Mormog pár sokféleképpen értelmezhető szót, majd eltűnik, bár arra még jut ideje, hogy app ikonját szabálytalanul helyezze el, és az emiatt felszólamlót kirúgja.

Jóslat
Persze van jóslat is. A jóslat akkor született, amikor az Apple az iPhone-nal belökte az okos-telefon piac lengő-ajtaját. A jóslat párhuzamot vont a múlt Mac OS - Windows küzdelme és a jövő iOS - Android összecsapása közt. A múlt ismert, a Mac OS és az Apple fejlesztése, gyártása és forgalmazása - egy pár évtől eltekintve - kizárólag az Apple tulajdona, feladata volt, mert a cég és Steve Jobs így döntött. A Windows jött, látott és tarolt. Csúcson a piacrészesedése meghaladta a 95 százalékot is, de most is nagyságrenddel többen használják, mint bármelyik másik operációs rendszert. Anno az IBM-et az Apple egész oldalas gunyoros hangú hirdetéssel köszöntötte.
A jövő nem ismert, az iOS és az iPhone, iPad fejlesztése, gyártása és forgalmazása kizárólag az Apple tulajdona, feladata, mert a cég és Steve Jobs így döntött. Az Android jön, lát és meglátjuk. Piacrészesedése dinamikusan nő, az iOS folyamatosan teret veszít. Az Android/Google ellen Steve Jobs termonukleáris háborút hirdetett jogi fronton - hol van már a gunyoros hangú hirdetés eleganciája? A jóslat szerint az iOS a Mac OS sorsára jut, az iPhone és iPad pedig a Mac példáját követi piacrészesedés tekintetében. Most ez hihetetlen, de volt az Apple piacvezető számítógépgyártó és forgalmazó. Hérakleitoszban bízunk, szerinte:
Minden mozgásban van, és semmi sem marad változatlan, .. nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése