2013. február 27., szerda

A mappa neve: "Asztalon volt"

Gyerekkorom rendszerető szülei imádták a tiszta íróasztalt, és visszaélve erőfölényükkel mindig is rendezett és szinte üres volt az íróasztalom. Amikor elköltöztem, egyértelmű volt, hogy nem lesz arany középút, vagy maradok az üres és rendezett íróasztal mellett vagy ... veszek még egy rakfelületet. Volt majdnem két négyzetméteres íróasztalom is, barátnőm lemérte, fél méter magasan papírral és könyvvel borítva mínusz a számítógép igényelte hely (egér included) és volt jóval kisebb is - azt is telepakoltam. (Pedig a kisebbel épp az volt a cél, hogy a helyhiány, de nem.)

Íróasztal
Evidens, hogy a Maces asztalomon is gyűlnek a fájlok. Odamentem, hogy mailbe csatoljam, aztán elfelejtem kidobni. Odamentem, mert naponta kell - képzésre jelentkezés visszaigazoló szöveg -, bár tehetnék aliast is az asztalra. "Jó lesz a blogra!" képek is vannak szép számmal, tizes-huszas szériákat screen-shotolok - ezek aztán annyira befedik az asztalt, hogy kénytelen vagyok egy mappát létrehozni, amibe belepakolom a képeket, persze a mappa marad az asztalon.
De néha eljön a portörlés, akarom írni rendrakás napja. Finderben Cover Flowban nézem, mit sikerült feltornyozni. Ami nem kell, megy a kukába. Aminek van helye, az megy a megfelelő mappába. Ám vannak makacs darabok, ők maradnak. Amikor viszont nincs idő az Íróasztal rendbetételére, akkor jön a címben írt új mappa létrehozása, a neve evidensen az, hogy az „Asztalon volt", és mindent, ami kint van az asztalon, belehúzunk.
Előbb utóbb az Asztalon volt mappában lesz egy másik Asztalon volt mappa, amiben ott figyel a harmadik Asztalon volt mappa.

Kéne egy takarító
Kellene. Amely az egy ideje nem használt fájlokat szépen összeszedné, és - mondjuk - fájltípus szerint elrakná az Asztalról. Persze tudná, hogy mi hol volt, hogy amikor tajtékzunk, akkor vissza tudja csempészni. Az alkalmazás néha nagyon óvatosan jelentkezne, hogy selejtezni kellene, ilyenkor egyesével felkínálná a régi, évek, évtizedek óta meg nem nyitott fájlokat.
Itt tartottam, amikor elfogott a vágy, hogy kiderítsem, melyik a legrégebbi fájlom. A Finder segítségével persze nem volt nehéz, a képről még a dátum is leolvasható (bár volt pár magát a számítástechnika kora előttre datáló merész bájt-menekült is).


Macintosh HD > Oldies > OldiMac > régi minden > Sas tudja mi ez > Picture 6

Fényképek, filmek, net
Igen, a fényképeket sem szelektáljuk, a filmnyersanyagok is tobzódnak a merevlemezen. És ahogy a száz gigabájtos merevlemezek terrássá lettek, ahogy az SSD kapacitása nő, nem is nagyon szorít minket rá semmi sem a felesleges digitális szemét eltakarítására. És akkor még nem is beszéltünk a netre feltett és ott felejtett adatokról, szájtokról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése