2013. február 1., péntek

Az alapok csökkentik Apple kitettségüket

Az Apple részvények ára a szeptemberi csúcsról - 705,07 dollár - mára 460 dollárra süllyedt. Ezt nem hagyhatták, nem hagyatják figyelmen kívül a pénzügyi alapkezelők sem. Az alapkezelők általában a saját pénzük mellett másokéval játszanak, a saját rendszerint eltörpül a másoké mellett. Amerikában - például - rengeteg nyugdíj-előtakarékossági megoldás van, az előre befizetett pénzek nem hevernek bankban (nem is államosítják őket), hanem forgatják. Akik forgatják, azok az alapkezelők.

Apple a portfólióban
Rengeteg alapnak van Apple részvénye, közülük háromszázhuszonegynek a portfóliójában az Apple súlya meghaladta az öt százalékot a tavalyi év elején, ez már érezhető kitettség az adott részvény irányában. Mára 53 alappal kevesebb mondhatja el magáról, hogy portfóliójában az Apple meghaladja az öt százalékot.
Az alapok feladata a biztonságos vagyon gyarapítás, így érthető, hogy az Apple esése csökkenése láttán minden érzelem nélkül eladásba kezdtek. A denveri Tom Marsico november és január közt vált meg az Apple részvényeik javától. Hogy nem fillérekről van szó, az alap 31 millárd dolláros, ennek 6-8 százalékát fektették januárig Apple részvénybe. Marsico szerint az Apple legnagyobb gondja, hogy már mindenki, aki akart, vett Apple kütyüt, lassan nincs kinek eladnia.
A kisebb, csak 1,7 milliárdos alapot kezelő Frank Caruso még tavasszal kiszált az Apple-ből, akkor lépte az árfolyam először át a 600 dollárt. Ő már akkor úgy vélte, hogy az Apple termékek elvesztették prémium jellegüket, ezért az áruk sem lesz tartható. A 894 milliós vagyonú Artisian alapkezelője pedig egyenesen Samsung részvényt vett az Apple helyére.

Az Apple esésben
A befektetők megingó bizalma lassan elérte a piacot is, afféle öngerjesztő folyamatnak is lehetünk tanúi. A szeptemberi csúcs óta Apple részvényt eladni egyfajta sikk is lett. És a „nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél" arra felé is igaz. Angolszászabb a „ki szelet vet, vihart arat" mondás. Ha egy elad, az még nem jelent semmit, de az 53 alap már a többiek figyelmét is vonzza. És a figyelem szinte azonnali cselekvésbe csapott január 23-án, amikor az Apple negyedéves adatai elmaradtak a várttól, a részvényárfolyam 12 százalékot esett egyik napról a másikra.
Az alapok mellett az egyének is szívták a fogukat. Köztük Al Gore, a volt alelnök, az Apple egyik igazgatója, akinek részvénycsomagja így 25 millió dollárral ért kevesebbet. Az Apple jelenlegi első embere, Tim Cook is szép összeget írt le: 247 millió dollárral lett kisebb a magánvagyona.
Az alapok portfóliójában az Apple szokatlan nagy részesedést szerzett, átlagosan 7,6 százalékot, a Google hasonló mérőszáma például csak 3,2 százalék.
Amíg az Apple húzott, addig az alapkezelők iPhone-ján pénzcsörgés volt a csengőhang. A 30,4 milliárdos T. Rowe Price Growth Stock alap portfóliójában már 2011 végén 9,1 százalék volt az Apple részesedése, ezt még növelték 12,2 százalékra. Hasonlóan tett a 10,8 milliárdos JPMorgan Large Cap Growth Select, a T. Rowe-val egyidőben 6,6 százalékról 8,8 százalékra emelte az Apple portfólió részesedését.

Az Apple árfolyam alja
"Mindig arról beszéltek, hogy övék a világ legjobb terméke, a valaha volt legjobb termék. De emlékszem, a Sony ugyanígy beszélt jó húsz évvel ezelőtt" - magyarázza Caruso, miért száltak ki 600 dolláron. Az Apple helyett egy gyógyszerkutató cégbe és a Google-be fektettek. A menedzser szerint a YouTube képes lesz reklámbevételt generálni.
"Amikor egy termék elveszti 'cool'-ságát, akkor annak a terméknek az ára esni fog" - állítja Daniel Rosenblatt, egy kisebb vagyonkezelő vezetője. Az Apple-nél az esést fékezheti, meg is állíthatja magas készpénz állománya (tudjuk, nem cash, hanem napok alatt pénzzé tehető értékpapírokról van szó).
A már említett Artisian alap menedzsere akkor kezdte leépíteni az Apple részvényeket, amikor az árfolyam 500 dollár fölé szökött. A pénzt Samsungba fektette, de most nekikezdett visszavásárolni az Apple részvényeket, ezeket most olcsóbban veszi, mint amennyiért alig egy éve eladta. Szerinte ez a két cég fogja a mobilpiac jövőjét meghatározni.
"Az Apple-é a világ egyik legértékesebb márkája és mérlege" - mondta. „A piac még sok problémával fog szembesülni" - tette hozzá.

David Randall
Reuters

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése