2013. március 6., szerda

Amikor az Apple céget vett

Az Apple közgyűlések és uborkaszezonok egyik kedvenc kérdése, mi legyen az Apple tengernyi készpénzével [1] [2]. A napokban fulladt ki egy amúgy részvényes befektetési alap vezető támadása, aki a készpénz részvényeseknek történő átadását szorgalmazta. Sokan azt is szemére vetik az Apple-nek, hogy erejéhez és vetélytársaihoz mérten keveset költ cégfelvásárlásra. Amire azért volt példa.
  1. Amikor Jobst kirúgták az Apple-től 1985-ben, NeXT néven új céget alapított, hogy megépítse a pécé és a Mac vetélytársát. A londoni olimpia megnyitóján is feltűnt Tim Berners Lee, aki NeXT gépen fejlesztette ki az első web-böngészőt és -szervet. A minőség ellenére az eladások rosszul alakultak, a cég gépek helyett operációs rendszerét kínálta inkább. Vevő is akadt rá, az Apple 429 millió dollárt adott a NeXT cégért 1996-ban. Hónapokkal később ismét Steve Jobsnak hívták az Apple első emberét.
  2. Azon kevés cégek egyike, akik jogosultak voltak Mac OS (X lásd komment) rendszerrel számítógépet forgalmazni, a Power Computing volt. Ám a pár éves öröm 1997. szeptemberében véget ért, Jobs pár hónapja vette vissza az Apple-t, és 100 millió dollárért - részvénycserével - felvásárolta a Power Computingot.
  3. A német Emagic vállalkozást 2002. júliusában vette meg az Apple, a cég Logic rendszere beépült az Apple Logic Studiójába.
  4. A Nothing Realt az Apple 2002-ben vette meg, a cég minőségi digitális effekt szoftvere hamarosan az Shake, az Apple minőségi digitális effekt szoftvere részéve lett. A Shake fejlesztését és forgalmazását az Apple 2009-ben befejezte.
  5. A Proximity 2006-os felvásárlásával az Apple tévé hálózatokban alkalmazott média-kezelő megoldásokhoz jutott hozzá, és számos ehhez kapcsolódó szabadalomhoz is.
  6. Amikor az Apple - állítólag - 278 millió dollárért 2008-ban megvette a P. A. Semi mikrochip fejlesztő-, tervező- és gyártó-vállalatot, mindenki biztosra vette, az Apple saját processzort készít mobil eszközeihez. Bár nem azonnal, de így is lett, az iPad2-t az A5, az iPhone5-t az A6 processzor vezérli.
  7. Amikor az Apple kezdett bajuszt akasztani a Google-lel (vö. bajusz mém), akkor - 2009. július - vette meg a Palacebase-t. A vállalkozás térkép-szoftver fejlesztő volt.
  8. 2009. decemberében a Lala az Apple-é lett, vélhetően 80 millió dollárért. A felvásárlás kapcsán mindenki azt hitte, az Apple beszáll a zene-stream szolgáltatásba. Nem így lett, egy év múlva az Apple bezárta a boltot.
  9. 2010. januárjában újabb felvásárlásról adtak hírt, az Apple - állítólag - 275 millió dollárért megvette a Quattro Wirelesst. Ennek kapcsán elterjedt, az Apple saját hirdetési szolgáltatást indít. Ezúttal igaza lett a tippelőknek, iAd néven 2010. áprilisában elindult az Apple hirdetési vállalkozása.



  10. A Siri Incorporationt 2007-ben alapították, a cég hang vezérelt digitális személyes asszisztens alkalmazást fejlesztett Apple felhasználók számára. Az Apple 2010. áprilisában vásárolta fel a céget. A Siri az iPhone 4S bemutatójának sztárjává vált 2011-ben, mint az iOS része.



  11. Az Intrisity mobil eszközökbe gyártott chipeket, amíg 2010. áprilisában az Apple fel nem vásárolta 121 millió dollárt fizetve. Állítólag.



  12. Amikor a Google kezdett bajuszt akasztani az Apple-lel 2010. júliusában, akkor az Apple gyorsan felvásárolta a 3D-s térképet gyártó Poly9 céget. Valamiért mindenkinek a Google Earth jutott az eszébe.



  13. Már nagyon összegabalyodott az Apple és a Google bajsza, amikor 2011. októberében az Apple felvásárolta a C3 vállalkozást. Aztán eljött az iOS6 és az iPhone5 bemutatás napja, amikor az Apple bemutatta a Map alkalmazását. Ami becsületes csapást mért a cég minőségről ismertségére. Magának Tim Cooknak kellett bocsánatkérő levelet írni, amiben megígérte, lesz ez még jobb is.



  14. A 2012. júliusában 356 millió dollárért megvett AuthenTec mobil biztonság-technikával foglalkozott. Meg is indult a találgatás, az Apple az iPhone-t és az iPadet biztonságos mobil fizetési eszközzé kívánja tenni.



A felvásárlások kapcsán persze sokaknak az jut eszébe, hogy milyen szerencsés az a cég, amit így lábon megvesznek. Nos, igazi vállalkozás-vezetők mindig is látják, tudják, megcélozzák a kiszállási pontot, amikor és ahogy a céget el kívánják majd adni. Tavasszal az osztódással szaporodó start-up konferenciákra érdemes elmenni azért is, hogy a kiszállás-tervezés hasznosságát megértsük, amikor vállalkozásról szólunk.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igen boldog lett volna az Apple, ha 96 táján licencbe adhatja az OS X-et. :-) System 7 volt az, avagy Mac OS 7.

Ferenczy Gábor írta...

Ott a pont, ahogy javítottam is.

Megjegyzés küldése