2013. március 16., szombat

Apple hirdetés :: Él

A társhirdetésnél Apple hirdetés :: Együtt már ellőttem a szóelemző és Columbo-s gondolatokat, viszont azt nem, hogy lett magyarítva a pörgő szöveg. Általában az a célom, hogy alapalkalmazásokkal oldjak meg minden feladatot, mert költség-kímélő, másrészt az Apple ugye kreatív és mindent könnyen megoldhatóvá tesz.



iMovie
A hirdetéseket iMovie-ban feliratozom vagy szerkesztem át. Ehhez persze kell az Apple videója is, aminek használata persze nem túl jogos. Az egyik lehetőség az volna, hogy hagyom, amíg a Safari vagy bármelyik böngésző letölti a teljes filmet, majd a cache-ben megkeresem és onnan felhasználom. A másik - és általam preferált - út, amikor a böngészőt ráveszem, mutassa meg, hogy az adott látványhoz milyen HTML kód tartozik, és onnan kiemelem a mozi hivatkozását. Safariban megvárom, amíg a mozi letöltődött, majd ctrl+klikk és Inspect Element. Ehhez a Safari > Preferences > Advanced > Show Develep menü engedélyezése is kell, mert az Inspect fejlesztőt támogató funkció.

QuickTime Player
A QT Player File > Open Location parancsának megadom a mozi hivatkozását (URL), és a mozi szépen megjelenik, elmentem. iMovie-ba pedig Import > Movie paranccsal bemásolom. Evidens, hogy új prodzsektbe kezdek, ami nem más, mint az imént megszerzett Alive hirdetés. Az időosztást maximálisra, fél másodpercesre húzva könnyen megtalálható a szövegpörgetős rész. A 101-es billentyűzet jobbra-balra körzör nyilait használva képkockánként (frame) lépdelhetek. Egy felirat két kockányit látszik.

Hát nem...
Első ötlet iMovie felirattal megoldani, ami mögé fehér hátteret teszek. Pillanatok alatt kiderül, hogy az iMovie - nekem - öt frame-nél rövidebb feliratot nem képes készíteni. Ez persze érthető lenne, ha valódi feliratról lenne szó, de most nem arról van, azért csalódás.
Második ötlet a mindig segítőkész bármelyik képszerkesztő. Legyártom az oldalméret helyes feliratokat, beteszem az iPhoto-ba, mert onnan az iMovie könnyen felszipkázza. Legyárt, betesz, felszipkáz ... megszív, mert az állóképből generált klipnek is legalább öt frame hosszúnak kell lennie.

Kenyote először
Gyakran használom a Keynote-ot mozi készítéshez. A középen felirat szlájdnál csak a megfelelő (leginkább hasonlító) betűcsalád kiválasztása vesz el időt. Egy szó - egy szlájd. Vetítve pörög, mint a ringlispil. Kimentem QuickTime moziként. Na, itt már nem pörög, minden szlájd/szó hét-nyolc képkockán át látható. Hiába tolom át iMovie-ba, ott sem sikerül öt kockánál rövidebb klipet előállítanom.

Keynote másodszor
A bosszúság megfelelő hajtóerő, eszembe jut, hogy QuickTime-mal lehet képekből mozit készíteni. Keynote-ban már ott vannak a szlájdok, ezeket a Keynote-ból képként is ki lehet menteni. Megteszem, nyitom a QuickTime-ot, ám abban ez a képösszefűző parancs nincs sehol és a helpje sem segít.

QuickTime Player 7
Régi Maces folyamatosan frissíti rendszerét. Az egyik macska viszont elvitte a QuickTime 7-et, aminek volt ingyenes lejátszó és fizetős többet tudó verziója is. A macska valójában nem vitte el annak, akinek megvolt, csak áttette a Utilitiesbe, és a helyére tette a kevesebbet tudó QuickTime Playert.
Lévén régi Maces, a QT7-sel képes voltam egy könyvtár képeiből mozit készíteni, minden egyes kép egy frame a moziban.

Keynote harmadszor
Mivel az Apple hirdetésében minden szó két frame-en látható, ezért én is megdupláztam minden szlájdom. Az iMovie-ban leszámoltam, hogy az utolsó szót, amit be is mondanak angolul, hány kockán át vetíti az Apple, és az utolsó szlájdot e szerint többszöröztem meg.

Gyártás
Kenyote-ban annyi szlájd, ahány frame kell, minden szlájdon a megfelelő szó - persze magyarul. Keynote-ból Share > Images... 24fps-t választva, mert a film is ilyen. A képek egy könyvtárba kerülnek. A QuickTime7 File > Image sequence parancsa filmmé alakítja, amit elmentek, hogy az iMovie File > Import paranccsal beimportáljak.

iMovie
Az iMovie-ban a prodzsektben már ott fekszik a hirdetés, a magyar-felirat filmet belehúzom a hirdetés kép részébe és ott engedem el. A felpattanó menüből a Cutawayt választom, és némi pozicionálás után - jó tanuló háromszor ismétel - kész is a fentebb beágyazott honosított verzió.

De hogy a QT7 nélkül ezt hogy sikerült volna, azt nem tudom. Agyalok rajta, amig nem írnak az Apple ügyvédei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése