2013. április 23., kedd

Már keresnék Cook utódát?

(Pár hete áll szándékomban megírni a "Cooknak menni kell" bejegyzést, erre tessék, lustaság, a Forbes megelőz.) Jöjjön hát a Fortune írásának honosított változata.

Keresnék Cook utódját?
Néhány Wall Street-i forrás arról beszél, hogy az Apple titokban elkezdte keresni új vezérigazgatóját, aki képes lenne a zseniális innovátor örökségét a jelenlegi vezetőnél hatékonyabban folytatni, bár, mint megjegyzik, a csoda megismételhetetlen. Amúgy semmi jel sem utal arra, hogy az Apple változtatni készülne vezetésén, a megkérdezett elemzők inkább az utóbbi időkben a cég árfolyam esése miatt jelentős veszteséget elszenvedő befektetőket vélik az akció mögött.
Szerintük eljött az ideje Cook menesztésének, akinek vezetése ideje alatt az Apple részvények értéke a felére esett. Olyan vezetőt szeretnének, aki technológiában jártas, kiválóan ismeri az Apple piacait - mobil, tablet, számítástechnika, kiskereskedés (Apple Store), netkereskedés (netes Store-ok). És olyat, aki nem vezeti a céget a HP, Asus és társai 15 százalékos bevétel-csökkenése után.
Azért is szükségesnek tartják a váltást, mert semmi jelét sem látják a változásnak, a - jelenleg csak az árfolyam - esés megfordulásának. Az Apple részvényeit 2012 szeptemberében 702 dollárért adták-vették, mára ez az érték 390 dollár lett, utoljára 2011 decemberében lehetett ennyiért részvényhez jutni, de ez az ár egy hosszú emelkedő trend egyik napjához tartozott.

Rossz hírek, változatlan bizalom
Meglepő módon a legtöbb Wall Street-i elemző kitart az Apple mellett, magyarázza a helyzetet. A pótolhatatlan Jobs távozta óta az Apple fénye megkopott, bár a részvényárfolyam lendületesen emelkedett az eladás és nyereség által hajtva. A cikk szerzője megkereste az Apple-t is. Nem a szokásos „no comment" választ kapták, hanem arra hivatkozva nem nyilatkoztak, hogy a héten hozzák nyilvánosságra a negyedéves számokat, így nyilatkozási tilalom alá esnek.
Az „esés-párti elemzők" szerint fél év alatt az Apple értékvesztése 290 milliárd dollár. Ugyanakkor a 37 meghatározó brókercég egyike sem tette az Apple-t eladó sorba. Sőt, 25 erősen vételre, másik hat vételre ajánlja. A többiek tartásra biztatják ügyfeleiket.
Az Apple egyik csábereje a sokat emlegetett készpénz állománya (vagy a gyorsan készpénzzé tehető értékpapírjai) a maga 137 milliárdjával. A tartás mellett szól, hogy az Apple képes egész piacágat átrendező újítással előállni - Macintosh, iPod, iPhone, iPad -, és ugye sok szó esik az iWatchról vagy az Apple-tévéről.

Dönthet
A negyedéves adatok, amelyekről a héten számol be az Apple, dönthet Cook sorsáról. Ehhez persze vagy kiugróan jó eredmény kell, vagy a fent említett iparág-megreformáló eszköz bejelentése. Ezek elmaradása sem azt jelenti, hogy szombaton már munkanélküliként mehet meccset nézni Tim, de azt mindenképp, hogy érdemes frissíteni önéletrajzát.

Almalap szerint
Az írásban a sorok közt szerepel, hogy a befektetési alapok elégedetlenek elsősorban az Apple teljesítményével. Ők az emelkedő árfolyamot és a nagy osztalékot kedvelik, hiszen így teljesíthetik (túl) ügyfeleik elvárását, és nőhetnek még nagyobbra. A két vágy egyikének sem igazán felel meg az Apple, a magasabb osztalékért nem rég az egyik alapkezelő vezetője perrel is fenyegette meg az Apple-t. A cikk - vegyük észre - a befektetési alapok szemszögéből íródott, végül is a Forbes a pénz magazinja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése