2013. június 18., kedd

iPhone-nal vezérlem

számtalan eszközöm. Na jó, nem. De tehetném. Írtunk hát egy listát.
1. UPC (ingyenes)
Az elsők egyikeként próbálhattuk ki és mutattuk be a UPC alkalmazását. Azért a UPC-t, mert nekünk ő szolgáltat. Bár a műsorújság még iPaden is nehezen áttekinthető - elismerendő, a végzendő feladat: "megmutatni, mikor melyik csatornán mi megy" sok csatorna, sok időpontban nem könnyen megoldható -, a távoli felvétel lehetősége, ahogy mondani szokták, priceless.
2. Biztonsági rendszer
Mivel nálunk most a barátnőm kutyája a biztonsági rendszer a zárakon túl, így próbált megoldásról nem tudok szólni, de az App Store vagy tíz megoldást is kínál iPhone-ra, iPadre. Az alkalmazások tudásszintjétől függően képesek biztonsági kamera képeket streamelni, zárakat távolból nyitni és zárni (nem elhagyni a telefont!), riasztani.
3. Távvezérlő függőknek (ingyenes)
Az L5 remote ingyenes alkalmazás, ha megszerezzük a kis hardver kiegészítőt némi pénzért a gyártótól. Ezzel megfejelve az iPhone mindent tudó távvezérlővé válhat: mikro, függöny, tévé, klíma, videó... Ahogy az univerzális távvezérlők általában, úgy - az értékelések szerint ez is - a Tigris gondolkodását követi: „A Tigris mindent szeret. Kivéve...".
4. Philips Hue Light (ingyenes)
Az alkalmazás ingyenes, de a Philips körtét meg kell vásárolni és az messze nincs ingyen. De ha megvásároltuk, akkor a távvezérlő alkalmazással az izzó szinte minden paraméterét megváltoztathatjuk az alakját kivéve. Erre utal a név is: a hue.
5. Klíma
Ahány klíma, annyi vezérlő-rendszer. Itthon még nem sok, de Amerikában tucatnyi. Az intelligensebb heti viszonylatban megfigyeli, melyik helyiségben mikor milyen hőmérsékletet állítottunk és utána már automatikusan a megfigyelt értékeket alkalmazza. Ahogy okosodnak a hőmérséklet-szabályozó, világítás-állító alkalmazások, úgy ébredünk rá a pazarlásra. A használók közt akad olyan, aki 25-30 százalékkal csökkentette a fűtés/hűtés számláját - és ehhez nem kellett törvény se.
6. Gépünk távoli elérése
A számtalan távoli elérést kínáló megoldások közül a LogMeIn-t nevesítjük, mert a mienk. Az épp nem velünk lévő Macet vagy pécét érhetjük el az ilyen alkalmazásokkal, ehhez persze az is kell, hogy a Macen fusson a megfelelő társszoftver. A kikapcsolt gép - menjünk biztosra - távolról nem kapcsolható be (bár egy távolról felkapcsolt kapcsoló adhat áramot a gépnek, ami automatikusan elindul...). A rendszergazdák egyik kedvenc eszköze a távoli elérést biztosító alkalmazás, mert így nem kell utazni, otthon vagy Volán-buszon utazva is lehet olyan szervert bizgálni, amitől ötven ember munkája függ.
7. Fényképezés
A komolyabb fényképezőgépek távvezérelhetők. Korábban az Image Capture (Képletöltő) kínált fényképezőgép-vezérlést. Ha az USB drót végére kötött eszköz elfogadott utasítást a Mactől, akkor klikk-klakk, fényképezhettünk. Mostanra már nincs látható „póráz", az USB helyett az azonos wifi limitálja a Mac/iPhone és a gép közti távolságot. Link Canon EOS SLR tulajdonosoknak.
8. Önjáró porszívó vezérlés
Az iRobot Roomba önvezérlő porszívó, addig jár körbe-összevissza, amíg mindenhová el nem jut, vagy falnak nem ütközik (nem, nem koppan nagyot és nem hallgat el). Férfi táraimnak mondom: van fűnyíró változata is. Barátnőm szerint nem porszívó, csak úgy tesz - bár a kutyaszőr kapcsán mintha megtörni látszana a jég (képzavar). Akárhogyis, a Roomba út-algoritmusa üzleti titok. Viszont az iRoboControl alkalmazással átvehetjük felette az uralmat, ha valamit még mi is piszkosnak vélünk, oda visszavezérelhetjük a takarító robotot.
9. Autó, helikopter, játék
Bár más az előző porszívó is játék-alkalmazásnak tűnt, nem feledkezhetünk meg a valódi helikopterről, autóról és bármiről, amit iPhone-nal irányíthatunk.

10. BabyPing
Az iPhone-ra még épp éretlen gyerekünket vigyázhatjuk iOS eszközökkel. Nincs is szebb megoldás, mert erre hivatkozva az iPad és iPhone beszerzés megkerülhetetlen. A gyerek feletti öröm már csak ráadás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése