2013. június 10., hétfő

Őszre új OS X, iWork és Mac Pro (frissítve 5x)

A blog fejrésze mutatja, érdeklődésem inkább a Mac, az OS és részben az iPad, mint az iOS és az iPhone. Így a mostani WWDC bemutató - noha közel a fele az iOS7-ről szólt - nekem jó volt. Sőt! Na végre! Bár... És ez utóbbi két mondat az általános elemzői vélemény, amit ma reggel gyorsan olvastam.

iOS7
Kezdjem a „levessel". A dizájn egy kérdés, az újat, ha csak nem köt be azonnal, nehéz megszokni. Tudomásul kell venni, hogy ez a dizájn most a trend, több dizájn blog már tárgyalja, hogy az Apple a flat-dizájnt jól, helyesen, rosszul, összevissza vagy szépen valósította-e meg. Arra kíváncsi vagyok, hogy a szivárvány színű akármik láttán egy ügyvéd elsőre kitalálja-e, hogy fényképek vagy Game Center - persze tud olvasni az ember, noha a képi info az első -, már ha egy ügyvéd használja a Game Center. Miért is ne, játék az élet.
Kimondottan nem tetszik, hogy a Google helyett a Bing lesz a Safari keresője. A Google-lel vívott háború újabb lépése ez - van másik is, de arról lejjebb írok. Csak épp az az egy apró gondom, hogy a honlapunkra, erre a blogra a Google két-három nagyságrenddel több látogatót szállít, mint a Bing. Lehet, hogy most a keresőbe integrált Bing hatására megugrik a Binges látogatók száma is - de ha a Bing annyival jobb lenne, akkor már sokan váltottak volna. A Gonosz Almalap meg vidáman emlékszik arra, amikor a Netscape azzal perelte a Microsoftot, hogy az IE-t beintegrálta a Windowsba, a felhasználónak nincs választási lehetősége. Nos, reméljük, ahogy a Maces Safariban van (megmutatjuk), úgy lesz itt is. Különben kitartok abban a hat százalékban, aki ötös iOS-t használ. (A hatost a térkép miatt nem.)
A többi csili-vili cucc közül számomra az AirDrop fontos, bár hogy melyik alkalmazás - third party - milyen állományait lehet dobálni majd, és hova esik a Macről hajított, meghatározza a szeretet fokát.
Kiegészítés: iTunes Radio.
Kiegészítés2: Ez viszont fontos, próbálják gátolni a Find My iPhone szolgáltatás bekapcsolt állapotában ellopott telefonok gyors eltűnését - szép kísérlet.

Mac Pro, MacBook Air
A MacBook Air tovább bírja, a nagyobbik akár fél napig, azaz tizenkét óráig is. A „bírja" persze használatfüggő, a használat meg az apróbetűben vagyon írva.
Ami viszont igazán szép, Apple-höz illő, az a Mac Pro. Ha másért nem, akkor a Mac Pro képekért érdemes elugrani az Apple honlapjára. A robosztus, fémtank helyett sötét, henger alakú, az előd nyolcada méretűvé lesz ősszel a Mac Pro. A teljesítménye pedig brutális - azaz olyan, amilyet a piacvezető asztali géptől várunk, akár három 4k-kijelző meghajtására is alkalmas. Gondolom a videósok nyál-kiválasztása már megindult.
"Még hogy nem tudunk fejleszteni, %@&#" - szólta el magát véletlenül Phil Schiller a bemutató közben. „Ehhez hasonlót sem alkottunk még!" A kijelentés mutatja, az Apple romló közmegítélése milyen indulatokat gerjeszthet.
Az angol szájtok cilindernek nevezik az új Mac Pro-t alakja miatt. A régi Apple-ösöknek eszükbe juthat a Cube, az Apple egyszer volt kocka alakú gépe. Ami akkor épp olyan élvonalbelinek számított, mint most lesz a Cilinder (maradunk ennél a névnél momentán). Egyetlen apró hibája volt csak a Cube-nak, ha arra az asztalra, amin állt, erősen odacsaptunk - örömünkben vagy dühünkben -, akkor a Cube újraindult.

Mavericks
Véget ért a macska-korszak, bár lett volna még állatnév [Nem csacska macskák]. Az OS X 10.9 névadója az Apple székhelyéhez közeli ócaán-part egy szakasza, amit a szörfösök imádnak leginkább. Az új, szintén őszre várható oprendszer, legfontosabb háttér újdonsága a gyorsulása lesz, pontosabban, a processzor és energia felhasználás optimalizálása. A bemutató demo szerint a kitakart ablakban futó alkalmazás szinte leáll, nem használ processzor időt. Én a Flash-játékokra leszek kíváncsi, ezek jelenleg egy magot szinte teljesen lefoglalnak, néha többet is. Ha ezek is felfüggesztődnek, akkor a Mavericks az Almalap életébe is besiklik.
A másik újdonság a Finder tabozhatósága. A Safarihoz hasonlóan itt is több fület tudunk nyitni. Másolni úgy is tudunk, hogy a mozgatandó állományt másik fülre húzzuk, így az nyílik meg. Nem egy Norton Commander, de. A OS 9-ből itt maradt Label-ek, színek [Mire jó a label? Cikk: Tilos a használata] új szerepet kapnak, használni kell a megítésélehez.
Megkapjuk a Map alkalmazást, az Apple sikeres iOS térkép alkalmazásának OS X változatát. Szerintem egyértelmű a véleményem.
Ami viszont szintén izgalmas lesz, az az iBooks Macre költözése. Az eddigi litánia szerint azért nem volt Macen az Apple eKönyv olvasója, hogy ne lehessen ellopni a könyveket. Még az iBook Author is átnyomta iPadre a készülő művet, tesztelő alkalmazás sem volt Macre.

iWork és iCloud
Először az iCloudról. Az iCloudban eltárolhatjuk jelszavainkat, hogy azokhoz bárhol hozzáférjünk, beleértve a nem Maces jelszavakat is, mint hitelkártya adat, bankhozzáférés... Fene tudja, ami ma feltörhető, az pár éve, évtizede még nem volt az.
iWork, kedvencünk, a „desszert". Az Apple elkészítette a három iWork alkalmazás - Pages, Numbers és Keynote - böngészőben futtatható verzióját. Ez azt jelenti, hogy akár egy pécén, Windows sok alatt, Explorerben is tudok Keynote prezit szerkeszteni és persze vetíteni is. Királyság. Királyság aranybullában korlátozott joggal.
Korlát, hogy a saját Apple ID-mmel érem el a fájljaimat, így a közösségi munkavégzésre az iWork for iCloud nem alkalmas. Ezért megtévesztő, hogy ezt a megoldást többen a Google Docs-szal szemben pozicionálják - bár amíg a Google-t is egy emberesen használjuk, van értelme a dolognak. Sőt! Ebben az esetben ez az Apple-Google háború újabb csatamezeje - esélyeket jóindulatból ne latolgassunk.
És a nagy Google-Apple háborúban így az Office365 is kapott egy oldallövést, az iWork for iCloud bejelentés hatására valószínűleg Steve Ballmerre sírógörcs tört rá. De, az iTunes után az iWork a második (harmadik és negyedik) alkalmazás, ami pécéről is elérhető.
Azt, hogy mit tud a netes iWork, akkor tudjuk, amikor kipróbáltuk - tanítani biztos fogjuk. Gyanúm, hogy tudása valahol a Maces és az iPades közt lesz.

Summa
"Az Apple következő nagy dobása nem találmány lesz, hanem fejlesztés" - írta a WSJ pár hete. Bár jön a Mac Pro, de úgy tűnik, a meglátás helyes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése