2013. november 16., szombat

MIért jó, hogy 64 bites az A7?

Egyre többen vehetik kézbe az iPad Airt, retinás minit, de még inkább iPhone 5S-t vagy cét. Mindegyik eszközt a 64 bites A7 hajtja. Mivel mi nem tartozunk a szerencsés kézbevevők közé, így egy, a 64 bitre hegyezett, mérvadó véleményt osztunk meg. Mérvadó, mert a szerző, Geoff Duncan, a mobil eszközöket hajtó processzorokat vegzáló mérnök. Meg szerintünk értelmes, logikus az írása. Sőt, főleg ez utóbbi miatt érezzük helyénvalónak idefordítani.

Figyelem! A cikkben sokszor szó lesz arról, hogy a proci csak 4GB-ot „lát", képes megcímezni... Az iPad 32GB esetén a 32GB nem az a memória, ahol az iPad dolgozik, az a tárhely, ez a processzor címzési képességétől független méretű. A tárhely (klasszikusan merevlemez, mostanában: ramdisk, flash-memória) és a memória két külön elem. A cikkben az utóbbit emlegetjük folyamatosan.


Kép: iPad insight

Az iPhone 5S A7 jelzésű processzorával az első olyan mobil-eszköz, amelynek 64 bites a processzora, a többi eszközé maximum 32 bites. Kétszer annyi bit, kétszer annyi öröm? Gyorsaság? Ha nem is szó szerint, de valami ilyesmi. Természetesen a pontos válasz ennél hosszabb és bonyolultabb.

Miért kell a 64 bittől hanyatt esni?
Aki a kilencvenes évek végén már számítógép előtt ült, az tudja a választ, hisz ő akkor és ott már átélte a 32-ről 64-re váltást. A 64 bites architektúra előnyei:
  • 4GB-nál több memória kezelhető közvetlenül
  • gyorsabb működés, nagyobb teljesítmény
  • és még sok más
Memória. Az asztali pécék esetén a RAM növelése volt a 64 bit legfontosabb hozadéka. 32 bittel 4GB címezhető meg, ez gátja volt a nagy fájloknak, zenét, de még inkább videót tartalmazó fájlok kezelésének. A 64 bites (Intel) procik megjelenése előtt a gyártók hardver trükköket alkalmaztak nagyobb fájlok kezelésére. Aztán eljött a 64 bites procik ideje - és a memória a legtöbb gépben változatlanul 4GB. 64 biten 232-en címezhető meg, ez 16 exabájt (egy exabájt, az egy milliárd gigabájt, durván).
Sebesség. Kicsit meglepő módon a sebesség növekedése nem egyértelműen következik a 32-ről 64 bitre váltással. Az egyszerű műveletek végzésekor a processzor képessége nincs igazán kihasználva - agysebészt ültetünk be recepciósnak -, néha még lassabbá is lehet egy egyszerűbb alkalmazás, anno az Apple első 64 bites gépeivel ez volt a felhasználói tapasztalat. A mai 64 bites processzorok felhasználási környezete biztosítja, hogy minig gyorsabbak legyenek 32 bites társaiknál.
Egyedi tudás. A 64 bitesek nem csereszabatosak. Az Intel Sandy vagy Ivy Bridge processzora például titkosítani is tud, de képes videó be- és kikódolására is. Az Apple A7 kompatibilis a 32 bites elődeivel - ezért futnak a korábbi alkalmazások is, nem csak a 64 bitre frissítettek. De az A7 is tud (persze másképp) titkosítani. Sőt, képes két processzorként viselkedni: TrustZone a kódneve ennek. Az egyik proci a telefonos dolgokat kezeli, a másik a többit, így is védve az iPhone-on tárolt adatokat.

Segít-e a 64 bit az Apple-nek?
Memória.
Az Apple 5S és 5C iPhone-ja 1GB RAM-mal készül. Amikor egy Mac lassú, akkor az első ötlet még több RAM vásárlása, ez - ugye - iPhone-nál, iPadnél nem opció. Az 1GB-ra magyarázat lehet a fogyasztás minimalizálása iránti igény. A 4 és a 4S csak 512MB-os, ha már itt tartunk. Nincs olyan mobil, amely kihasználná nem a 64 bit adta, de még a 4GB-os lehetőséget sem, momentán a Samsung Galaxy Note 3 vezet 3GB-vel. A játékkonzolok - hasonló, vagy azonos procik - esetén sem sokkal jobb a helyzet, a Playstation 4 és az Xbox One lesz az első, amely 4GB fölé megy.
Az Apple, ahogy látható, még évekre van a 4GB-os határ elérésétől. Ám a 64 bites appokat nem kell majd újraírni, amikor váratlanul átugorja majd azt. Jó a programozóknak és jó nekünk is. Na meg az Apple-nek is.
Sebesség.
  • Az iPhone 5S 64 bites módban 25 százalékkal gyorsabb, mint 32 bites módban.
  • Az iPhone 5S minden sebességtesztben legalább kétszer gyorsabb, mint a sima iPhone 5, kivéve (Gonosz Almalap nem röhög!) a memória elérésben, ott csak 1,4-szer gyorsabb.
  • Az iPhone 5S 25 százalékkal gyorsabban tölti be a honlapokat, mint az iPhone 5.
Ezek a számok válaszok az előző részben felvetett kétszer annyi bit kétszer gyorsabb kérdésre.
A 64 bites A7 nem csak marketing hangzás miatt fontos. Az Apple az iOS7-tel az alkalmazásait - Safari, Mail, Fotók, Siri - is átírta 64 bitesre, így duplán használja a gyorsaságot, a proci is gyorsabbá lett, az app is gyorsabbá lett. Mint tudjuk, ki kétszer ad, az gyorsan ad. A többi fejlesztő pedig követheti az Apple-t, számukra a környezet adott.
Egyedi tudás. Az iPhone esetén mindenképp az ujjlenyomat azonosítót kell megneveznünk. 32 bites proci soha sem lesz képes ilyesmire, az A7 mélyére rejtették az algoritmusokat az Apple mérnökei. A következő lépés is egyértelmű: Passbook és mobil fizetési rendszer.

64 ígérete



Oké, ez csak egy vicc volt Koncz Zsuzsival. A 64 bit, ahogy írtuk, készen áll a 4GB-nál nagyobb memória kezelésére, előbb-utóbb - iPad5? - jönnek azok az eszközök, amelyen már nem 386sx típusú játékok játszhatók, zárul majd a konzoloktól mért távolság.
Az ujjlenyomat azonosítás számos biztonsági kérdésre lesz megoldás, gyorsasága miatt akár alkalmazás hozzáférés is köthető hozzá.
Akármi is jön, megvárjuk, kipróbáljuk. Ujjunk van hozzá.

3 megjegyzés:

Zoltan Laszlo írta...

Az 5c-ben nincs a7. Tehat 64 bit sem.

Ferenczy Gábor írta...

Ciki. Kösz! Javítom

Ferenczy Gábor írta...

Szóval a figyelmetlen fordításnál - 5C - csak az rosszabb, ha nem tudod kijavítani a hibát iPaden. Sem Safari alatt - kijelölhetetlen volt a Blogger szerkesztés felületén az első sor -, sem a Postsban (írtunk róla), ami meg kifagyott a forrás megnyitásakor. Ezért lett levéve a bejegyzés, meg visszatéve.

Megjegyzés küldése