2013. december 5., csütörtök

Abonyi Péter: Amikor a fagyi visszanyal

Hát kösz szépen!
Egyszer kérek tőled szívességet, akkor is leírod az őszinte véleményedet.
Hát hol élünk, szabad országban? Sehol egy jólfésült cenzor?
A jobb helyeken persze hullanak az újságírók! De hát ez itten kérem Magyarország!
Az írásod egyébként rendben is lenne. De...
De nincs rendben!
Megpróbálok tőlem szokatlan módon, visszafogottan reagálni a felvetéseidre.

Miért nincs iPad verzió?
Az egész fejlesztés legfontosabb paramétere az időfaktor volt.
Ha nem jövünk ki időben, a nyakunkra mászik a Karácsony, amikor valamilyen általam nem ismert oknál fogva, nem ilyen dolgokkal vannak elfoglalva az emberek. Ha meg várunk januárig, akkor lehet hogy valaki beelőz egy esetleg (biztos) gyengébb megoldással.
Erről egy idézet jut eszembe: "winner takes it all".
E-miatt nem készült semmilyen tablet verzió, de ami ennél sokkal fontosabb, e-miatt nem vártuk meg a bejelentéssel az Android alkalmazás elkészültét sem. Pedig ez mindjárt kész is lesz! Nem úgy mint az iPad! Ja, és ha lesz, akkor is csak álló formátumban. Direkt, csak neked!

Miért kell végig szenvednem a bemutató videót?
Te szegény! Ez a minimum amiért én is végig szenvedtem nem is egy podcastodat.
Komolyra fordítva, ez egy nagyon fontos információkat tertalmazó "használati utasítás". Pont az volt a cél, hogy ennek megértése nélkül senki ne kezdje el használni az Appot. Mert különben még feltenne egy csomó hülye kérdést valami gyümölcsös blogban. Rajtad kívül egyébként ember nem vetette ezt még fel. Sőt, inkább dicsérték az animáció, a zene és - szerénységem által megalkotott - szöveg kiváló hármasának egybefonódását!
Ja, ha már ilyen bátor vagy inkább meséld el egy blogban, miért is hívunk Sasnak*! (ezt úgy sem hagyod benne!!!)

Miért nincs választókörzet szerinti bontás?
Te semmibe sem belekötő, nagyon logikus következtetéseket levonó számoló művész! Ha végig gondoltad volna amit leírtál (2-3 hónap alatt készült el az App, ami egyébként nem igaz, én másfél hónapot mondtam a telefonban, közvetlenül a “bakker” előtt), akkor te is azonnal rájöttél volna, hogy akkor még nem dőltek el a választókörzetek határai. Tehát ha szerettük volna, akkor sem tehettük volna bele ezt a fícsört. De nem szerettük volna, mert a lehető legegyszerűbb megoldásra törekedtünk.

Miért nem látom a szavazók számát?
Ez direkt nem került bele az 1.0-ba. Az [Kálmánházi] István azt ígérgeti a felhasználóknak, hogy a 2.0-ban benne lesz.

A szavazatszámlálás szerint jön ki a parlamenti patkó - töredékszavazatok meg ilyesmi?
Nem. ezek a statisztikák a listás szavazást mérik.

De mi vesz rá, hogy két hónap múlva ismét szavazzak?
Téged semmi. Max. megint felhívlak, ahogy említéd!
A többieket, ahogy látom, az, hogy érdekes napról-napra követni a változásokat. Érdekes kipróbálni a különböző lehetőségeket. Érdekes megfigyelni, hogyan befolyásolja egy bel- vagy külpolitikai hír a választók gondolkodását, döntéseit.
És akkor még ott van a Napi Voks, ami pont erre lett kidolgozva. Minden nap aktuális témájú kérdésekkel teszteljük az emberek erkölcsi- és idegi határait. Ebben a “rovatban” nincs tabu!
Ráadásul nekem az a szent meggyőződésem, ahogy közeledünk a nagy esemény (értsd: választások) felé, folyamatosan nőni fog a szavazatok száma, és ezzel a statisztikák pontossága. Ergo a látogatottságunk is. Még te is vissza jösz. Kíváncsiságból. De majd letagadod.
Azért büszke vagyok! A három napja működő, éppen bázist építő, még csak iOS-en futó Voks ’14 statisztikáit hasonlítod össze szinte az összes valamire való magyar közvélemény-kutató statisztikáival. Erről nem mondanék többet: büszke vagyok!
Ja, én ezt a kutyás példát máshogy ismertem, de az tuti, hogy nem a tiédtől 42cm a kettőnk átlaga! (az enyém egy kicsit lehúzza)

Minden érvre az NSA betűhármassal válaszolok
Értem hogy nem érted hogyan működik. Szomorú is lenne ha tíz perc alatt átlátnád az adatbiztonsági rendszerünket.
Most komolyan nézek, nem viccelődünk: MŰKÖDIK és ANONIM!
Három lehetséges jövőképet látok a Voks ’14 előtt kanyarogni:
  • jól nem érdekel senkit és totál közönybe fullad
  • jól kicsinálják a még nálad is felkészültebb szakemberek
  • az emberek megértik hogy miről is van itten szó és működik
Részemről az elsőt nem hiszem, mert túl jó az ötlet.
A másodikban biztos vagyok, mármint a szakmai támadásokban. De hiszem, hogy őszinteséggel, nyíltsággal (ezeket majd rózsaszínnel hogy még a maradék 3 olvasód is földig érő Á betűt énekeljen) állni tudjuk a sarat.
A harmadikban meg csak bízom.
Ja, és az örök kérdés: hol van az üzlet benne?
Pont nem érdekel. Tudom ez ma már egyenesen bunkóság, de holnap is meg holnapután is lesz még kenyérre. Sőt, ha jól emlékszem a számlakivonatra, még töpörtyűre is fussa.
Szerencsére megtehetem, hogy csak olyan témával foglalkozzam, ami érdekel. És ha valami érdekel, akkor azt 1000%-al csinálom.
Ennek a történetnek minden percét imádtam és élvezem a mai napig. Ha megértik az remek lesz. Ha nem, nem. De ezt kihagyni nem lehetett. Ezt remélem te is belátod!
Ja, és köszike hogy letöltötted! BAKKER!



* Kérésedre:
A törött szárnyú sas madár elérkezik a folyóhoz, át szeretne kelni, de hát törött a szárnya. Meglátja a teknőst a folyóparton. Oda tipeg hozzá.
- Teknős, vigyél át a folyón!
- Dehogy viszlek!
- De most miért nem?
- Csak!
- De most komolyan?!
- Mert amikor az apám átvitte a törött szárnyú apádat, akkor az a túloldalon megette őt. Dehogy viszlek!
A törött szárnyú sas madár nem adja fel egykönnyen, tovább kérleli a teknőst.
- Teknős, vigyél át a folyón!
- Dehogy viszlek!
- De most miért nem?
- Csak!
- De most komolyan?!
- Mert amikor az anyám átvitte a törött szárnyú anyádat, akkor az a túloldalon megette őt. Dehogy viszlek!
Elég nagy kihívás ez a törött szárnyú sas madárnak, de mindenképp át kell kelnie a folyón. Tovább ostromolja a teknőst.
- Teknős, vigyél át a folyón!
- Dehogy viszlek!
- Na! Lécci! Lécci! Lécci!
A teknős nagy nyögve nyelősen beleegyezik. de előtte megesketi a sast, hogy a túloldalon aztán semmi atrocitás.
A sas felpattan a teknős hátára, az komótosan átszeli a folyót. Alig érnek ki a túlpartra, amikor a sas iszonyatos nagyot beleharap a teknős fejébe, nekikezd a páncélos elfogyasztásának. A teknős vérbe borultan néz fel rá:
- De most miért?
- Mer' én ilyen genya vagyok!

2 megjegyzés:

Meneruwa írta...

Én meg azt mondom bírni kell a kritikát, az se jobb ha egekig magasztalunk egy app-ot mert fizetett tesztelők vagyunk aztán letölti az ember s ugy törli ki rögtön. Számomra a politika mellőzve van a telefonról életemből sőt még tv-m sincs (nem azért mert nincs rá a megvaló hanem mert tele lett a tököm a reklámos akármikker a híradó negatív hreivel s így elajándékoztam) Innentől nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet élek amihez szerintem nincs szükségem a Voks programra így sajnos megcáfolom a készítő 3 pontos jövőképét, nálam az első jött be és totál nem érdekel! (és nem azért mert nem érdekel az ország sorsa hanem mert nem a hülye statisztikák miatt fogok szavazni valakire éés nem azért mert a szomszéd azt Voksolta)
Másrészről azért kiadni egy programot elhamarkodottan hogy ne csinálja meg más előttünk hát khm. fel kell venni a versenyt vele és jobbat, többet nyujtani mint a másik én most épp ilyen projectbe próbálom a fejszém vágni teknős és sas nélkül :)

Balazs Cseh írta...

Nekem az 1999 Ft könyv jut eszembe, abból is egy mondat. "Ha megkérdezed valaki véleményét, annak az a nagyon nagy veszélye van, hogy lehet, hogy el is mondja" :)

Megjegyzés küldése