2013. augusztus 30., péntek

iPad és Keynote

Két újabb videót osztanék meg veletek, természetesen Eszter remek hangjával. Az egyiken bemutatja, milyen egyszerű PowerPoint fájlt módosítani iPades Keynote-tal, a másikon pedig a prezentálási lehetőségeke prezentálja (present tense-ben, persze). Nem győzzük elégszer elmondani - Catoval szólva "eterum censeo Carthaginem esse delendam" - az iPades Keynote light verzió a Maceshez képest, azaz kevesebbet tud. És most jól elgondolkoztam, hogy az iCloudos béta-Keynote-ot hogy minősítsem. Aki el akarja sajátítani a Keynote használatát, azt várjuk képzésünkön.

PowerPoint iPades Keynote-tal

Miként lehet egy e-mailben jött PowerPoint fájlt iPaden Keynote-tal megnyitni, módosítani, elmenteni és továbbküldeni. Eszter elmondja - messze nem a teljesség igényével.

Keynote prezentálás iPadről

Az iPadről prezentálhatunk négyszemközt és nagy előadóteremben is. A Mac magyar hangja, Eszter, elmondja a legfontosabb tudnivalókat - messze nem a teljesség igényével.

2013. augusztus 28., szerda

Apple Magyarországon

Teljesen önkényesen két szakaszra bontható az Apple viszonteladók hazai története. Az első a garázs-boltos, ami itthon inkább emeleti-boltos volt. A második az el-APR-esedésé. Az első szakaszban az Apple legjobb esetben is kerekítési hibaként számolt a magyar piaccal. A másodikban már elvárásokat fogalmaz meg, követel és előír. Az első időszakban száz virág virágzott, a másodikat három meghatározó cég jellemzi. És persze lesz harmadik szakasz is.

Első időszak
Lehetne az első hét viszonteladó felsorolásával kezdeni, mi inkább az Almalap 50. számában megjelent interjúkat ajánljuk a korai évek iránt érdeklődőknek. A hazai nagykereskedő cégnek ez idő alatt egyik meghatározó alakja volt Csata Sándor, a másik pedig Emanuele Massimo. Csata Sanyi alatt erősödtek meg a kis cégek, jött létre az Apple-piac, tartották az első dealer-meetingeket, voltak az első Apple akciók. Emanuele alatt komolyodott el itthon az Apple, az ő irányítása alatt - az Apple akartára - kezdődött meg a boltba, plázába költözés.
Az első időszak fontos cégvezetői közül a jubileumi számban meginterjúvoltuk Szõke Mariannt (MTI Informatika, Apple Corner, @corner), Hochbaum Palitt (Geiger Computer, Baum Computer) és Koltai Ferencetet (Jura), ők vezették a talán legismertebb viszonteladó cégeket. Az Almalap két barátja, szerkesztő társa is megnyilatkozik, Sütõ Lajos üzletkötőként a Baumnál kezdte, az Almáriumnál folytatta, majd lett a MacAcadémia vezetője, amíg el nem kanyarodott a színkezelés-nyomdaipar felé (Színpatikusok kft.). Csábi Jani máig súrolja az Apple világát, videó felől érkezett, a Baum-MasterMac-MacService-Mr.Mac útvonalon haladva jutott el saját vállalkozásáig. Ő volt az első vizsgázott Final Cut Trainer itthon.
Külön bekezdést érdekel az Adobe magyarországi képviselője, Kafka György, aki szintén jó helyen volt jó időben - jó képességekkel.

Második időszak
A viszonteladókkal szemben az Apple egy-két év alatt olyan követelményeket állított, amelyet az addigi 50-70 cég közül csupán alig egy tucat tudott vagy akart megugrani. Az új idők új szelét az Andrássy út 4. szám alatt - akkor A4AC (A4 Apple Center), később iStyle - néven megnyílt bolt hozta el. Bár voltak már addig is üzletek - AppleCorner, Almárium, Baum... - az A4AC új minőség volt. Nevét iStyle-ra váltva az első APR-ekké váltak, a második a gyászos emlékű Gránátalma lett - a sikeres céget pénzügyei maga alá temették. Majd lépett a szintén régóta létező Starking és az XMS is. Ne feledkezzünk meg az egy időben szinte almát a homlokára tetováló iJoe-ról sem, aki máig bolt üzemeltető viszonteladó. És hogy teljes legyen a kiscéges körkép, oktatási viszonteladóként említi az Apcom honlapja az X-Admint. A többi ott felsorolt cég multi, amely nem igazán az utcára ad el, inkább pályázatokon indul.(És külön bejegyzést ér, hogy nyerve keres szakembert, aki érti, hogy mi is írt árajánlatában. Majd úgy érzi, hogy a 900 forint az remek mérnöki óradíj egy Maces számára.)
A számokat mindig is titkoló képviselet, amely HDSys, Apcom és egyéb neveken funkcionál, a hazai forgalomról sem árul el pontos számokat, azt azonban tudni lehet, hogy a három nagy APR (iStyle, Starking és XMS) mára a forgalom 70-80 százalékát jelenti, a többi bolt és az Apple saját webboltja mellett más már nem rúg labdába. A régi, kitartó viszonteladók az egyes APR-ekkel kötött megállapodásokkal jutnak termékhez és némi árréshez.
Az Almalap nagyon ráért és lóbálta a lábát, így volt ideje a netről, nyilvános forrásból összeszedni a három cég mérlegadatait. Éltünk azzal a feltételezéssel, hogy mind a három cég fő tevékenysége az Apple és kiegészítők értékesítése volt (ezt persze az eredmény-magyarázatok is alátámasztják).


A Starking ősöreg viszonteladó cég, talán a legfontosabb változás a cég életében az volt, amikor a Mr.Mac - másik viszonteladó - beházasodott, ha [Abonyi] Peti régi barátságunkra tekintettel nem sértődik meg, akkor ő volt a hozomány. A Starking tulajdonosai a nyár derekáig magyar magánszemélyek voltak, a hírek szerint egy eu-s befektető csoport lesz, lett a cég új tulajdonosa (Almalap: Nő). A Starking három üzletből - Aréna, Alleé és MOM (a Rózsakerttől megszabadultak) - és a Bécsi úti székhelyből, szervizből áll.
Az iStyle itthon gyakorlatilag az említett A4AC-vel jött létre, a tulajdonos - áttéttel - ugyanaz a cégcsoport, amely az Apcomot birtokolja. Az iStyle erőteljes és sikeres fejlődését is a háttér biztosítja, a mérlegek tanúsága szerint erős szüksége is van erre a pénzügyi háttérre. Az iStyle négy budapesti - Andrássy út (ex-A4), Westend, Mammut és Árkád - bolt mellett az egyetlen vidéki APR-t is üzemelteti, Debrecenben. Volt egy szegedi kaland is. (A debreceni helyszínt ugyanúgy az Apple elemző programjával választották ki, mint ahogy az Apple Store-ok helyszínét választják.)
Végül - ha igazak a Starking megvételéről szóló hírek - az egyetlen hazai kézben lévő APR az XMS, amely elválaszthatatlan HAndrástól. A Hegedűs Gyula utcai sarokboltot feladva költöztek be a Duna Plazába, tavaly nyitották meg második üzletüket Budapest belvárosában, a Fashion Streeten.
Az utolsó három évben a három cég együttes forgalmán belül az iStyle része pár százalékkal nőtt, a Starkingé esett, az XMS-é pedig alig csökkent. A Starking az erős pénzügyi háttérrel - erről pletykálnak az új tulajdonos kapcsán - fel fogja tudni venni a versenyt az iStyle-lal. Aztán meglátjuk.

Harmadik időszak
Lesz. Nem is kell féllábazni.

2013. augusztus 26., hétfő

Lesz-e Cook olyan sikeres, mint elődje?

Tim Cook teljesen más vezető, mint Steve Jobs volt, de hogy Tim ugyanolyan sikeres lesz-e, még nem dőlt el - így lehet összefoglalni a Reuters írását az Apple helyzetéről.

Ki ez az ember?
Pár nappal azután, hogy a Facebook második embere lett Sheryl Sandberg, elkezdte a más cégeknél vele azonos pozícióban lévő kollégáit sorra hívni - ez egyfajta szokás, hagyomány, no meg hasznos is. Így tett az Apple esetében is, Tim Cook volt a vonal másik végén.
"Roppant elegánsan elmagyarázta, hogy a feladatom azoknak a dolgoknak az elvégzése, amelyhez Marknak (Zuckerberg) nincs kedve" - ezt már egy 2007-es több órás cipertinoi megbeszélés után mondta Sandberg. „Ez volt a feladata Steve mellett. De hozzátette, készüljek fel arra, hogy előbb-utóbb megváltozhat a feladat."
De amíg Sandberg változatlanul ugyan azt a munkát végzi örömmel a Facebooknál, mint akkor, Cook feladatai radikálisan megváltoztak. Övé az üzleti világ egyik legnagyobb kihívása - felnőni az Apple-t soha nem látott csúcsra futtató legendás alapító látnok vezetője, a néhai Steve Jobs mellé. Most elkéne neki is pár jó tanács.
Két évvel Cook pozícióba kerülése után mutatja be majd szeptemberben az áttervezett iPhone-t. Ez döntő lesz Cook karrierjében. A megörökölt cég egész különös elegye az iparági behemótnak, a garázs-fejlesztő úttörő vállalkozásnak, értékéből idén öt százalékot vesztő tőzsdei cégnek. Az S&P 500 index 2013-ban 15 százalékot erősödött.
Ez nagyon durva ahhoz képest, hogy az előző öt mesés évben az Apple bevételei meghatszorozódtak, a nyeresége tizenkétszeresére duzzadt, a részvény árfolyam 150 dollárról 705 dollárig emelkedett és a létszám is háromszorosára nőtt Cupertinoban.
Még mindig nem dőlt el, hogy mire jut a táblázatkezelő-rajongó, konszenzus-kereső, mama-jó-fiacskája mosolyú Cook a Jobs körül egyre szilárduló legendával. Cook kiválóan menedzselte az iPhone és iPad gyártást, ami soha nem látott profitot termelt az Apple-nek, vezetése alatt most készül az első nagy termékbemutatóra, nem is szólva a sajtó gumicsontjairól, az Apple tévéjéről és az iWatchról - ezek sajtóbeli pörgetései is Cook birodalmából kapnak perdületet.
Sokan attól tartanak, hogy Cook vezetési kultúrája visszafogja az őrült ötleteket, eltántorítja az álmodókat, nincs, ami megvalósíthatatlan célok elérésére ösztönözné az alkalmazottakat.

A jófiúk a nyerők?
A magánéletét nem kiteregető Cookról tudott, hogy munkamániás. Az őt jól ismerők szerint okos, gondolkodó, adatokra támaszkodó vezető, aki képes mást meghallgatni, aki pár fős megbeszélésen kedves és humoros.
A Cookkal a mai napig kapcsolatot tartó egyetemi évfolyamtársa, Lisa Cooper emlékei szerint Cook gyakran bolondozott, az évkönyvbe készült képén is grimaszol, gyakran énekelte a "The Way We Were"-t Bee Gees-es fejhangon a tankör röhögése közben.
Az Apple-nél, elődjével ellentétben, az irodák normál légköre jött el, semmi liftben történt kirúgás, fejlesztőkre zárt ajtó. Megszűnt a kétheti iPhone szoftver-fejlesztői megbeszélés, amelyen Jobs minden alkalommal a készülék összes funkcióját sorra vette. „Ez nem Tim módszere. Ő leosztja a feladatokat." - mesélte egy nevét azért titokban tartó résztvevő.
Annyira nem, hogy Cook a megbeszéléseken szinte észrevehetetlen, csendben ül, karjait térdén nyugtatja. Azt azonban kifigyelték, hogy más ütemben hintázik a széken - állandóan hintázik - amikor koncentráltan figyel az elhangzottakra.
"Egy mondattal hazavág" - állítja egy másik névtelenségbe burkolódzó fejlesztő, ami arra utal, hogy azért Cook nem süketen töltött el Jobs mellett éveket. „Elég csak annyit hozzáfűznie a témához, hogy 'Nem hinném, hogy ez elegendő lesz', és ez a vége a dolognak, te magad pedig legszívesebben nyomtalanul felszívódnál."
A Cookot elismerően említők szerint az említett hozzáállás nem okoz gondot a problémák kezelése során. Emlékezetes, az Apple saját térképére cserélte le a Google térképét az iOS-ben, és percek alatt kiderült, hogy a szoftver nem szoftver. Az Apple első kommunikációja arról szólt, hogy az Apple „most kezdett", és a térkép még nem kész termék, „iránymutató megoldás" csupán. Ám a Cook szinte azonnal kirúgta a mobil szoftver fejlesztés első emberét, Scott Forstallt, amúgy Jobs egyik legkedvesebb fejlesztőjét, akihez a térkép szoftver tartozott. Helyére az internet szolgáltatásért felelős mindenes öreg, Eddy Cue került - ez a csere mutatta meg, igazán milyen súllyal kezelte és hogyan oldotta meg a történetet Cook. Később Jonathan Ive-ot nevezeték ki a mobil terület mindenható urává.

Ki térképet vet, vihart arat
"A két, az Apple számára kiemelten fontos területet [külcsín és belbecs] összevonó döntés Tim egyik legnagyobb kihatású döntése volt, amit önállóan, egyedül és felettébb racionális módon hozott meg. A döntés Jony kinevezésével lett teljes" - véli az Apple igazgatósági tag Bob Iger, aki a Walt Disney első embere.
A cégen belül azonban nem nyugodtak meg a kedélyek, ezért az Apple kérdőívvel feltérképezte (térképezte, érted - kacsintott ki a Gonosz Almalap) a hardver fejlesztők morálját. „Ahogy folyamatosan nő a vállalat, úgy kerül szembe új és új kihívásokkal, fontos ismerni az itt dolgozó hardver mérnökök gondolatait, gondjait, véleményét, munkátok meghatározó" - írta februári körlevelében Dan Riccio, az Apple hardver fejlesztésért felelős alelnöke munkatársainak.
Pár megkérdezett Szilícium-völgyi fejvadász szerint egyre több olyan állás-változtatásra készülő mérnök önéletrajzával találkoznak, akik jelenleg az Apple alkalmazottai. Volt Apple-ös mérnökök is megerősítették, volt kollégáik közül egyre többen érdeklődnek náluk, lenne-e hely számukra. Ez pedig nem jó jel az Apple számára, a minőségi szakemberekkel nem lehet tengert rekeszteni a völgyben [képzavar].
"Elárasztanak a LinkedIn-en a magánüzenetek olyanoktól, akikről soha sem gondoltam volna, hogy otthagynák az Apple-t, akik már évek, évtizedek óta ott dolgoznak, és azoktól is, akik teljesen másra számítottak, amikor oda jelentkeztek, mint amit kaptak" - nyilatkozta egy Apple közeli fejvadász.
Pedig a Cook korszak messze barátibb és békésebb, mint ami belépéskor fogadta őket.
"Nem annyira őrült, mint amilyen a híre. Annyira nem is drákói" - szépít az egykori Apple alkalmazott Beth Fox, jelenleg munkaerő közvetítő. „Szeretik Timet. Igyekeznek a jobbik oldalát nézni."

Közösségre nyitott
Úgy tűnik, Cook alatt lehet hibázni, nyitottabb a vezetés a kínai gyárak körülményeinek javítása irányában.
"Úgy vélem, a szociális terület az, ahol megkülönböztetheti magá az Applet, számos lehetőség adódik - én ebben erősen hiszek - a teljes átláthatóságra" - ezt maga Cook mondta korábban, amikor az átláthatóbb működésről beszélt, ironikus módon, zárt ajtók mögött egy üzleti iskola évfolyam találkozóján. „Amikor afelől döntötök, hogy bemutattok akár jó, akár rossz megoldást, akkor azt is reméljük, hogy ezzel másokat is a megmutatásra sarkatok."
A részvényesek nyomásának Cook ellenállt, hogy az Apple készpénz állományát, mintegy 150md dollárt, szétosszanak köztük - javadalmazását még inkább a részvény-árfolyamhoz kötötte. [A részvény árfolyam része a sok készpénz. Ha szétosztják, csökken a cég értéke, csökken a részvény árfolyama. Ha Cook az árfolyam emelkedés után kap pénzt, akkor ő nem érdekelt a készpénz szétosztásában.]
A kritikusok nem igen értik, miért áll ki Cook a cég átláthatósága és a kínai gyári munkások jogáért - ez mind pénzbe kerül a cégnek. Cook a globális gyártási folyamatot kritizálta, az, hogy a cég és vezetője mit tekint kis- vagy nagy gondnak, nem került kifejtésre. A kínai gyárak némelyikében javultak a munkafeltételek - az Apple most már nyilvántartja több millió dolgozóját, munkaidejét, így tiltva a túlórázást. Ám a munkakörülmények ettől még messze nem Amerikát idézik.
Az Apple-t támadás érte alacsony adózási hajlandósága miatt is. A cég milliárdokat tart ír off-shore és kapcsolt vállalkozásaiban, ahol szinte semmi adót sem kell fizetnie. Cook a májusi kongresszusi meghallgatásán is megvédte cégét, teljesen jogszerű, ahogy eljárnak.
A részvényesek persze a következő termék-kibocsátásra is koncentrálnak. A tavaszi kínai adatai mutatják, az Apple-nek a második legnagyobb piacán is kőkeményen kell küzdenie, sokszor a szabályokról nem is halló, de a hazai pálya lejtését élvező vállalkozások ellen. És persze a Samsung ellen, amely minden készülékét folymatosan a vetélytárs árai alá árazta idén.
Cook tevékenységét ismerte el az egyik világhírű pénzügyi befektető, Carl Icahn, aki jelentős mennyiségű részvényt vásárolt és ezt a lépését megosztotta a sajtóval is. Az Apple egyik igazgatója, Bob Iger vélekedése szerint Cooknak „nagyon-nagyon nehéz feladatot kell elvégeznie, s ráadásként ott tornyosul felette elődje árnyéka".
"Úgy hiszem, erős kézzel, jó érzékkel vezeti az Apple-t" - Iger véleménye azért is fontos, mert ő maga sokáig volt kettes számú vezető a Walt Dineynél. „Ez a saját eredménye, saját képessége, nem azért tesz így, mert a világ ezt várja el tőle, vagy mert Steve olyan volt. És ezt nagyra értékelem."


Az angol szerzők Stephen Lam, Jonathan Weber, Edwin Chan and Claudia Parsons voltak.

2013. augusztus 23., péntek

Zenehordozók időegyenesen

Még hallottam 78-as lemezt. Örültem, amikor megkaptam életem első LP-jét (ABBA: Voulez Vous). A nagylemez borítók - Pink Floyd, East... - különálló művek voltak, és vagy a hátoldalon, vagy a tasakon, esetleg extraként külön oldalként ott voltak a szövegek. A lemez hallgatása macerás volt, lejátszó, erősítő, tű...
Amint megjöttek a kazettás magnók, az autórádiók e bővítményéről nem is szólva, őrült másolás kezdődött lemezről kazettára. A kazetta kicsi volt, ezért inkább LP-t vett az ember a nagy képért, a szövegért. Tudod, hogy kell ceruzával vagy tollal kazettát áttekerni?
Aztán jött a CD, látott és győzött. Az LP felejtős volt, a kazettás lejátszót, walkmant(!) kiszorította a CD-lejátszó, így halkan káromkodva újravettem sok bakeliten vagy kazettán megvolt zenét, hogy hallgatni tudjam. Az mp3 korszak még odébb volt.
De eljött, ahogy eljött a zenét netről töltjük le, a zenét neten vesszük, azaz az iTunes korszak, amikor már nincs direkt fizikai hordozó, a zene digitálisan létezik merevlemezen, USB-sticken, iPodon (vagy iPod-killeren). Egy hétig tartott, mire az iMac az összes CD-t beolvasta iTunesba. Az első iPodra (mini, 4GB, nem is fért rá mind).

(eredeti méretben látod a képet, ha rákattintasz)

2013. augusztus 21., szerda

Képzések szeptemberben

Tizenötödik „tanévünket" kezdjük szeptemberben. Ez volt az első tantermünk - tele hallgatóval! Az első évtől oktatott Quark, Photoshop és Illustrator tanfolyamok mellett a második évtől kezdve sikerrel futnak HTML, Dreamweaver és Flash tanfolyamaink is - kiegészítve a Színkezelésről tartott alkalmi előadásokkal.

Aktuális képzéseink
  • Mac OS X: 2013/09/04 14:00-18:00
  • iMovie: 2013/09/05 14:00-18:00
  • iWeb: 2013/09/02 14:00-18:00
  • iLife: 2013/09/03 14:00-18:00
  • iPhoto: 2013/09/06 14:00-16:00
  • Keynote: 2013/08/28 14:00-18:00
  • Numbers: 2013/08/26 14:00-18:00
  • Pages: 2013/08/27 14:00-18:00
  • Aperture (AATC Aperture 101): 2013/09/07 9:00-17:00
  • Final Cut Pro (AATC FCP 101): 2013/09/02 9:00-17:30

A képzések időpontja változhat, tervezésnél, jelentkezésnél figyelj!

2013. augusztus 16., péntek

Jobs filmen

Amerikában ma kezdik vetíteni a Jobs fiatal éveiről, a felszáló időszakáról, az Apple megalapításáról készült filmet. Már számos előzetes látott napvilágot, a főszereplő - Ashton Kutcher - több nyilatkozatban is elmondta, hogy „" meg „", a „Jobs". Ehhez képest a filmet a Rotten Tomatoes 43 százalékra értékeli.



"Jó film? Nem az. Megéri megnézni? Egyértelműen."
Ez Andy Serwer, a Fortune újságírójának a véleménye. Amíg ő a mozit nézhetőnek tartja, addig Adam Lashinsky (Adam Lashinsky: Az Apple kulisszatitkai) „naggggyon rossz"-nak. Serwer szerint viszont Ashton Kutcher Jobs szerepében nagyot alakít.
"Egy ponton elszakadtam a filmtől, és visszaemlékeztem Steve-val való találkozásaimra, megbeszélésekre, interjúkra, voltak rémesek, de unalmasnak egyáltalán nem volt egyik sem nevezhető. Ahányszor eljöttem tőle, mindig fel voltam töltődve - dühhel vagy hittel. Ashton nem csak hasonlít Steve-ra - barna szakállal, anélkül, ősz szakállal -, de gyakori hangulatváltással és mániákus érvelése telitalálat."
Persze, lesznek sokan, akik azt fogják mondani, ők találkoztak Steve-vel, és egyáltalán nem volt ilyen vagy olyan, semmiben sem hasonlít a filmbélire. Nekik mondjuk: a) ez csak egy film b) csinálj jobbat! És valóban, Ashton nem lett Jobssá, de legalább olyan jó, mint „az Androidot futtató Samsung, ami nagyon ott van".

A filmről
A mozi Jobs korai éveire koncentrál, kezdve a Reed College-ban töltött időtől az Apple megalapításán, felemelkedésén át Jobs kirúgása és visszatéréséig. Feltűnnek a kulcsfigurák, Steve Wozniak, Mike Markkula, John Sculley - "Életed végéig cukros vizet akarsz árulni, vagy velem tartasz és megváltoztatjuk a világot?". A film kis, közepes költségvetésből készült (8,5mUSD), ami nem jelent minőségbeli hátrányt. A készítők abból építkeztek, ami rendelkezésükre állt. Jobs házát pontosan idézik fel. Jobs feleségének, Laurene Powell szerepét játszó színésznőnek gyönyörű hosszú, szőke haja van. Ashton pedig azzal lepett meg, hogy elmondta, „abban a garázsban vettünk fel pár jelenetet, ahol Steve és Woz összerakta az első Apple-t". Wow!
Néha elrontja a mozi varázsát a nagyon lapos párbeszéd, amelyet a történet mesélés kényszerít ki. A film üteme is változó, néha kevésbé fontos részeknél lassít, és fordítva - de nem ebből a filmből lehet megtanulni, mikor mi történt az Apple-lel. Viszont Jobs diadalmas visszatérése nagyon jó lett!

Tetszik? Nem tetszik?
A hard core (i9 és felette) Apple-funok üzembiztosan meg fogják ugatni a filmet, nekik talán az sem lenne tökéletes, ha maga Steve játszaná Steve-et. Azonban többen vagyunk - és sajnos egyre többen leszünk -, akik nem éltünk akkor, amikor Jobs és az Apple elindult és mélységek és csúcsok közt haladva megváltoztatta, engedjük meg: jobbá tette a világot.
A film, mint film, nem lesz kassza-siker, az Apple-rajongók persze mind meg fogják nézni, a sikeresség garantált. Ugyanakkor már készül a másik(?), sokadik Jobs film is, ezúttal a „hivatalos" Jobs életrajzot követve. Várjuk. Azt is megnézzük.

2013. augusztus 15., csütörtök

Adobe CC felhasználók figyelmébe

Az Adobe rásegítő szájtot nyitott a Creative Cloud felhasználók számára, hazánkban - becslésünk szerint - majdnem ezren lehetnek. A Creative Cloud User főleg a filmes alkalmazást használók számára felkeresendő, persze a CS6 vagy korábbi verziót használók is mazsolázhatnak az ingyenes felületről hasznos dolgokat.

2013. augusztus 14., szerda

Bolondos Apple szabadalmak

Amerika szabadalmakból áll, a cégek szabadalmi háborúi befolyásolják a technológiai fejlődést, fejlesztést. A harc alapegysége a szabadalom. Így bármi, ami bárkinek eszébe jut, bármi, amit valaki kitalál, vél, megálmod, az szabadalommá lesz. Hátha. Egyszer. Az Apple sem kivétel, nagyságrenddel több szabadalmat jegyez, mint amennyit ténylegesen használ. Szemezgettünk.

Here's to the crazy ones.
The misfits.
The rebels.
The troublemakers.
The round pegs in the square holes.
The ones who see things differently.

Virtuális billentyűzet
A leírás alapján leginkább iMackel lehetett volna (vagy majd lehet) használni a Mac által sík felületre vetített billentyűzetet. A vetített felületen megjelenő billentyűzet-kiosztás alkalmazás-függő lehetne, gyorsbillentyűk kiemelve, vagy GarageBand, Logic esetén akár hangszer-billentyűzet is kezünk alá kerülne.

iPhone 3D látvány
A szintén 2012-es szabadalom az iOS7-ben már látható is. Ez ad „mélységet" a telefonnak, mintha az ikonok a színes háttér, háttérkép előtt a térben lebegnének, ahogy a telefont mozgatjuk. A szabadalom a látvány-elemnél többről szól, a telefon mozgatásával lehetne navigálni az alkalmazások között, az alkalmazásokban - erre még várnunk kell. Bár - akad olyan alkalmazás, amely az iPhone megrázására újra tölti az weblapot, üres papírt tesz elénk.

MacPad
A szabadalom olyan hordozható gépről szól, amelynek kijelző része mágnessel cuppan a billentyűzetes részhez. Az iPad oldalán ott a mágnes... Érdekes módon mégis az Asus Transformer Prime az a gép, amely ezen az elven szétszedhető. Az Apple szabadalma szerint az önállítósított kijelző, a tablet vezeték nélkül kapna tápot(!) az anya-géprésztől. (A mi felvetésünk csupán annyi, hogy így vagy két lelke van az eszköznek, vagy egy, de az a kijelzős részben. Ez utóbbi nem tűnik erőgépnek, az előbbi pedig költségtakarékosnak.)

Okos bicaj
Ez a legjobb! 2010-ben az Apple mérnökei az iPhone-t, iPodot bicikli-hez szabták, legalábbis erről szól egyik szabadalmuk. A bicikli érzékelői révén a pedált taposó látta volna a sebességet, megtett távolságot, magasságot, leküzdött szintet, pulzus-számát, leadott energiát, a váltó fokozatot, áttétet, útvonaltervet, hátralévő út adatait. (Gonosz Almalap szerint még a legközelebbi újraélesztő állomás és bicikli-szervíz helyét is, az odavezető legrövidebb úttal...)

Érzékelős keret
A keretbe helyezett érzékelők segítségével az iPhone (vagy iPod) beazonosíthatja a felhasználó szándékát - másként fogjuk, ha gépelünk, ha nézünk, ha telefonálunk, ha fényképezünk. Adott érzéeklés kombinációnál pedig le is tiltaná az érintőképernyő használatát - meggátolja az akaratlan érintést (fényképezésnél rálóg az ujjunk a kijelzőre). A szélekkel persze adott funkciók is elérhetők lennének. (Ismét Gonosz Almalap: egy ilyen szabadalmi hasznosítás meg is történt: antenna-gate néven dúlt a neten a kicsavart kezűek panasza.)

Csevegő avatar
Az iMessage-t tenné látványosabbá ez a szabadalom, ha megvalósítják. Ne csak arra gondoljunk, hogy apró gif-ként pattoghatnánk a partner készülékén, amíg az dühében le nem tilt! Álmodjunk Photo Booth méretben!

Kijelző alá rejtve
Mi lenne, ha a kamera, az ujjlenyomat-azonosító, a vaku a kijelző mögött rejtőzne? És amikor valamelyikre szükség van, akkor a kijelző átlátszóvá válna? Ha ilyennel találkozunk, akkor egy Apple szabadalommal is találkozunk. Az említett és a még szóba jöhető elemek elrejtésének még egy haszna lenne, még nagyobb lehetne a kijelző felülete anélkül, hogy az eszköz mérete nőne.

Mozgás vezérlés
Ez Apple szabadalom lenne? Gondolom, sokan rácsodálkoztunk! Pedig ahogy a bevezetőben írtuk, Amerika szabadalmakból épül fel. Az, ami a mozgás vezérlés kapcsán eszünkbe ötlött, nem e szabadalom alapján történik. Vagy így van, vagy majd jót pereskednek. Esetleg virtuálisan leverik egymást.

2013. augusztus 12., hétfő

20 éves a Lynda.com

Ha elsőként valósítasz meg valamit, akkor az idővel kiterebélyesedő piacon előbb-utóbb sokat megélt öreg rókának érzed már magad. Amikor az éves konferenciára gyűlnek össze Amerikában az oktatással, innovációval foglalkozó vállalkozások, a Lynda Weinman - Bruce Heavin házaspár, a Lynda.com videó-oktatószájt tulajdonosai öreg rock-sztárok a számtalan kezdő vállalkozás között. „Tizennyolc éve toljuk az ipart" - nevet az 58 éves Weinman, orrán elmaradhatatlan jellegzetes szemüvegével. „És azóta csak még nagyobb lett a célkereszt a hátunkon."


Lynda Weinman és Bruce Heavin felvétel előtt. Fotó: Robert Gallagher a Forbes-nak

A tavaly egy milliárdos technikai-oktatási piac igazi nagy vada a Lynda.com. A vállalkozás 1997 óta nyereséges, üzleti modelljét jellemzi, hogy rengeteg külső szerzővel dolgoztat, akik arca mára már-már azonosul is az adott szoftver-képzéssel. Az előfizetői modell rém egyszerű, vagy havonta 25 dollár, vagy évente 250 dollár, ebből tevődik ki az éves 100 millió dolláros árbevétel. Ezért nézhetjük meg a 3-20 perces oktató videókat web-tervezésről, 3D animációról, Photoshopról, Excelről, CAD-ről, szinte bármiről és mindenről. Mára közel százezer videó közül lehet válogatni.
De ebben az üzletben nem lehet hátradőlni, hogy majd a pénz is dől. A webes felületen egyre gyorsul az információ átadás. Napjainkban a Lynda.com negyedév alatt készít el egy videót, kezdve az ötlettől az elérhetővé tételig. Ez sok, ezért egyre több eddig kiszervezett tevékenységet visznek be a cégbe. „Gyorsabban kell dolgoznunk, hogy megőrizzük vezető pozíciónk" - érti a helyzetet Weinman.
Amerikában sincs kolbászból a kerítés, az átalakításhoz a vállalkozás életében először külső tőke bevonására került sor. A kibocsátott részvényekből 100 millió dollár friss tőkéhez jutott a cég, ez volt a legnagyobb befektetés hasonló vállalatba.

Kezdetek
Weinman első könyve - Designing Web Graphics, 1996 - nagy sikert aratott, ám a kiadó elzárkózott további könyvek kiadásától. „Ott volt az a szomorú lány, és minden azzal kezdődött, hogy meg akartam vígasztalni" - vall a mackós kinézetű Heavin. Első lépésként elköltöztek Los Angelesből Ojai-be, egy apró kaliforniai kisvárosba.
A könyvért kapott húszezer dollárból (4,5mFt) egy volt fogorvosi rendelő helyén nyitották meg az Ojai Digital Arts Centert. Akkoriban tört ki az on-line-ság verseny, mindent mindenki online akart. Az illusztrátorként végzett Heavin meséli: „Egyszerre keresett meg minket a Vatikán, hogy tarsunk képzés az apácáknak és egy pornógyáros, hogy oktassuk ki a Photoshop használóit. Két csoportot hoztunk létre."
A dot.com bukta szele rendesen megcsapta a Lynda.com-ot is, de végül is jól jöttek ki a viharból. A 32 fős oktatói csapatot visszanyesték kilenc fősre. A kiadvány-szerkesztésben Venturára váltottak és minden kurzusukat elérhetővé tették on-line. „A videós megoldás eszméletlenül költség-hatékony volt" - ismeri be Heavin. „A résztvevőnek nem kellett szállás, repülőjegy - csak ezek kb. fél millió forintot jelentettek. Bejelentkeztél, részt vettél és öt perc múlva már folytattad is a saját melód."
A videós kurzusokhoz egyre több anyag kellett, és Weinman már egyedül nem bírta a tempót. Ezért körbenézett és megkereste az adott területek legjobb szakembereit. Így került a képbe Julieanne Kost, aki húsz éve tanít Photoshopot. „Lehetsz bármilyen jó is adott szoftver használatában, kamera előtti jó oktatónak lenni külön művészet." Ezért sok tesztnek, próbának vetették alá a kiválasztott oktatókat, és ha minden rendben ment, akkor jött a repülőjegy.
Ami várt az oktatókra, az több volt, mint életük kihívása. Például az Excel öt órás oktató filmjét, amely közel száz darab három perc körüli epizódból áll, nem csak fel kellett mondani, venni, de meg is kellett tervezni, előkészíteni. Persze megérte vért izzadni. A Lynda.com hónapról hónapra a nézettség arányában küldi a pénzt a tanároknak. Azaz, a pontos számítási forma a cég egyik féltve őrzött titka. Többeket is megkeresett a jelen cikket író Forbes szerző, de egyik sem állt kötélnek, hogy a pénzről beszéljen. Jól keresnek, szerződésük tiltja, hogy pénzről beszéljenek, miért is szegnék meg a szabályt? „Akad olyan, aki több pénzt keres így, mintha könyvet írna évről-évre" - árul el azért egy apró részletet Heavin.

Amikor a jó tanács többet ér, mint a pénz, bár az sem árt
Tizenhét éven át a Lynda.com bámulatosan fejlődött, miközben az üzleti modellje rém egyszerű maradt. Látva ezt több befektető is keringett a cég körül, ilyen és olyan ajánlatokkal bombázva a házaspárt. Akik - nagyon jó döntést hoztak - és felbérelték Eric Robsont, aki a Microsoft társalapítója, Paul Allen mellett dolgozott annak befektetési alapjainál nyolc éven át. „Több ezer üzleti tervet láttam, de Lynda és Bruce igazán meglepett. Azt tanácsoltam nekik, hogy ne pénzügyi befektetőt keressenek, hanem erősebb menedzsmentet hozzanak létre." Két hónap múlva Robson lett a cég vezére. Ekkor vált világossá, hogy a cégnek mégis csak kell pénz, nem is kevés.
A bevételek öt éven át egyre magasabbra szökelltek, de a költségek még jobban nőttek. A 67 fős cégből 400 alkalmazottas vállalat lett, ezért költözni is kellett Santa Barbarába. Viszont elkészült 1400 óra oktatási anyag, ez 550 kurzusnak felel meg, jelenleg három millió előfizetővel büszkélkedhet a cég.

Nem napra, percre készség
A kilencvenes évekhez képest az informatikai fejlesztések is gyorsabban követik egymást, ezt kell a Lynda.com-nak naprakész oktatási anyagokkal követni. Ezért húsz fős csapat feladata, hogy figyelje az Apple (iOS) és a Microsoft (Windows) rezdüléseit, hogy a délelőtt bejelentett vagy letölthető módosítás, frissítés estére már az oktató anyagokon is át legyen vezetve. Védekezve a túl gyors avulás ellen a Lynda.com más területre is kalandoz - például konfliktus kezelés -, ahol nem ilyen gyorsak a változások.
És persze terjeszkedett is a cég. Felvásárolta a grazi Video2braint, amely német, spanyol, francia és angol nyelvű oktató videókat készített. Heavin bevallása szerint a több-nyelvűség az a kihívás, amellyel most a Lynda.com birkózik.

2013. augusztus 9., péntek

Adat darabolás Numbersben

Szinte nincs olyan vállalkozás, amelyiknél ne fordult volna elő, hogy kap, szerez, nyer egy listát nevekkel, címekkel, telefonszámmal, email-címmel - ám az ECDL vizsgás adatrögzítő emberenként az összes infót egy cellába zsúfolta. Három lehetőségünk van. Vagy káromkodva szétszedjük kézzel az adatokat (vagy megbízunk ezzel valakit, aki nem fog szeretni), vagy függvények használatával boldogulunk, vagy elmegyünk a MacAcademia Numbers képzésére, ahol (nem csak) a függvények használatát tanítják meg.

Numbers, Excel, és e bejegyzés határai
Ami megy Numbersben, az természetesen megy Excelben is, a függvény nevek is azonosak - legalábbis ebben a hitben vagyok. A feladat megoldása során messze nem igyekszem kitérni az összes lehetséges, felmerülő hiba kiszűrésére, megoldására, aki az itt leírtak alapján úgy érzi, hogy többet szeretne, annak ajánlom a Numbers képzésünket vagy személyes konzultációnkat. A példát amúgy köszönjük az Akadémia egyik partnerének.

Az adatbázis
Tóth Gabor, 1111 Budapest Valami u. 211. , 06301234567 valami@probamail.hu
Így néz ki egy cella tartalma, képzeljük el, hogy ebből van pár száz, pár ezer - kézzel nagyon nem szeretnénk nekiesni szétszedni vezetéknév, keresztnév, irányítószám... adatokra. Azért sem, mert a számítógép feladata a számítás, adjunk hát munkát neki!

FIND szóköz
Az egyetlen cellába írt szöveget szóközök tagolják. A Numbers FIND függvényével egy cellában lévő szövegben rá tudunk keresni adott betűre, karakterre. A Numbers a FIND kérdésre válaszul megadja, az adott szövegben hanyadik karakter a keresett, a számolást - normálisan - balról kezdve. Ha tudjuk az összes szóközről, hogy hanyadik karakter, akkor már könnyen fel tudjuk darabolni a cella egybeírt szövegét.


Az A2 cellában van a szétdarabolandó szöveg. A B2 cellába beírva a =FIND(" ";$A2) képletet, a cella értéke öt lesz. Azért öt, mert balról az ötödik karakter az első szóköz, a Tóth név után. (A képzésen azt is elmondjuk, mit tehetünk akkor, ha a vicces adatrögzítő például szóközzel kezdte a nevet. Esetleg két szóközzel.)
A függvény szinte fel is olvasható: keress szóközt az A2-ben!

FIND második/sokadik szóköz
A második szóköz megkeresése a fenti paraméterezésű FINDdal nem tehető meg, hiszen újra ötöt kapnánk eredményül, hiszen az az első szóköz helye balról. Mi meg az első szóköz utántól szeretnénk keresni a következő - második - szóközt! Szerencsére a FIND függvénynek azt is megmondhatjuk, hogy hanyadik karaktertől kezdjen keresni. Nem azt fogjuk mondani, hogy az ötödiktől, hanem hivatkozunk az előbb kiszámolt eredményre. Ha nem Tóth van a szétdarabolandó mezőben, hanem mondjuk Kis, vagy a példák klasszikus neve, az Ó Pál, akkor bizony hibára futhatunk.
Másképp mondva, nem tudhatjuk, milyen hosszú a vezetéknév, de ez nem is szükséges, hiszen kiszámoltattuk a Mackel, hogy milyen hosszú - ezt Numbersül a FIND szóközzel tettük meg. Írjuk be a C2 cellába a =FIND(" ";A2;B2+1) képletet. Ha minden igaz - és Tóth Gábor a név, akkor 12-t kapunk eredményül. A FIND segítségével kerestük a szóközt az A2 cellában lévő szövegben, a B2-ben lévő pozíciótól. Illetve annál eggyel nagyobbtól, hiszen B2-be pont az első szóköz pozíciója számolódik ki.
Ugye logikus gondolat, hogy hasonló módon tudnánk kiszámolni a harmadik, negyedik ... sokadik szóköz helyét? Meg is ragadjuk a C2 cella jobb alsó sarkát, és jobbra húzva ki is töltjük a következő tíz cellát. Ám az eredmény kiábrándító, nem szépen növekvő számokat kapunk, hanem hiba jelzéseket. Miért?
Ha megnézzük a D2-ben a képletet, akkor látjuk, hogy ott már a B2 cellában lévő szövegben keressük a szóközt az A2 helyett. Ezért másolás előtt a C2 cellában rögzítjük az A2 cella címében az oszlopot. A képletsorban az A2 melletti kis legördülő nyílra kattintva válasszuk a $A2 kijelzést vagy egyszerűen írjunk dollár jelet az 'A' elé. Ha most másoljuk a képletet az előbbi módon, akkor egy ideig - L oszlop - szépen nőnek a számértékek, de utána hibajelzést kapunk.

ISERROR
A hiba oka az, hogy már az A2 szöveg végére írtunk, nincs további szóköz. Azért húzzuk a képletet mégis tovább, mert nem mindig azonos számú szóköz van a forrás (A2) szövegben, lehet valakinek két keresztneve, állhat az utca neve is két szóból...
Azért, hogy a táblázatunk ne tartalmazzon kezeletlen hibát, piros háromszög, használjuk az ISERROR függvényt. Az ISERROR függvény megvizsgál egy képletet, állítást. Ha az értelmezhető, nem hiba, akkor a képlet eredménye, az állítás lesz a cella értéke, ha hibára fut - is error -, akkor a második paramétert kapja a cella értékül.
Írjuk át az L2 cella tartalmát erre: =IFERROR(FIND(" ";$A2;K2+1);0) a függvényre - elég az iferror-t, a pontosvessző-nullát és a zárójeleket hozzágépelni a meglevöhöz. A cella értéke nulla lesz. Miért?
A belső FIND függvény hibát ad eredményül - láttuk az előbb, ezért küzdünk most. Így az IFERROR függvény hibát talált, ezért a második paramétert, az általunk megadott nullát, írja a cellába.
Húzzuk eggyel jobbra a képletet az M2 cellába. Ötöt kapunk eredményül. Miért? A belső FIND függvény az oka. Keresi az A2-ben a szóközt, de hanyadik helytől is? A nulladiktól, hiszen ez van az előző L2 cellában. Kvázi kezdjük előről az A2 szóköz-pozíció keresését.
Miért görcsöltünk ennyit ezzel az ISERRORral? Az email cím kinyerésénél elmondjuk.

Vezetéknév, keresztnév... LEFT, MID
Ennyi előkészítés után az O2 cellában állítsuk elő a vezeték-, a P2-ben pedig a keresztnevet!
Az O2 cellába írjuk be a =LEFT(A2;B2-1) képletet. A LEFT függvény a megadott szöveg - A2 cella tartalma - bal oldalán lévő B2-1 karaktert adja eredményül. B2-ben van az első szóköz helye, tehát a vezetéknév eggyel kisebb pozíción végződik, ezért a -1.
A P2 cellába írjuk be a =MID(A2;B2+1;C2-B2-2) képletet! A MID lesz a nagy barátunk a szövegdarabolásnál. Ez képes egy szövegből - A2 - adott pozíciótól - B2+1 - adott számú betűt - C2-B2-2 - kivágni. A keresztnév első betűje az első szóköz után áll, ezért a B2+1. A keresztnév hossza, figyelem hossza(!), a második szóköz és az első szóköz közti betűk száma, azaz C2-B2. Mivel a keresztnév végén vessző van, ezért a hosszból(!) ezt is levonjuk: -1. A másik -1 azért kell, mert B2+1 a kezdés.

Emailcím - RIGHT, LEN
Nem véletlenül ISERROR-oztunk, ahogy már említettük, nem mindig azonos számú szóközt tartalmaz a forrás, jelen esetben az A2. Az email cím az utolsó szóköz utáni rész (ha csak a huncut adatrögzítő nem írt szóközt, szóközöket a mail cím után is).
A legnagyobb, az utolsó, szóköz helyét a számoljuk ki az N2 cellában. Ez olyan egyszerű, hogy leírni is csak a rend kedvéért teszem: =MAX(B2:M2)
Az email-cím kinyerését a RIGHT függvénnyel végezzük. Megadjuk, hogy melyik cellában tárolt szövegből kell az utolsó szó, jelen esetben email cím, ez az A2. És meg kell adni, hogy hátulról hány karakterre van szükségünk, magyarul: milyen hosszú az email-cím. Ismerjük az email-cím előtti szóköz pozícióját - N2 cella adata -, így az email-cím hossza a teljes szöveg hosszából levont N2 adat. A képlet:
=RIGHT(A2;LEN(A2)-N2)
Egy cellában tárolt szöveg hosszát a LEN függvény adja meg.

Időt, energiát takarít meg az, aki időt és energiát takarít meg
Aki idáig elért, annak gratulálok! Megfelelő rutinnal körülbelül e bejegyzés elolvasási ideje alatt lehet egy összevont cellaadathalmazt képletekkel felhasználhatóvá darabolni. Elsőre persze, hogy küzdelmes lesz, sőt, másodjára is. A szétdaraboláshoz alig tíz függvény ismerete szükséges - jó részüket meg is említettem. Mi úgy gondoljuk, hogy inkább a gép dolgozzon, mint mi, ezért használunk függvényeket (is).
Ezért oktatjuk.

2013. augusztus 6., kedd

Mit kérdeznek az Apple-nél állást keresőktől?

Aki komolyabb állásra pályázik, annak érdemes felkeresni önéletrajzíró-, felvételi beszélgetés felkészítő céget, tanácsadót. Ők ismerik a cégek elvárásait, a HR-esek trükkjeit. Helyzetgyakorlatokért is fizethetünk, hogy élesbe már ne hibázzunk, mi legyünk a kiválasztott. Felkészítők gyűjtötték össze az Apple felvételiztetők azon kérdéseit, amelyen a legtöbben megakadtak, amely váratlan volt, orvul jött. Szoftver mérnököknek szegezett kérdések következnek.
  • Mi az a tetted, amire a legbüszkébb vagy?
  • Melyik hibádból tanultál a legtöbbet?
  • Vázolj fel egy problémát és mondd el, hogy oldanád meg!
  • Magyarázd el egy nyolc éves gyereknek, hogy mi az a modem/router és mire való!
  • Mivel jöttél ide?
  • Száz érme hever az asztalon, az érmék mind fej-írás veretűek. Kilencvenen fej, tízen írás látszik. Semmilyen módon nem tudod megállapítani, hogy melyik érmének melyik oldala látható. Oszd az érméket két kupacba úgy, hogy mindegyik kupacban azonos számú érmén látszódjon az írás. (Megoldás a bejegyzés végén.)
  • Mivel szeretne öt év múlva foglalkozni?
  • Miért akar az Apple-nél dolgozni, és mit veszít el jelenlegi munkájából, ha az Apple felveszi Önt?
  • Meséljen magáról, mi lelkesíti fel?
  • Hogyan tesztelne egy kenyér-pirítót?
  • Ha felvennénk, mivel foglalkozna legszívesebben?
  • Három ládában gyümölcsök vannak. Az elsőben csak almák, a másodikban csak narancsok, a harmadikban pedig vegyesen. A ládák hibásan lettek felcímkézve, egyikben sem az van, ami a címkén szerepel. Bekötött szemmel bármelyik ládából kivehet egyetlen gyümölcsöt, amelyet meg is nézhet. Ez után képes-e helyesen felcímkézni mind a három ládát?
  • Volt olyan, amikor nem értett egyet a vezetőjével? Miként fejezte ki egyet nem értését? Mutasson be egy konkrét esetet! Mi volt a vezetői döntés, amit kétségbevont? Miként lépett fel a döntéssel szemben? Mi lett a konklúzió? Miként hatott ki ez a mostani felvételi beszélgetésre?
  • Miért vennénk Önt fel?
  • Ön kreatív? Mondjon egy példát, milyen feladatokon gondolkodik mostanában?

Érmés megoldás
Tetszés szerinti tíz érmét kiválasztunk, ez lesz az egyik csoport. Ebben a csoportban minden érmét megfordítunk. A maradék kilencven érme a másik csoport.

2013. augusztus 2., péntek

Uszoda és App

Nyáron a blog is medencébe merül, ha teheti. Hanem teheti, akkor híreket vadász, mert az Apple háza táján nem sok érdekes dolog történik, itthon igen, de arról meg nem lehet stílusosan mesélni. A medencében a blogon kívül amúgy egy vízilabda-, úszó-iskola és -aszinkronúszókör is merül. Aki az úszóiskola App-ra kíváncsi, az tekerjen kicsit lejjebb, pár strandhír következik.

Lassú tempózás közben
Számomra is meglepő módon a saját lassú úszásomnál is van lassabban úszó, pedig azt hittem, hogy aki nálam lassabban úszik, az már süllyed. Így értem utol két nagymama korú hölgyet - az uszoda törzsvendégei -, akik arról beszéltek, ki hol mikor melyik unokával.
- Aztán holnap után megyünk le a két nagyobbikkal Baskába.
- Igen? Szólok apunak, hátha mi is le tudunk menni. Hol foglaltatok szállást?
- Béla a „bókinkom"-on szokott. Ha kimegyünk a partra, átküldöm neked a visszaigazolást a mobilomról.
- Azt nem ismerem, apu a „tripivisit" használja, azt még én is tudom, magyarul ír ki mindent. Küldd át, aranyoskám, és megnézem, ebéd előtt befoglalom, ha a gyerek [unoka] kihozta a tábláját.
És a két hetven plusszos hölgy tovább tempózott. Nem másolom ide a receptekről folytatott párbeszédüket, a szájtok ott is oly természetes forrásként neveződtek meg, mintha a web világába születtek volna.

Medence parton
Medence parton száradva meséli egyik közeli barátnőm, hogy édesapját - fenti korosztály - behálózta a tablet. Édesapja alföldi kisváros prominens személye, földje, kocsmája van, építőiparban is dolgozik, legbüszkébb a városa egyik templomának a helyreállítására. Lányát óvta Budapesttől, a legjobb értelemben vett vidéki értelmiségi. A számítógéppel nem igazán barátkozott meg, a telefont telefonálásra tartja, az sms már úri huncutság a számára. Ám Nyugat-Magyarországon nyaraltak a lányával és a most az elsőt kijárt unokájával. Lánya naponta szervezett valami programot - vár látogatás, arborétum nézés, gyógyfürdő -, ehhez persze a mobilját használta, azon nézte ki a helyet, vett jegyet, az mutatta az utat. Az egy hetes nyaralás utolsó napján az apa leültette lányát: „Szerezz nekem is egy ilyen okos-valamit."

Vicc
Ennek viszont semmi köze az Apple-höz, de strand-rész lezárásnak remek.
A fekete, a barna és a szőke nő mellúszásban versenyez. Az előző kettő célba ér, a szőke még a táv elején fuldoklik. Másik kettő visszaúszik hozzá.
- Mi a baj?
- Nem mondtátok, hogy lehet kezet és lábat is használni.

App - komolyan
Egy házaspár üzemelteti a közép-angliai Penrith úszóisoláját (Woggle Goggle Swimming School). Az informatikai eszközpark egysíkú: iPad, iPad és iPad - meg persze felhő alapú szolgáltatások. A feleség az úszóoktatásért felel, a férj az adminisztrációért.

Pár alapalkalmazással, remek szoftverfejlesztővel és pár vett alkalmazással hoztuk létre a mindent lefedő és iPaden futtatható rendszerünket. Ez az uszó-suli összes feladatát képes kezelni.
Az iPaddel bemehetünk az uszodába is, rögzíthetünk adatokat, elláthatunk adminisztratív feladatokat. Ne (szó szerint!) száraz dolgokra gonodolj, felvesszük, ki hogy úszik, és így könnyen meg tudjuk mutatni, hol kell javítani a technikáján. Folyamatosan látjuk a részeredményeket, a végzett edzés-mennyiséget, de akár gyönyörű okleveleket is tudunk nyomtatni - az uszodából. És a szoftver képes számlázni, kezelni a pénzügyeket, az iPadről tartjuk a kapcsolatot az ügyfelekkel.

Ha nem lenne az iPades megoldás, akkor bizony papírokkal kellene küzdeni, a papír és víz kombinációja pedig nem ideális - az iPadeket vízhatlan tok védi (Lifeproof Nuud bruttó: 37109Ft), többször landolt már iPad a teli medence fenekén, de a legnagyobb baj annyi volt, hogy elvesztette a wifi kapcsolatot.

A képen látható az uszó-iskola vezérlő alkalmazás menüje. Ez, és az adatok tárolása FileMaker használatával készült, a programozást a házaspár régi barátja - de nem szerelemből - három hónap alatt végezte el, lévén profi FileMaker fejlesztő.
Értelemszerűen tárolódnak az iskolások adatai, eredményei, az órarend, a jelenlét és minden más, amit papíron is rögzítenek. Ám ezen felül az úszásokról felvett videók és fényképek is az adatbázisba kerülnek, így minden gyorsan visszakereshető. Sokkal hatékonyabb az egyedi fejlődés menedzselése. És persze a szoftver kezeli a fizetéseket, béreket, díjakat, számlákat, és más bizonylatokat is.

Nálunk App nélkül
A mi medencénk partján sem App, sem iPad, no tablet, csak ordibáló, okostelefon-stoppert használó edzők. 2021 Úszó VB.

2013. augusztus 1., csütörtök

1 stadion = ? iPad

Tudom, az Amerika, mi meg itt vagyunk. Amúgy Los Angeles második legnagyobb iskola-körzete döntött úgy, hogy több év alatt 640 ezer iPadet vesz. Idén „csak" 31 ezer darabbal kezdenek. Az amerikai iskola-körzet, ahogy ezt már írtuk egyszer (na hol?), általános- és közép-iskolák, kollégiumok és esetenként főiskolák csoportját jelenti, amely társadalmilag rendesen beágyazott - az amerikai kamaszfilmek iskolaszék, iskola választott vezetője tisztségeit ajánljuk a kíváncsiak figyelmébe.
Az iPadek megfelelő szoftverrel feltöltve kerülnek a tanulók kezébe. Ennek érdekében az iskola-körzet 80-98 százalékos kedvezményt kapott a kiválasztott szoftverek árából (nem didaktizálom a csoport erőt).

Stadion és iPad (demagóg rész)
A szemet és lelket gyönyörködtető, világszínvonalú magyar labdarúgásra, pontosabban annak szentélyeire - Puskás Ferenc nevét viselő Népstadionra, a Fradi-pályára és a debreceni arénára - összesen 61md forintot (35md/13,5md/12,5md) költünk mi, adófizetők.
A jelenleg kapható legkisebb retinás iPad nettó ára 117eFt, a legnagyobbé 188eFt.
A KSH adatai szerint kb. 700 ezer általános iskolás és közel félmillió középiskolás tanul ma Magyarországon.
Populista, demagóg osztás-szorzással azt kapjuk, hogy a stadionok árát iPadre költve 521 ezer gyengébb vagy 324 legütősebbet tudnánk venni. Hülyén is nézne ki, ha minden gimis iPaddel rohangálna. Vagy némi árkedvezményt elérve minden általános iskolás.