2014. január 30., csütörtök

Az Apple lassul, a MacBook szárnyal

A negyedéves jelentés, amit a minap tett közzé az Apple, csalódást okozott az elemzőknek. Leginkább az iPhone nem teljesített az elvárásoknak megfelelően, és bár az Apple nem részletezte az adatokat, egyértelművé lett Tim Cook mondatai alapján, hogy az 5C nem váltotta be Amerikában a hozzá fűzött reményeket. A MacBook eladások viszont 18 százalékkal nőttek. A magyarázatok szerint az sokak számára az iPad mini is elég tabletnek. Ők azok, akik, ha normál iPadet vennének, biztos nem vennének MacBookot is - mondom, a magyarázatok szerint. Így kevesebb iPad vétel kannibalizálja a MacBook eladást.
Ahogy pár napja bemutattuk, "mi mennyi az Apple-ben?" bejegyzésünkben, az Apple számára az iPhone értékesítés és árrés a legfontosabb, ezt követi az iPadé - amely most jobban teljesített, mint az iPhone.

iPhone kilátások
Nem csak az iPhone, de az okos mobil telefonok elterjedtségét mutatja a következő görbe. Azt láthatjuk, mennyire telítődött a piac okos telefonokkal, a színek mutatják az ezen belüli eloszlást. Aki közgázt tanult, annak a vízszintes skála feletti feliratok nagyon ismerősek lehetnek, íme az elmélet és a gyakorlat randevúja! A görbe szerint 2007-ig tartott a fejlesztési időszak, majd az iPhone bemutatásával indult a "korai elfogadás" szakasza, ennek része az első Androidos készülék megjelenése is. 2010-12 a felfutás időszaka, ekkor éri el az okos mobil az 50 százalékos elterjedtséget. 2015-ig tart a második nagy hullám - amikor már nem annyira trendi a dolog, de mást már nem igen kapni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése