2014. február 24., hétfő

Hasznos alkalmazások egy gimnazista iPadjén

Nem tudom, hogy itthon milyen eredményre vezetne egy címbe foglalt célú felmérés, Amerikában elvégezték. Az eredményről adunk mi is számot. A tucatnyi alkalmazás nem specifikus, tantárgy függő. Lássuk!


Pages, Numbers, Keynote - így kezdődik a sor, pedig nem is egy bújtatott Apple reklámról szólunk. Ha akadna olyan, aki nem tudná, a három alkalmazás az iWork csomag része, ezek az Apple irodai alkalmazásai. A Pages a szövegszerkesztést, a Numbers a táblázatkezelést, míg a Keynote a prezentáció-készítést támogatja. A mAcademián mindhármat [1] [2] [3] oktatjuk, természetesen.

Khan Academy. Ami egy gimisnek kellhet - angolul. Több mint 4 200 videó matekról, biológiáról, kémiáról vagy fizikáról. De az iPad forgató talál pénzüggyel vagy történelemmel kapcsolatos nézni valót is. Az alkalmazás ingyenes, így egy kísérletet mindenképp megérdemel a letöltése és megtekintése - vagy csak keressük fel a honlapjukat! Igen, de jó lenne egy magyar Khan Academy! Persze, ehhez kellene egy Khan is...

Google Translate. Egy szótár mindig jó, ha kéznél van. Hát még egy oda-vissza sok nyelvet beszélő. Ilyen a Google Translate - ingyért. Nem, a teljes weboldalakat kicsit mókásan fordító változat, inkább a nagyon kedvelt sztaki szótárhoz hasonlít (azt meg kérjük, nem tovább dizájn fejleszteni!)

Dropbox, Google Drive. A felhős tárhelyek nélkül ma már nincs élet. Nem az a fő előnyük, hogy nem kerülnek semmibe - bár azért a gimnazisták számára ez sem mellékes -, hanem az, hogy bárhol bármikor elérhetőek a feltett adatok. Amelyek könnyen meg is oszthatók. A Dropboxról már írtam ebben a blogban (nem csak a linken, oldalt a keresésben a 'Dropbox'-ra még van jó néhány hasznos találat), a Google Drive pedig az ikertársa - róla ezért nem írok.

Quizlet vagy Brainscape. Kicsit olyan ez, mint a Makepeace és Dempsey, elsőre szappanoperára asszolciál az olvasó a nevek láttán. Pedig. Pedig remek tanulás segítő alkalmazás e kettő. Az ingyenes Quizlet magyarul is használható, a Braincsape sajna nem. Viszont mindkettővel tanulhatunk angol szavakat, definíciókat ... bármit. Kétoldalú kártyákat kapunk vagy hozhatunk létre, az egyik felet látva kell a rejtettet tudni - mint egy memo-játékban. Ez az alap, és erre számos, több százezres táboron tesztelt, módszer épül. Az elenyésző és roppant szűkszavú magyar kommentek ajnározzák az appokat.

Az iBooks a mi szívünk csücske is, az Apple ekönyv olvasóját, reméljük, egyetlen iPad használónak sem kell bemutatnunk. Ha mégis, klikk ide - itt mutatjuk be, hogy kell könyvet készíteni!

Safari vagy Chrome. Ismét egy olyan választás, ami inkább tűnik emocionálisnak, mint az adott alkalmazás képességétől függőnek. A két böngésző közt iPaden nincs különbség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése