2014. február 19., szerda

Office for iPad - van-e egyáltalán értelme?

A legújabb pletykák szerint már az első félévben elérhető lesz a Microsoft Office iPadre, ezt eddig a második félévre várták az elemzők. Bár ezek a hírek még az előtt kaptak lábra és terjedtek a neten, hogy megnevezték volna a Microsoft új főnökét. Az új ember, Satya Nadella, inkább a felhő alapú megoldásokban, a nagyvállalati célcsoport elérésében jeles - ami persze inkább az eddigi útját jellemzi. És amúgy sem valószínű, hogy elvágná egy alacsony költségvetésű, a konkurencia orra alá borsot törő, ráadául még hasznos fejlesztést.
Az iPades Office felhő alapú lesz, ez a felhő a Microsofté. Az Office 365 éves díja momentán 99 dollár, itthon is sokan váltottak már rá - valószínű, hogy az előfizetés csomag része lesz az iPades használat is.

Van-e értelme egyáltalán?
Hosszú - és ez idáig sikertelen - küzdelmet folytatok azért, hogy kimondhassam, lehet dolgozni, kisvállalkozást vezetni iPadről. A vezetésnek pedig része, hogy nagyobb táblázatokat kezelek, preziket készítek és leveleket, ajánlatokat írok. Numbers, Keynote, Pages - mondhatná bárki. Igaza is lenne, csak épp tök mindegy, hogy az Apple, a Microsoft vagy más csomagjáról van szó: az ékezetes betűk macerás elérése megoldatlan. Ráadásul aki sokat dolgozik, az vakon (félvakon) gépel - ezt érintő-kijelzős tableten nem lehet megtenni, mert elcsúszik az ember ujja. Igen, van külső billentyűzet - de akkor már nem bohóckodom tablettel, jöhet a MacBook.
Igen, persze jó, ha meg tudok nyitni egy doksit iPaden - erre viszont számos alkalmazás vállalkozik akár Word, akár más program dokumentuma esetén. Akár a Pages-zel is szerkeszthetek Wordöt. Az, hogy elérem az MS felhőt, az sem hat meg, már ma is felhővel szinkronizálok: iCloud, Dropbox, Box...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése