2014. március 27., csütörtök

Értesítésközpont Macen

Most a Maces Értesítésközpont (anyanyelvén: Notification Center) beállításáról lesz szó, az iOS eszközöké nagyon hasonló módon működik, egyáltalán nem véletlenül. Gyanítjuk, a kód azonos, csak a megjelenés más. Az Értesítésközpont nem csak kimondhatatlanul hosszú, de még inkább leírhatatlanul, legyen mostantól ÉK. És igen, a kijelzőn Észak-keleti irányban találjuk meg, a menü soron, a nagyító után (ha menü sor, és ez az utolsó, akkor ez a desszert...).

Az ÉK egy helyre gyűjti össze a Macen futó alkalmazások azon üzeneteit, amelyek nem hibára figyelmeztetnek, nem azonnali cselekvést kívánnak, leginkább a helyes fordításnak megfelelően: üzenetek. Az ÉK Macen (OS X 10.8) feltűnés után sokan bosszankodtak, nagyon megszoktuk, hogy a jobb felső sarokban a Spotlight ikonját találjuk, az Apple meg oda biggyesztette be ezt az ÉKát. Bevallom, én az első hónapokban ki is kapcsoltam minden szolgáltatását, hátha az ikon is megy a levesbe. Az Apple és a Mac volt az erősebb. Így, ha már ott van, szépen elkezdtem használni. Szerelemről szó sincs, de néha-néha elgondolkodom, jó volna-e az üzenet csíkot - ami az ikonra kattintva jobbról előtűnik, - állandóan látni.


Vegyük elő a Rendszerbeállítások > Értesítések párbeszédablakot! Keressük meg azt az alkalmazást, ez példánkban a Mail lesz, amelyiknek ÉKbeli megjelenését szeretnénk átszabni!
Ha azt szeretnénk, hogy a Mail ne üzengessen, akkor a "Semmi"-t válasszuk! Ennek ellentetje a "Jelzések", ekkor a Mail üzenete addig látható marad, amíg oda nem kattintunk. A "Szalaghirdetés"-t választva az üzenet, hogy levelünk jött, pár másodpercig lesz látható, majd magától eltűnik.


Megadhatjuk, hogy hány levelünk sorolódjon fel a jobb ÉK oldalsávban, ehhez jelöljük be a "Megjelenítés az ÉKban" opciót, majd a legördülő menüből válasszuk ki a kívánt értéket. A "Jelvény alkamazásikon"-on elsőre megfejthetetlen talánynak tűnt, mit akar a kicsoda a micsodán? Akinek segít az angol: "Badge app icon". Itt állíthatjuk, hogy a Dockban, az adott alkalmaz bal felső sarkában kis piros karikában lássuk-é-e, hány fel nem dolgozott elemet őriz az adott program. Hány olvasatlan levelünk van, például. Arra a kérdésre, hogy ez miért az ÉK panelen és miért nem a Rendszerbeállítás > Dock panelen van, nem szeretnék felelni.

Kiválasztva az alkalmazások lista tetején a "Ne zavarjanak" kiválasztásával szabályozhatjuk a teljes ÉK működést. Speciális a listát vezető "Megosztás gomb", amely a közösségi lét erősítését szolgálja, ha engedélyezzük, akkor az ÉKból is üzenhetünk. És az üzenet máris száguld más ÉKja felé. Alkalmazást erőszakkal nem tudunk beszuszakolni az ÉKba.

Jobbra látható a jobbra becsúszó ÉKm. Tegnap már tudtam, hogy ma nem dolgozom, mert ölbe tett kézzel várom a kéményseprőt. Lesz időm Evut felköszönteni 38. születésnapján. (Honnan tudja a Mac, hogy hanyadik? A Kontakt megmondja... Ákos 10-17 PS-t oktat. Be kellene mennem reggel még a bankba pár dolgot elintézni a kéményseprő várás előtt. A Peachpit elküldte heti levelét, ami, mivel olvasatlan, még itt látható. Az Emlékeztetőkben mi a számláinkat tartjuk nyilván, öt lassan fizetődő számlánk van. És utoljára öt napja voltam egyedül, amikor a P. Mobil szólt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése