2014. március 24., hétfő

Online szövegszerkesztésnél is több: iCloud Pages

Itt volt az ideje kipróbálni, mit tud az Apple felhő-alapú online szövegszerkesztője, az iCloudos Pages. Valójában egy árajánlatot kellett SOS megírnom - jelentem: sikerült, elfogadták, megnyertük -, itt egy áll-hírlevélen mutatom meg, az iCloudos Pages igen hasznos jószág. Hasznos, ha nincs a gépünkön az előző vagy épp aktuális Pages, sem más szövegszerkesztő. Illetve a példára való tekintettel Word, vagy InDesing vagy kiadványszerkesztő. Ami kell, az iCloud, azaz Apple ID és erős net.

1. Belépés az iCloudba, Pages elindítás
Az iCloudba böngészővel jutunk - felszörfölünk a felhőbe. Belépéskor meg kell adni az Apple ID azonosítónkat. Belépni Windows alól is lehet! Az iCloudban amúgy hozzáférünk a leveleinkhez, naptáraikhoz, címjegyzékünkhöz... - ha azokat bármelyik Maces eszközünkről az iClouddal szinkronban tartatjuk. Ezt egy eszköz esetén is érdemes megtenni, így az érintett adatok mentettek. Ha tönkremegy az iPhone, nem kell parázni, minden adatunk megvan és meglesz a felhőben. Ugyanez igaz a felhőben megosztott Pages doksikra is.
Látható, nem ez az első alkalom életemben, hogy az iCloudos Pagest használom. Az új Pages-zel vagy a netessel megnyitott fájlok már előnézeti képet mutatnak, a meg nem nyitottakon - alsó rész - csak a Pages nagy ikonját látjuk. A dokumentumok idő- és abc-sorrendben jeleníthetők meg. Mivel mi most egy új doksit készítünk, ezért az első, plusz jeles lapra kattintunk! A Pages számtalan sablont (template) tartalmaz, ezek esztétikailag helyesen tervezett mintafájlok, amelyekben az összes szöveg lecserélhető, az összes kép lecserélhető, a szövegjellemzőket stílusok tárolják.

2. Sablon használata
Ahogy az asztali, úgy az iCloudos Pagesnek is vannak szövegszerkesztő- és kiadványszerkesztő-sablonjai. Mi a látvány érdekében a hírlevél sablonok közül a Serif Newslettert válaszjuk, a serif a betűtípusra utal és nem a Vadnyugatra.
Ha minél kevesebb munkával akarunk hírlevelet készíteni, akkor érdemes minél többet megőrizni abból, amit az Apple grafikusai megterveztek. Gyorsabban végzünk, ha az Apple javasolta betűcsaládot, -méretet, -színt használjuk. Persze bármelyiket lecserélhetjük, megváltoztathatjuk, hogy szebbet készítsünk, mint a kaliforniai szörfdeszkán felnőtt, túlfizetett iparosok, de ez időnkbe fog kerülni.
Maradva a feladatnál, azért előfordul, hogy egy szöveg nem fér el a neki szánt helyen. Ekkor a szöveget kijelölve a betűméretet csökkentjük, itt ez a legkézenfekvőbb megoldás - a karakterek közti táv csökkentésére az iCloudos Pagesban nincs mód.
Megoldás lehet, ha másik stílust adunk a szövegnek. A stílusok át is definiálhatók, ha egy stílust rendszeresen azonosan módosítunk, érdemes a módosítást a stílus részévé tenni.
Képet cserélni sem bonyolult. Helyezzük a böngésző ablak mellé a képet az Asztalon, majd húzzuk ár a lecserélendő kép helyére. Akkor engedjük el a vonszolt képet, amikor a lecserélendő kép kerete megvastagodott kék lesz, illetve a körzör nyíl mellett kis zöld alapú fehér plusz jel jelenik meg. Ha ez a két feltétel nem teljesül, akkor nem lecseréljük a sablon egyik képét, hanem új képet dobtunk be a hírlevélbe. Ha ezt szerettük volna, akkor hurrá! Így tettünk, hogy a sablonban nem szereplő nagy kép jobb alsó sarkában ott legyen a céges logónk.
Aki kiadványszerkesztéssel tölti éjjelét és nappalát, az tudja, hogy a png kiterjesztésű állományok gyakran "körülrajzoltak", azaz nem téglalap alakúak. Ilyen a mi logónk is, lekerekített sarkai nem fehér vagy fekete hátterűek, hanem áttetszőek.
A kép megjelenésének számos jellemzőjét is "zaklathatjuk" a jobb oldali eszközsávon.

3. Megosztás
Jobbra fent találjuk a megosztás ikonját. A Pages doksit akár szerkeszthetően is elérhetővé tehetjük kollégáink számára, ha többen együtt dolgozunk egy szövegen, ajánlaton, lexikonon (ne tegyük!) vagy könyvön (erre sem ajánlanám az iCloudos Pagest!). A fájlt, biztos, ami biztos, akár jelszóval is levédhetjük. A megosztásról egy kattintással emailen is értesíthetjük a többieket.
A szép az, hogy a meghívottnak nem kell Apple ID, anélkül is az adott hivatkozást beírva eléri - és ha a jelszót tudja, szerkesztheti - a dokumentumot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése