2014. április 25., péntek

Az RGB, a CMYK és a Pantone meg a Mac

Aki tudja, mit rövidít az rgb, mit jelent a "k" a cmyk-ban, és a Pantone névről is a színek jutnak eszébe, az bátran ugorjon a bejegyzés végi infografikára. Mi viszont pár dolgot lefordítunk és Macesítünk előtte.

RGB és CMYK meg a Pantone

Az RGB a red, green és blue (vörös, zöld és kék) színmegjelenítés rövidítése. Ahogy a grafikán is látható, a monitorok, kijelzők, tévék használják e három alapszínt ahhoz, hogy a többi színt, amit az adott eszközökön látunk, kikeverjék. Úgy gondoljuk el, mintha rengeteg nagyon apró izzólámpa lenne egymás mellett a három színből egyenletesen elosztva. A bekapcsolt lámpák színe és mennyisége "keveri ki" a szemünk számára az adott színt. Ha az összes izzó világít, akkor a) hunyorgunk és b) fehér színt látunk.
A CMYK a cyan, magenta, yellow és black (cián, magenta, sárga és fekete) rövidítése, a "k" a black utolsó betűje. A nyomdák által használt alap-színek ezek. A cmyk esetén az egymásra nyomott színek "összeadódnak", így már a cmy is feketét eredményez.
A Pantone színskálájáról híres. A színskálákat legyező alakban kiteríthető 50-500 lapos bemutató lapok formájában meg is vásárolhatjuk. Ha a Coca-Cola plakátot nyomtat, akkor nem cmyk alapon keverik ki a kóla-pirosat, hanem a Coca-Cola megadja a Pantone színt, amit a nyomdának használni kell. Ez olcsóbb is, mert így csak egy színnel kell nyomtatni, nem néggyel - adott esetben, lásd spot-color vs. four color nyomtatás részt az ábrán. (direkt szín vs. négy szín).

A Macen

A Mac OS X része egy színválasztó panel, amit számtalan úton-módon hívhatunk elő. Az egyik lehetőség a Rendszerbeállítások > Általános > Kijelölés színe > Egyéb választása.
A színválasztó panel rengeteg lehetőséget kínál.
Az öt ikon más és más színválasztási lehetőséget rejt, az eredmény szempontjából közömbös, hogy menőzve az rgb-t használjuk, vagy a színes ceruzák egyikére bökünk. A post kedvéért most a második, csúszkás ikont válasszuk ki!
A szín alatti legördülő menüben megtaláljuk a cmyk-t és az rgb-t is. Az rgb esetén a csúszkát 0-255 közt mozgathatjuk, de direkt be is írhatjuk a megfelelő számot az adott színkomponens meghatározásához. Ha a számot hexa formában adták meg (16-os számrendszerben, valahogy így: #45a5fe, akkor a Számológéppel tudjuk azt tízes számrendszerbe átszámolni). A cmyk esetén százalékban kéri a Mac az adatokat. Értelemszerűen itt is át kell számolnunk, ha nem százalékos számokkal határozták meg a használandó színt.
Pantone esetén gáz van, azt a Mac - szabadalmi pénz - nem támogatja direktbe, de a neten rengeteg átszámolót találunk.

Ez az rgb nem az az rgb

Emlékszünk még az izzó lámpás példára? Igen? És mi van akkor, ha én 60W-os, más meg 45W-os körtét használt? Esetleg ugyanolyat, csak más gyártóét? A színek nem lesznek azonosak, hiába ugyanaz az rgb színhármas. És sajnos ez a valóság, minden eszköz saját színtérrel - színértelmezéssel - rendelkezik. A képen is látható pár színtér, ezeket a legörödülő menütől balra levő apró kockára kattintva érjük el. Persze hasonló a helyzet a nyomdák, a cmyk esetén is (másik nyomdagép, másik papír, másik festék...).

No para

Hétköznapi használat során nincs okunk az aggodalomra, bőven elég, ha a Színválasztó panelen eligazodunk. Aki nyomdai előkészítéssel foglalkozik, az - remélhetőleg - a bevezető tanácsát megfogadva a bejegyzés végére ugrott azonnal.
Jöjjön még pár apró hasznos tanács, ha már ez a panel előkerült!
A nagyítóra kattintva a kijelző bármelyik képpontjának színét kiválaszthatjuk. Ez remek módszer például cégek színeinek "begyűjtésére".
Egy kiválasztott színt - bárhogy is választottuk, megőrizhetünk, hogy ne kelljen újra és újra kiválasztani. Ami a nagyítós esetében nem is lenne egyszerű feladat. Ha nem lenne látható a panel alji kockás rész, ami az első képen látható, akkor az egérrel keressük meg a panel alján, középen lévő apró pöttyöt, ez igen kicsi, és húzzuk lefele. Színt úgy tárolunk, hogy a nagyító mellől ráhúzzuk valamelyik kockára. Színt a rácsról törölni nem lehet, felül írni igen.
És végül, de nem utolsó sorban, a szín lehet félig-meddig átlátszó is, ennek mértékét a panel alji csúszkával állíthatjuk. A nagy színtéglalap kétszínűsége mutatja, hogy a szín nem 100 százalékos telítettségű.
Persze a panel ennél is többet tud, de ez már házi-feladat. Még egyszer elmondjuk, a panel számos alkalmazásban - nem csak Apple-ösökben - elérhető, így elég a cégünk színeit egyszer rögzíteni és az szinte mindig elérhető lesz számunkra.

Infografika

Forrás: thelogocompany.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése