2014. május 14., szerda

iPhoto – tévhitek és tapasztalatok

Sokáig hirdettük két órás iPhoto képzésünket, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy ezrek jelentkeztek. Ezért év elején, vagy amikor a honlapunkat átrendeztem, le is vettem a kiemelt képzések közül. És igen, Murphy a konzultációs szakmát is kedveli, azóta szinte nem telik el hét, hogy ne jönne valaki az iPhoto-s képeit "rendbe tetetni". A beszélgetések során derül ki, hogy az iPhoto számos olyan feladatra is képes, amelyre szükségük lenne - csak nem találtak rá.
Sőt, számos alkalommal találkozunk azzal, hogy más fejlesztő iPhoto kaliberű alkalmazását töltik le ilyen vagy olyan feladat megoldására. Nem akarok tippeket adni, ezért nem nevesítem ezeket, de azért mondok példát.
Az egyik ügyfelünk az iPhoto-ból akart a Facebookra képeket feltenni, hetente többször is. Az egyik nem hivatalos viszonteladótól, akinél a gépet vette, azt a választ kapta, hogy ehhez az XYZ alkalmazást kell használni. Hibás. Az iPhoto tud Facebookra publikálni, sőt!
Egy másik ügyfelünk nyomtatható albumot akart készíteni a képekből, ezért egy másik viszonteladó, akihez tanácsért fordult hat(!) alkalmazást töltetett le vele - ebből három alkalmatlan a feladatra, négy meg fizetős -, mondván, az iPhoto nem tud hagyományos albumot készíteni. Hibás. Tud. Felingerelt ügyfelünk vissza is ment a viszonteladóhoz, aki finomított: lehet albumot készíteni, de nem lehet kinyomtatni. Hibás. Ki lehet nyomtatni.
Ugyanilyen dühös lehet az a fotós, akinek a Photoshop megvásárlását ajánlották az Aperture - ha már Apple - vagy az Adobe Lightroom helyett. E két, profiknak szánt alkalmazás a fotósokra van kihegyezve, amíg a Photoshoppal - kis túlzással - Flash bannert is lehet készíteni és filmet vágni is. Ez utóbbiakra a fotósnak nincs szüksége, viszont "benne van" a Photoshopban, emiatt az alkalmazás rengeteg olyan funkcióval rendelkezik, amire a fotósnak nincs szüksége, viszont zavaró és bonyolultabbá teszi a használandó parancsok elérését.

Kinek érdemes eljönni hozzánk, a MacAcademia iPhoto tanácsadására?

Akinek tele van a lemeze olyan könyvtárakkal, amelyben képek vannak. Aki albumot hoz létre egy esemény képeinek az összegyűjtésére. Aki kulcsszóként felvette magát, élete értelmét, gyerekeit, Párizst, Krétát... (és annak is, aki nem tudja, mi az a kulcsszó). Annak, aki kis sárga háromszögeket lát az iPhoto képeinél.

A Maces iPhoto nem ugyanaz, mint az iPades iPhoto

Ami a konzultációk alapján egyértelmű számomra, nagyon sok felhasználónak okoz gondot az iCloud megértése, a felhő fogalma, a felhő alapú szolgáltatások megértése. Kezdve azzal, hogy miért nem érhető el az összes szolgáltatás, ha @gmail-es az Apple ID. A fotóadatfolyam pedig labirintusnak tűnik - ezen annyira nem is lepődök meg. (Ha úgy gondolod, ott vagy a szeren, akkor mondd meg, hogy lehet törölni a felhőben lévő képek közül? Vagy mi van akkor, ha betelik az ID-hoz rendelt tárhely: az Apple automatikusan töröl képet, vagy amint helyet szabadítasz fel - például levél törléssel -, az Apple gyorsan felhősít még egy képet?)
És tovább is van, de nem mondom.

Ha gondod van a képeiddel, akkor jelentkezz! És ami nem tetszik azt kiretusáljuk! Mert az iPhoto retusálni is tud...

PS: És ahogy az oldal teteji banner mutatja, még van 15 nap Creative Cloudra váltásra, ha valaki a Photoshop mellett döntene.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése