2014. május 21., szerda

iCloud elvárások

Június első hetében rendezi meg az Apple a szokásos nyári fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t. A konferencia nyitónapjára számos bejelentést várnak az elemzők, rajongók, gonoszak, szépek és csúfak, így az iPhone 6, a következő iOS épp úgy terítéken van, mint az új ilyen-olyan Mac. Több eszközről szivárgott ki úgynevezett "kémfotó", ami persze az Apple PR munkáját dicséri. Noha az Apple sokkal nyitottabb, mint Jobs idejében volt, még sincs nyilvános "roadmap"-je, amin feltüntetné, mikor mit készül bemutatni, kifejleszteni. Csak az a biztos, amit már bemutatott.

iCloud, közös munka, tárhely
A számos találgatás egyike, hogy az iCloud tárhely bővülni fog. A jelenlegi ingyenes 5GB egyszerűen vicc, számos szolgáltató - Box, Dropbox, Google Drive, MSFT... - kínál ennél nagyobb helyet szabad felhasználására. Ha az Apple nem vásárolja fel a Dropboxot - sokan biztatták rá -, akkor valami hasonlóval nagyon illene előállnia.
Persze az Apple nem lenne Apple, ha nem tudná, hogy én nekem mire van szükségem. Ezért nem valószínű, hogy szabad felhasználású tárhelyet kínálna, a tárhely menedzsmentet sem érzi az én vállaimra helyezendő feladatnak. Sokkal valószínűbb, hogy a Pages, Numbers és Keynote alkalmazásokhoz hasonlóan (Preview/Megtekintő, TextEdit/Szövegszerkesztő) más programok is képesek lesznek az iCloudos dokumentum tárolásra.
A dokumentumtárolás önmagában nem egy nagy wast is das, bár az archiválást kiváltja - nem, nem váltja ki, tessék Time Machine-t használni! Az persze jó, hogy én a saját doksijaimhoz bárhol hozzáférek, de ennek Robinson is csak addig örül, amíg Péntek fel nem bukkan. (A Gonosz Almalap szerint Péntek felbukkanásának azért is örül, mert így közel a hétvége. Bár - teszi hozzá, hogy igazán gonosz legyen -, Péntek sosem lett Szombattá, így a hétvége örök álom maradt.) Ha Robinson Péntekkel akar együtt dolgozni, akkor ez ma igen macerás. Vagy Robinson iCloudos területe minden doksi tárhelye, vagy Pénteké - vagy az egyik itt, a másik ott ('oszt jónapot!). Valódi közös tárhely nincs.
A pletykák szerint nem is lesz, viszont egy doksit akár száz emberrel is megoszthatunk. Ez örömteli, csak épp a valódi csoportos munkát nem támogatná. Remélem, az Apple felismeri, hogy közösségek - tanuló-csoportok, kis cégek, alkalmi csapatok - imádnak összedolgozni, nem vagyunk magányos szigetek. Ráadásul egy-egy személy több körben is érintett lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése