2014. szeptember 23., kedd

Fizetnék-e órával?

Ha biztonságos, akkor megeshet. Biztonságos-e az Apple Pay akár órával, akár iPhone-nal? Az Apple szerint természetesen, sőt, ennyire még soha a világon nem volt biztonságos. A hitetlenkedő IT szakemberek szerint minden rendszer feltörhető - és fel is lesz törve, ha a feltörés ára megtérül, búsásan megtérül. Ha érdemes a pénzkiadó automatákat meghackelni, ál "iker" kártyákkal operálni, akkor az Apple elektronikus megoldása is fel lesz törve. Előbb vagy utóbb, idő kérdése.

Passbook és egyéb alapok

A Passbook már évek óta a törölhetetlen Apple alkalmazások egyike iPhone-on. Arra hivatott, hogy elektronikus jegyeinket tárolja. Ide kerülhetne a Malév törzskártya mellé a digitális Malév jegy. Az Oroszlán királyra neten vett jegy. A három napos Budapest-pass. De idekerülhetne kedvenc kávézóim - Java és Little Melbourne - pont-gyűjtő kártyája is. Egyáltalán, az összes plasztik lap. És minden jegy, belépő. Ehhez persze arra is szükség lenne, hogy a kibocsátó szeresse a Passbook formátumát. Ahogy arra is, hogy az elfogadó helyek szeressék a Passbook formátumát.
A Passbook bemutatása után itthon Handrás és a Szifon próbálkozott meg használatával, azóta másról nem hallottam. És a gyors Google-ös keresés sem utal arra, hogy itthon használnák a Passbookot.
Jegyezzük meg, más hasonló, elektronikus pénztárca (wallet - az angol kulcsszó) sem terjedt el itthon.
Ami leginkább hasonlít az Apple Payre, az a MasterCard PayPass-a vagy a Visa payWave-je. A kártyán kis jel mutatja (a képen a kártyán a chiptől balra, olyan wifis), hogy az adott szolgáltatás elérhető. Az ilyen kártyát nem kell "lehúzni", csak odatartani a leolvasóhoz. Ötezer forint alatt még PIN kódot (és zöldet sem) kell megadni. Mikropay és NFC (Near Field Communication) a két kulcsszó. Jegyzem, nekem fél év után tűnt fel, hogy a kártyám erre alkalmas, de egyetlen fizetésnél sem szóltak, hogy elég érinteni. Tavaly a fizetések ötöde volt érintős.

Hogy fizetek az Apple Watch-csal vagy iPhone-nal?

Először az iPhone Passbook alkalmazásába kell eljuttatni a kártyát. Mivel az iTunes már ismeri a kártyádat - a nehezen kikerülhető regisztrációs lépés -, így elég megadni az iTunesnál a biztonsági kódot (hátoldalon lévő számot) ahhoz, hogy a kártya átkerüljön a Passbookba. Új kártyát is egyszerű a Passbookhoz adni, ahogy a képen is látható, az iSight kamerával "befotózzuk" azt a Passbookba. Ha több kártyánk is van a Passbookban, akkor a Beállításokban adjuk meg, melyik az alapértelmezett.


Fizetéskor az iPhone-t odatartom, szorítom a leolvasó terminálhoz és az ujjlenyomat olvasó adja a hitelesítést. Tehát nem tudom odaadni a telefonomat a páromnak, hogy fizessen, amíg én a söröket pakolom el. A sikeres fizetést az iPhone remegve tudatja, sőt, még bippen is egyet.
A Watcht kijelzőjével tartom a leolvasó elé, és duplán megnyomom a Digital Crown melletti gombot. (Hogy tömpe ujjam hogy fér a gombhoz a leolvasó és a karom közt, azt akkor demózzuk, ha lesz óra a karomon. Arra az esetre nem is gondolok, amikor a leolvasó nem velem szemben, függőlegesen található, akkor hogy teszem rá az órát lapjával...) Itt is kis remegés és hang igazolja vissza, a fizetés megtörtént.
Minden fizetés egyedi azonosítót kap, amit a fizető eszköz akkor generál, amikor fizetünk. Ez az azonosító addig létezik, amíg az Apple eszközeiről titkosítva el nem ér a kártya-kibocsátóig, és ott a két ág - mi fizettünk, ők kasszíroznak - össze nem ért. Az Apple - a saját bevallása szerint - semmilyen személyes adatot nem őriz meg.

Fizetnék-e órával?

A PayPass-ról elterjedt városi legenda, hogy nagy tömegben, villamoson vagy metrón vicces emberek "lehúzzák" a kártyát 4999 forinttal, mert ugye, ehhez nem kell semmilyen azonosítás sem. Ez amúgy vicces, mert a leolvasó terminál is azonosítható, így az illegális terminált ripsz-ropsz, le lehet tiltani.
Az Apple eszközeinél nem elég az eszköz, vagy az ujjlenyomatunk kell, vagy duplaklikk az órán. Remélem, az ujjbegy levágás nem fog elszaporodni, viszont egy elhagyott vagy ellopott óra önálló életre kelhet. Ami ellen nehéz védekezni, kármentesítani a Find My Watch-csal lehet majd.
És az új Watch vásárlásakor használhatjuk a zsebünkben szunnyadó iPhone Passbookban tárolt hitelkártyánk.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez sem kevésbé futurisztikus, mint '94-ben egy Newtonról faxot küldeni.

Ferenczy Gábor írta...

Nem is a futurisztikusság. A használhatósága a kérdés. Nap mint nap nézem, ahogy pár ezer forintos tételek fizetése a közértben 20-30 másodperc itthon. Másutt odatart és ... csodálkozva kérdem, ennyi? Itt, Wathc-csal? Mmmmm :)

Megjegyzés küldése