2014. szeptember 12., péntek

Híres IT cégek - de honnan származnak az alapítók?

Még az év első felében készült net-használatot vizsgáló tanulmányt a KPCB. A több száz oldalas prezentáció, amely beszámol az eredményekről, jó tíz oldalon át tárgyalja, hogy egyre több Amerikában diplomát szerző tér vissza hazájába, de legalábbis hagyja el az USA-t. A száraz tények nem fakasztanak könnyeket, a szerzők ezért külön táblázatba foglalták össze, hogy a 25 vezető IT vállalkozás alapítói közül kik voltak első vagy második generációs amerikaiak. Azaz, honnan jöttek azok, akik jól menő IT cégeket alapítottak?

Honnan származnak az alapítók?

A piacérték szerint haladva természetesen az Apple az első a listán. Minden Apple-rajongó tudja, hogy Steve Jobst örökbe fogadták, a vér szerinti apja viszont Szíriából származott - egyetemi hallgató volt. A második legnagyobb tőkéjű cég a Google, Szegej Brin neve is utal orosz származására. A harmadik Microsoftot viszont az ízig-vérig amerikai Bill Gates alapította. (A táblázat nem sorolja fel a társalapítókat, így én is kihagytam Steve Wozniakot, az Apple technikai zsenijét, a Google Larry Page-t vagy Paul Allent a Microsofttól.)
A sorban negyedik IBM alapítója második generációs német bevándorló Herman Hollerith volt. Az Oracle jelenlegi főnökének neve, Larry Ellison sokkal ismerősebben cseng, az ő nagyszülei szintén oroszok voltak, mint a Google-ös Briné, az Oracle másik alapítója, Bob Miner viszont iráni nagyszülőket mondhat magénak. A Facebook (6.) alapítói közül a táblázatban a brazil Eduardo Saverint nevesítik. Az Amazon főnöke, Jeff Bezos nagyszülei a közeli Kubában éltek, amíg kicsit északabbra nem költöztek. A kommunikációs Qualcomm (8.) alapítója olasz, Andrew Viterbi.

Andy Grove és az Intel
Nos, az Intel és a Cisco alapítói amerikaiak voltak, de az Intel neve annyira összeforrt a magyar származású Andy Grove-val, hogy külön kiemelték: vezérigazgatóként alkalmazták a cég alapításakor. Semmit nem von le érdemeiből, büszkék vagyunk rá! (Andy Grove angolul álmodik, de magyarul szoroz - Almalap, 2009. nyár) Az eBayt létrehozó Pierre Omidyar-ra francia szülei büszkék. A HP (12.) viszont klasszikus amerikai garázscég, a két névadó: William Hewlett és David Packard.
A következőkben apróbb ugrásokkal a magyar fülnek ismerősebb cégeket említjük. Ilyen a Texas Instrument (15), az idősebb hazai korosztály számológépeinek fő gyártója - az alapítók angol és svéd gyökerűek. A VMware (16.) Svájchoz, a Yahoo! (18.) viszont Tajvanhoz köthető alapítója okán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése