2014. szeptember 22., hétfő

Watch my Watch!

A Business Insidert követve lássuk, miért eszméletlen jó dolog az Apple Watch, az aWatch. Külön pszichológiai elemzések láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy miért nem iWatch az óra neve, a "mindenáron szakítás Jobs szellemével és korszakával"-tól a sokkal őszintébb "tudja nyűg, ott van az Apple TV is"-ig számos véleményt olvashatunk. De miért is jó az Watch? Mert idén karácsonyra még nem lesz kapható? Mert az ára valahol százezer nettó forint környékéről fog indulni? Mert lesz férfi és női méret? Tizenegy külalak? Szkeptikus lennék?

Kommunikáció

Digitális érintés
Apró ábrákat rajzolhatunk az apró kijelzőre, amit el is küldhetünk barátunknak. A durván 4x4 centis kijelzőn az ujjunkkal nem sok mindent rajzolhat az átlagember. Persze küldhetünk szívet a szívünk csücskének, mosolygó arcot is - bár erre ott az animált emoji, a következő kiemelt tudás, amiért a Watch eszméletlen jó.
Aki rajzolt már az ujjával, az tudja, hogy félig vakon rajzol, mert az ujjhegy kitakarja a rajz épp megalkotott pontját. Persze lesznek szenzációs ábrák - gyanítom, majd körbe is járnak, mint egy Facebook bejegyzés -, de a nagy többség nem a szabadkézi rajz professzora, pláne nem az utcán rohanva, vagy metrón kapaszkodva.
A rajzolás - vegyük észre - azért fontos, mert szöveget írni a Watch-on nem lehet.

Animált emoji
Engem a világból ki lehet üldözni ezekkel, de ha valaki szereti... Gondolom, életkor függő is. Aki rajongó, az örüljön, a Watch szerkesztést is kínál. :) :P =8-O

Fogad
Hívást és szöveges üzenetet. A Watch az iPhone 5 és frissebb készülékekkel működik együtt. És igen, van, amikor egyszerűbb az órámra nézni, mint elővenni az iPhone-t, hogy mi történt. Bár ez utóbbit már lassan tíz éve gyakorlom.

Megválaszolna
A bejövő üzeneteket elemzi a Watch és gyors válaszüzeneteket kínál. Ugye, ilyesmi van az iPhone-on is, amikor épp nem tudjuk felvenni. Két embert ismerek, aki rendszeresen él ezzel a lehetőséggel és nem csak simán kinyom, ha nem tudja felvenni.

Walkie talkie
"Kitt, gyere ide!" Szaporodnak majd hát az utcai Kötés Jakabok. "Jakab, Kötés Jakab."

Egészség

A Watchnak sportos változatát is megvásárolhatjuk majd. Persze sportolni, egészségesen élni nekünk kell, az óra ebben csak partner, társ, ösztönző és objektív mérő lesz. A BI szerint a Watch a legjobb fitnesz eszköz, amit valaha a Földön feltaláltak, szerintünk meg ez messze nem igaz, de mutatja az Apple marketing erősségét. Ami lényeges, ez az eszköz ki fogja használni az iOS8 részeként megismert HealthKit-et, amelyről a WWDC kapcsán mi is írtunk.

Szívverés
Az óra hátoldala számolja a szívverésünket, méri, amíg hordjuk az órát. A mért adatokat egy érintéssel küldhetjük el szerelmünknek és orvosunknak (2in1 adott esetben ajánlott!). Többször megvallottam már, hogy bioszból gyenge voltam, de legjobb emlékeim szerint is a pulzusomat a csuklóm belső felén kellett kitapintani és nem a külső felén, ahol az órát hordtam.

Mozgásmérés
A Watch számolja lépteid, és ezekből kiszámolja, hány kalóriát égettél el. És lesz alkalmazás arra is, ami ennek alapján állítja össze a vacsorádat. Ami azért megfontolás tárgyát képezheti: az összes mért egészségügyi adat felkerül az Apple felhőjébe, természetesen névtelenül, meg nagyon védve. Aztán valamelyik tündérbogár hacker mégiscsak feltöri ezt az adatbázist (amerikai verzió) vagy a kormány egész egyszerűen magáévá teszi (nem amerikai verzió). És innentől kezdve a biztosítási díjadon át szinte mindent be lehet árazni az egészséged és életmódod függvényében. Ha paranoiás lennék, akkor az én érdekemben lesz majd kötelező hordanom...

Jutalmazó alkalmazások
Többet is bemutattak az eltelt hetekben. Ha teljesíted a magad vagy az alkalmazás által kitűzött tervet, akkor az alkalmazás megdicsér, buksit simogat. Ha nem, akkor biztat, hajt. Persze mérheted másokhoz is magad, ha téged ez hajt előre. (A Gonosz Almalapnak egyfolytában Norbi neve jár a fejében, de nem a bukott tőzsdei bevezetése miatt, hanem mert nem találtam Norbi app-ot. Pontosítok: Norbi van, de az Michelisz.)

Alkalmazások

A Watch teljes értékű alkalmazás futtató hardver, a fejlesztők munkáját az Apple a WatchKit-tel segíti, hasonló csomagok léteznek iPadhez, iOS-hez vagy Machez is. Ezek hasznos rutinok, menü-sablonok, amelyek programozását így nem kell minden fejlesztőnek elvégezni. Mi pedig azonos felületeket nyerünk, nincs annyi gombkép, ahány fejlesztő.

Csingi-lingik

Ahogy a bemutatón is láttuk, a Watch ennél is többet tud.

iTunes és Apple TV A Watch nem lenne igazi Apple termék, ha nem lehetne vele az Apple univerzumot vezérelni. Kereshetünk az iTunesban zenét vagy hallgathatunk iTunes Rádiót. Lejátszhatunk, ugorhatunk (fitness+!), visszaléphetünk a Watch használatával, nem kell az iPhone-t elővenni. És persze, ha túl hangos a zene, akkor lehalkíthatjuk. Sőt, ha vége a zenének, akkor kihunynak a fények.

Siri és Map
Nem sütjük el újra a "Kitt"-es témát. Az órájába motyogó ember képe már most mosolyt csal az arcomra. És az milyen lesz, amikor valaki hangosan üvöltözik, mondjuk egy rendezvényen, vagy koncerten és számos Siri érzi majd megszólítva magát?

Apple Pay
Az óra és a hitelkártya sikeres integrációja lehet az, ami a Watch sikerességét a Mac, az iPod vagy az iPhone sikerességének magasságába emeli. Az Apple Pay-re még vissza fog térni a blog, hamarosan.

A szkeptikus Almalap és a Morgan Stanley jóslata

A Morgan Stanley szerint sikeresebb lesz a Watch, mint én gondolom. A grafikon azt mutatja, hogy mennyi idő alatt (vízszintes tengely) mennyit (függőleges) adtak el az adott termékből. A Mac esetén jegyezzük meg, hogy az 1984-ben volt, amikor ici-picit más volt az értékesítés módja, de még az iPod esetén sem volt akkor része a netnek, a webáruházaknak, mint ma.


És még egy érdekesebb grafikon, naponta hányszor a miért vesszük elő a telefonunkat. Látható, hogy a leggyakoribb műveletek Watchról is végrehajthatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése