2014. szeptember 10., szerda

What wach? Ten watch.

Mr. Leuchtag: Frau Leuchtag and I are speaking nothing but English now.
...
Mr. Leuchtag: Liebchen, uh, sweetness heart, what watch?
She glances at her wristwatch.
Mrs. Leuchtag: Ten watch.
Mr. Leuchtag (surprised): Such much?
Carl: Er, you will get along beautifully in America, huh.

(Michael Curtiz: CASABLANCA, 1942)


What wach? Ten watch.

Tudom, velem van a baj, de amióta hallottam az iWatch - ma már tudjuk, hivatalosan: Apple Watch - hírét, ez a párbeszéd ugrott be. (Persze a Hány az óra, Vekker Úr? is ugorhatott volna.)
Azon is töprengtem, szeretnék-e egy okos órát - akkor, amikor már lassan több évtizede, de a mobil-telefon korszak kezdete óta biztos nem hordok órát? Bár szokták mondani, az óra öltöztet, sőt: a férfi egyik ékszere, még sőtebb: a komoly üzletember óra nélkül komolytalan. Gyors teszt a coworking irodában: öt nőből egy, négy férfiból egy se hord órát - de öten Macet használnak, ami viszont a 2-4 százalékos piacrészesedéshez képest hangyakisujjnyival jobb arány.

Mi fogunk Apple Watchot vásárolni?
Háttal nem kezdünk mondatot. Az öt Maces egyike sem érezte az erőt - sem a három php/java fejlesztő, sem az egyetlen Macet használó nő, sem én. Egyetlen érdeklődő a divatszakmában dolgozó Betti volt. Oké, a fejlesztők biztos vesznek/kapnak majd, mert az alkalmazás-fejlesztéshez szükségük lesz rá. Az Apple szempontjából pedig azután, hogy megvették, nem nagyon oszt vagy szoroz, hogy hordják, vagy sem.
Bár Betti szerint elegánsabb karórán megnézni a pontos időt, mint telefont előhúzni, ez kevéssé ösztönöz a vásárlásra. A többi alkalmazással a legerősebb ellenérv, hogyha úgyis nálam a mobil, miért szenvednék egy kisebb kijelzős, nehezebben kezelhető felületen. Mondjuk egy iPad-Watch párosnál már talán-talán elgondolkodnék, hogy elővegyem-e az iPadet, vagy a Watch elég-e, a pontos idő esetén a Watch nyerne, egyértelmű. De térkép, naptár, fényképek esetén az iPad.
Az Apple felsorol számos olyan funkciót is - ébresztés, visszaszámlálás, időmérés, stopper - ahol a Watch nyer. Csak épp ezek a funkciók elérhetők az iOS eszközökön is, ismételt körbekérdezés alapján az ébresztés az egyetlen, amit páran használunk.
Az órába épített kamerával szelfik ezreit nyomathatjuk. Esetleg autoselfi alkalmazással, ami érzékeli, ahogy az arcunk elé emeljük kezünk, így lesz minden pontos idő megnézésről fényképes bizonylatunk.
Zene, iTunes és mozinézés(!) - ez utóbbi inkább büntetés számba megy, bár 13 évesen a paplan alatt Emmanuelle jól jött volna...

Passkit és kártya
A Passkit itthon nem futott be nagy karriert, megjelenése után páran kísérleteztek vele, de még az Apple világából is kevesen használják a jegyek, bónuszkártyák... megszerzésére és tárolására szolgáló alkalmazást. A Watch Passkitje fizetési képességgel is kiegészül, afféle elektronikus hitelkártya funkciót is kap.
A valódi és virtuális pénzek (bitcoin) és elektronikus pénztárcák kora biztos közelít, hiszen egyre több ilyen alkalmazás van, itthon is többen próbálkoznak, például a Barion. Mondjuk, egy kalandot megérne, amikor a CBA vagy Kaiser pénztárosának a karom nyújtom, ott a Watch, azzal fizetek...

Összefoglalva
Nem érzem, hogy az Apple nagyot, iPodhoz, iPhone-hoz vagy iPadhez mérhetőt dobott volna a Watch-csal. Az elemzők amúgy megírták, bármekkora siker is lesz, anyagilag nem lesz képes utolérni az iPhone-ét, még akkor sem, ha hasonló darabszámot értékesítenek. Ez utóbbira pedig az elemzők szerint nincs esély. Privát véleményem az, hogy az Apple bele lett hajszolva a Watchba, Cookék mindenáron meg akarták mutatni: a Jobs éra után is van élet.
Van. Az időt már van mivel mérnünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése