2014. november 20., csütörtök

iStat, avagy a korábban használt operációs rendszer átka

A Mac OS X képzésünkön résztvevő hallgatók jó része épp otthagyta a Windowsos rendszerét. Így érthető, hogy a kérdéseik jó része a "Windowsban volt egy olyan..." vagy az "Windows alatt ez úgy volt..." mentegetődzéssel kezdődik. Több év és ezernél is több hallgató után teljesen biztosan állítom, a Windows egyik gyenge pontja, hogy a felhasználókat rákényszeríti az alapfokúnál több informatikai ismeret elsajátítására.
Nem arra gondolok, hogy megtanulják, mi a fájl, vagy mi a könyvtár - bár az Apple és Steve Jobs erre is, mint felesleges ismeretre gondol -, hanem a folyamatos fájl-menedzselésre, biztonsági mentés kreálásra, az oprendszer optimalizálási trükkjeire gondolok. Egyszerű példát mondok: a Maces új wifit úgy vesz használatba, hogy (1) a menüsor megfelelő ikonjára kattint, (2) kiválasztja az új wifit és (3) beírja a wifi jelszót. A Windows használó megnyit fél tucat ablakot és... Az autó is akkor terjedt el, amikor nem kellett hozzá sofőr, hanem beült Sanyi bá', nyomta a két pedált, letarolta a parkolót. Érdekelte Sanyi bácsit, hogy milyen motor van a kocsiban? És hogy a dugattyű-tömítő-lambdaszonda-három-csiszolt-csavarkulcs-lába? Nem nagyon. Nyomta és kész.
És a Mac is ilyen, használni kell és kész. Igen, de idegen környezetben jól jönnek a megszokott kapaszkodók. Írja már ki a Finder, hogy a gyökérhez (tudod: C) hol is vagyok! Kitudja, de ... minek is? Na, az iStat az a segítség, amit a váltó felhasználók előszeretettel telepítenek a Macre, mert ... kell a megszokott biztonság.


Őszintén, mi az, ami a levelezés, féjszbukozás, Word vagy Excel használatához, netezéshez a megjelenítettek közül annyira fontos, hogy ilyen gyorsan elérhető kell, hogy legyen?
IP cím? Kattints az ALT nyomva tartása mellett a wifi ikonra a menüsorban!
Upload/Download? Ne kérdezzem, miért lényeges, de Tevékenységfigyelő.
Thunderbolt ... hogy nem csatlakozik? Innen tudom meg? De: Rendszerinformációk.
Dropbox mennyivel töltött fel vagy le? Nem az érdekes, hogy feltöltötte-e vagy még tölti?
Te tudod, mi az az apsd? Vagy discoveryd? Akkor te nem egy átlagos felhasználó vagy!
(a második panel pedig Tevékenységfigyelő)

Tényleg megvan mind a két processzor? Igen, meg. Tart még az aksi? Igen, tart - bár ezt amúgy is lehet látni, de azt az Apple írja, mi meg bizalmatlanok vagyunk, kell ez a third-party app! Hanyadszorra töltjük az aksit? Íme: 452. (Ezen info nélkül az Entert nem merném leütni.)
Szóval az iStat csupa olyan dolgot mutat meg, ami a napi használathoz nem kell. Hibaelhárításhoz a Maces alkalmazások is használhatók, nagyjából 90 százalékos átfedés van az iStat adataival. De ezeknek az adatoknak a figyelését megszoktuk a korábbi oprendszeren. C'est la vie!
Az iStat annál fontosabb, minél rendszergazdább a felhasználó. Ebben az esetben az iStathoz hasonló appok is futnak a felső menüsort beterítve.
Mi, a MacAcadémián azt javasoljuk, hogy váljunk meg az iStattől és társaitól is. Nem kell azonnal letörölni, de amikor rájövünk, hogy igazából nincs hasznosságuk, akkor legyünk bátrak ezt kimondani és az alkalmazástól elválni.
Ám amíg ide eljutunk, megjelent az iStat új verziója, már Yosemite külsővel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése