2014. október 31., péntek

Készítsünk számítógépes játékot!

Megunva a kétezer-hatodik ilyen felhívást, rákattintottam a linkre. Az ígéretet tartották, tényleg minden programozói ismeret nélkül készítettem játékot. Ami, persze, olyan is volt. Nem is volt játék, majd a képen látható. De az eszköz működött, azért is osztom meg, hátha valakinek felcsillan a szeme, vagy kitalál valami rendhagyó év végi szórakozást.

A Twine kínálta játék nagyban emlékeztet engem a kilencvenes évek elején elterjedt (majd talán eltűnt, én nem szoktam belebotlani) könyvjátékba. A speciális könyv minden oldalán történt a szereplőkkel valami, és attól függően kellett adott oldalszámra ugorva tovább olvasni a történetet, hogy mit dobtál dobókockával, vagy mit választottál. A könyv lapjai egy-egy eseménynek felelt meg, így a könyvet nem is igen lehetett kiolvasni a szokásos módon.
Nos, a Twine valami hasonlót kínál. Van kiforrottabb letölthető verziója, és van netes is. Én tényleg csak pár percet szántam rá, ezért nem is igyekeztem mesét áttenni. Aminek nincs is igazán értelme, mert a mesék lineárisak, az események egymást követik benne. A jó játék pedig szabadságfokáról ismerszik meg, minél több lehetőségünk van, annál jobb a játék - valószínűleg.
Ahogy az én példám mutatja, más célra is remekül alkalmazható az ingyenes Twine.

2014. október 30., csütörtök

AirDrop – elbonyolítva

Az AirDrop remek dolog! Elég két Macet azonos wifire felléptetni, és a Finder > AirDroppal azonnal tudnak fájlt cserélni, nem kell hozzá semmi különleges tudás, megoldás. Így volt ez a Mavericks alatt, a Yosemite viszont - hát nem lett egyszerűbb, még csak nem is maradt ilyen könnyed megoldás.


Az új Yosemiten viszont ezt kaptam, pedig tudtam, hogy más is van rajtam kívül a wifin, méghozzá AirDrop képes Mackel, igaz, Mavericks-szessel. Ugye írtam, hogy wifin kapcsolódnak a Macek? Na, akkor mi a nyavalyának a Bluetooth? Amit, mivel nem használom, ki van kapcsolva, a bekapcsolt Bluetooth szívja az aksit. És nagyon parás szemlélettel a gépet nyitva tartja a gonosz gépfeltörők előtt.
Értetlenül bekapcsoltam a Bluetooth, amitől - természetesn - nem lett jobb a helyzet, sem az én Macem nem volt a másik gépen AirDropban látható, sem a másik gép nem jelent meg AirDropban nálam. Rendszerbeállítás > Bluetooth, Rendszerbeállítás > Hálózat, Help, akármi, bármi. Persze, aki nem olvassa az apróbetűt...


Rákattintva a "Don't you see you are looking for?" linkre nem a U2 oldalára jutottam, hanem ahhoz a lehetőséghez, hogy ősöreg, elavult, régi, poros - értsd Yosemite előtti - oprendszereket futtató Macet keressen az AirDrop.


És igen, így meglett a másik Mac! Ám a Gonosz Almalap suggallatára a másik Macen nem volt aktív a Bluetooth, így egészen érthetetlen, hogy az enyémen miért volt szükség rá? Ha viszont lekapcsoltam, akkor buktam a wifis kapcsolódást is az AirDropban.


Értem én, hogy az iOS8-at használók így azonnal láthtaják a saját eszközeiket, ehhez kell a Bluetooth - az Apple szerint. Szerintem meg gyakori, hogy azonos wifin vannak a Macek és iPhone-ok, iPadek, otthon is, munkahelyen is. A régi Macek ilyen módon történő büntetése pedig ... nem is akarom minősíteni.
Ez, kedves Apple, csalódás.

2014. október 29., szerda

Bluetooth lakat

Valóban az apró ötletek a nagy ötletek, ilyen a bluetooth lakat is. A kis gagyi lakatok lemezkulcsaikkal igazából valódi játékszerek, persze a fizikai rombolásnak azok sem állnak ellent. A kulcsot elhagyjuk (nem beadjuk), a számzár kódját pár hónap lakat-pihentetés után elfelejtjük - ismerősöm esküdött a számzárra, nála a tavaszi bicikli szezon mindig a számzáras lakat lefűrészelésével kezdődött, majd az új beszerzésével. Akár rajta is segít, de e-kütyüként megállja a helyét a bluetoothos FuzDesign lakat. Amelyhez minden platformra elkészült a vezérlő app.

2014. október 28., kedd

%20 automatikus cserélése a Letöltések mappában

Addig a pár esztendőig, amíg a Windows még létezik (ez a Fanatikus Almalap ideája), addig fel kell készülnünk, hogy a mailben kapott csatolt fájlnévben a szóköz helyére a "%20" kerül. Ami nem nagy baj, mer szépen ki lehet javítani kézzel. De akkor mire való a számítógép? Nem arra, hogy az ilyen babra munkát helyettük elvégezze? Dehogynem, fogjuk is munkára az általunk úgy szeretett Automator alkalmazással!

Az Automatorral, ahogy ismert, parancsok egymás alá rendezésével tudunk apróbb alkalmazást készíteni, több ilyent is bemutattunk már ebben a blogban. A Mac OS-ben léteznek olyan speciális alkalmazások is, amelyek egy-egy mappához rendelhetők. Ezek akkor élednek fel, futnak le, ha a mappa tartalma változik, új elem kerül bele. Ezt hívják Folder Action-nek, mappa műveletnek. Kezdjünk egy ilyen létrehozásában az Automator indítása után!


Nem lesz hosszú a program. Lekérjük az összes Letöltések mappában lévő fájlt - ezt kell a felső legördülő menüben kiválasztani, az esetleges almappákban lévőket is. Majd az összes teljes fájlnévben lecseréljük a %20-at a szóközre. A 20 a jó öreg ASCII kódtábla szerint is a szóköz kódja, a Windows azért cseréli le, mert nem tud fájnévben szóközt kezelni. Helyesbítek, az újabbak tudnak, de nem mindenki frissít abban a világban...

(A második ábrán a kékkel jelölt mezőbe egy darab szóközt gépeltünk be.)


Az eszméletlen bonyolultnak nem nevezhető alkalmazásunk kész is, mentsük el és ennyi. Dőljünk hátra, mára megpihenhetünk.

2014. október 27., hétfő

OM, a levitáló hangfal

A név választás egyből két asszociációs láncot is beindított bennem. Az egyik - sikertelen keresés, így nincs kép - egy levitáló net-függő csapatot mutat, ahol az "om" zengetése helyett az "ohm" száll a levegőben. A másik irány az omg volt, ami angol netes szlengben az "oh, my god", a "tejóisten" [fejcsóváló rácsodálkozás] megfelelője. Alapvetően egyik sem nagy távolság az OM Audio első hangfalától, az OM/ONE-tól.
Amely, persze, hogy lebeg, lásd a lenti képeket! Az alig tíz centis gömb pár centivel lebeg az alap felett. A hang Bluetooth technológiával kerül a gömbbe. A gömbről még egy asszociáció, de ennyi elég is lesz mára: Egyik ismerősöm álláskeresése során szaladt ki a száján a mondat: "olyan sok oldalú vagyok, hogy a barátaim gömbnek hívnak!".

2014. október 23., csütörtök

A tiltakozáson még adómentesen netezhetsz!


(Amikor elkezdtem ezt a blogot, megfogadtam, hogy nem politizálok itt. Uszkve-cirka sikerült is ezt betartani, bár - gondolom - kiderült több nem Apple közeli dologról is a véleményem, de eddig direktbe nem volt post. És nagyon remélem, hogy nem is lesz, ez lesz a kivétel.)

Amúgy: aki netezik, annak a tiltakozáson a helye. Érveket nem mondok, aki netjáróként úgy véli, hogy ez jó, azzal nem fogok találkozni.

2014. október 22., szerda

NEM! - az internetadóra

Ennél hülyébb és károsabb adót még nem láttam. (Gonosz Almalap: ez nem vágy volt, hanem értékmérés.) Követelem az eltörlését!

2014. október 20., hétfő

Jóslat ellenőrzés V.

Az év elején a KGI Research megjósolta, milyen eszközöket mikor mutat be az Apple az év során. Most épp "szaván fogó" bejegyzésünket olvasod, amelyet a jóslás napját követően helyeztünk el blog-folyamunkban.

Egy életre beleszerettem a 12-inches PowerBookba. Azóta vágyom hasonló méretű eszközre. És ha igaz, ezek a boldogság napjai, mert a KGI Research év eleji jóslata alapján most mutatja be az Apple az új 12-inches hordozható gépeit.

2014. október 16., csütörtök

Mi van az iPademen? 2/2

Az előző bejegyzés folytatása (bár reggelre terveztem).

Harmadik asztal
Ez az Apple-ös asztal, némi felvizezéssel. Numbers, Keynote és Pages egyrészt a teszteléshez, másrészt a tényleges használathoz. Ez inkább a Numbersre áll, a Pages csak vészhelyzetre van, a Keynote meg a prezi bemutatáshoz. Az iPhoto-t használgatom, de mivel a módosított képek nincsenek az asztali Mac iPhoto-val szinkronizálva, nem nagy kedvvel teszem - várjuk az iOS8/Yosemite páros Photos alkalmazását. iMovie - csak azért tettem fel, hogy lássam, mire képes, szerintem nem sokra, bohóckodáson túl semmire. Ráadásul ismét nincs biztosítva az itt elkezdem (iOS), ott folytatom (Mac). Dropbox - a normális fájlcseréhez. Sajnos nem érzem, hogy az iCloud Drive kiváltaná majd, de meglátjuk. Számológép - nagyon kellett, eleinte ez volt, amit használtam, azóta hátrább került, jelezve, van ujjra állóbb is nála.
Nálam a SketchBookX nyerte az ujjal rajzolós versenyt, ezzel biztosította a helyét. A három réteges rajz lehetőség nekem fekszik, amikor weboldal áttervezésnél vagy más gondolkodásnál kell egy alap és ahhoz képesti módosító rajzolás. A Dragon Dictation kipróbálásra vár. Vár. Vár. Már vagy egy két éve vár. A Grafio Lite egy képzés során került fel, ahol szabályos folyamatábra rajzoló alkalmazást kerestünk. Az iTunes University az egyik titkos kedvencem, amikor adott téma után kutatok. Rengeteg minőségi és még több silány egyetemi és főiskolai kurzus anyaga közt igazi gyöngyszemek fedezhetők fel az algebrától a zoológiáig.
A HomeBudgetnek máig nincs magyar megfelelője, pedig igény, az lenne rá. Magán kiadásainkat követhetjük, a családi költségvetés remek tervező eszköze. Oktatását gimnáziumban kötelezővé tenném. A Memo itt felejtett ujjal jegyzetelő alkalmazás, ami után karakter-felismerővel txt fájllá alakítja a leírtakat. Pihen, frissítésre várva, mert a mostani még nem százszázalékos. Az Adobe Connect szükséges, a céges Adobe-s fejtágítók ezen a felületen át érhetők el. Amúgy távoktatásnál az Adobe megoldása. PS Express kipróbálásra vár. Meg hozzáértésre. Főleg az utóbbira.

Negyedik asztal
A LanScan rendszergazda gyökeret leleplező app, körbenéz a hálón, ki-kivel van. Az Apple Messagest nem használom, a Macen is a Mavericks óta leszoktam róla. Az iChatet kedveltem, a Maces Messagest szükség esetén használom, ezt max véletlenül indítottam el. Zenét se sokat tárolok az iPaden, ha hallagatok, akkor iPhone-ról hallgatok. Emiatt az iTunes Store-ban sem járok túl gyakran. Pontosabban egyedül Presser: Megemeltek az angyalok-ját vettem meg. Ide száműztem az Apple Mapsjét is, okát tegnap megírtam. De itt dekkol az Óra, a FaceTime és a Photo Booth is - ha lehetne törölni az alapalkalmazásokat is, akkor ezek itt sem lennének. Ahogy a Videos sem. A Kamera is csak azért menekülne meg, mert párszor (n<10) már használtam.

Ötödik asztal
Játékok! - kiálthatnék fel, de az első kettő még megnézésre és talán bemutatásra vár: eSticker és Educreations. A Game Centert az Apple dobta az Apple ID mellé. Az aknaszedő klasszikus számítógépes alapjáték. A Bridge Const végére sem jutottam el, a hídépítő játékban viszont elértem az "ezer teherautó a vízben" szintet. A North Africa és a Tank Battle azonos motorral készült, mint a bemutatott ACW1862, ACW1863, ACW1864 (amerikai polgárháború) játékok.

2014. október 15., szerda

Mi van az iPademen? 1/2

Tizenhatodikán - elvileg - jönnek az új iPadek és talán Macek is. Ez indított arra, hogy végignézzem, épp milyen alkalmazások vannak a jó öreg iPademen, melyeket használom, és melyek alvó alkalmazások és melyek azok, amiket elfelejtettem letörölni. Anno barátnőm két hatalmas bőröndöt pakolt tele két napos hétvégére is, egyáltalán nem a sírba víve vagy őrületbe kergetve. Aztán a neten olvasottak szerint apró piros cérnát fűzött a bepakolt cuccaiba, amelyiket felvette, abból a cérnát kihúzta. Amelyik cérnás maradt, legközelebb otthon maradt - vagy nagy valószínűséggel otthon maradt. Na, ilyet tudó app érdekes lenne iPadre is. (Az appok App Store linkjeit nem kerestem ki, mea culpa, pedig illet volna.)

Első asztal
Naptár, címtár - szinte naponta használom, levelezést annyiszor, ahányszor kézbeveszem az iPadet. Méginkább: ha levél pittyen, akkor kézbeveszem. Az Apple térképét, akárhogy is nyomja, máig nem szerettem meg, az autós útvonaltervezés eszköze nálam a Google maps. Ha iPaddel megyek megbeszélésre, előadásra, akkor a Notes a jegyzetelés eszköze. Az App Store frissítési mániája, mindig van valami újabb, kezd ingerelni, de az automatikus frissítés kapcsolatos ellenérzésemet még nem küzdte le - én szeretem kontrollálni, mi van az iPaden. Safari - evidens. A Fényképek azért van elől, mert fotózni iPhone-nal szoktam, de néha iPaden pepecselek a képekkel, iPaddel csak kijelző-képeket csinálok, ahogy e bejegyzés képeit is. (Tudod, hogy kell? Mama gombot lenyomva tartod és a ki/bekapcsolót megnyomod. Ezt aránylag tempósan, ha lassú vagy, akkor máshová ugrik az iPad.)
Az Újságos/Newsstand azóta van elől, hogy több Maces magazint is előfizettem, illetve az Adobe Inspire-t is itt dobja be a postás. Jegyzem meg, a havi magazinok minden száma előtt kapok levelet, hogy ha akarom, leállíthassam az előfizetést. A cégnél a számlák az Emlékeztetőbe kerülnek, így látom, ki fizet időben és ki késve. A Reminders számlás szála kollégáimmal is megosztott, így ők is látják, ha az épp látogatott ügyfél rendesen fizet vagy elmaradással küzd. A Reuters a megbízható, értelmes hírek szállítója, amelynél még a celeb rovat olvasása sem okoz kínt, a Bloomberg időről-időre remek elemzést hoz az IT cégekről - e blog is rendesen utánközöl, felhasznál.
IMDB - aki nem ismerné, mozi adatbázis, elő-elő kerül, amikor egy film nézése közben kérdés merül fel (ez az a pillanat, amikor két kijelzőt nézünk párhuzamosan). Az iBooks a szívünk csücske, terveink alanya. A Flipboardot szintén a blog miatt tartom, nagyon jó hír-gyűjtő. A Facebook az Facebook, bár nőjön be az orra luka a cset kiszervezéséért (tudom, van rá mód, hogy itt működjön, de nem küzdök, nem csetelek.) A Fligthradart már bemutattam, azóta is kedvenc. Az Időképet idén nyáron tettem fel, szívem szerint menne a kukába, mert megbízhatatlan, de még őrzöm, mert terveim vannak vele és a hasonló alkalmazásokkal. A Google Analytics a mAcademia és Almalap (meg még pár) honlap követéséhez szükséges munkaeszköz. Az NFL időszakos app, amikor épp szezon van (Patriots, GreenBay, SF49, Tony Romo...).

Második asztal
YouTube - egyre inkább utálom a felületét, bár értem a koncepciót, de az én arcomba hiába nyomja a legnézettebb viedókat, nekem arra kell, hogy a saját csatornám megnézhessem, illetve hébe-hóba valami mást is megkeressek. (Igen, mostanában nincs túl sok újdonság fent.) Az Almalapp az Almalap cikkeit elérhetővé tevő alkalmazás lenne, demo szívességből lett fejlesztve, évek óta alszik itt és okoz lelkiismeret furdalást. TripAdvisor, Skyscanner - utazások szervezéséhez, tervezéséhez használt, ahogy a következő sor végi Booking.com is. A Find my iPhone kötelező darab, szerencsére eddig csak szórakozásból használtam. A Blogs appal ezt a blogot tudom iPadről szerkeszteni, annyira nem szerettem bele, hogy gyakran használjam, de szükség esetén, némi HTML tudással megbízható kisegítő.
Voyages-sncf - talán már említettem vonatok iránti vonzódásomat, a TGV-én még nem utaztam, egyszer eszembe jutott, akkor került fel ide az app - ez az asztal olyan utazási app gyűjtő -, azóta itt van. A Tydlig-et részletesen bemutattam. A Megapolis városépítő játék, talán a legrégebbi játék, amit még játszom, az iPaden. A FamilyTree kapcsán nem rég született hosszú bejegyzés. (A Gonosz Almalap ekkor szólt, hogy elég az önfényezésből, bár kritikájának élét elvette, hogy amely alkalmazásokat kedvencként bemutattam, azok jó része máig megtalálható és használom az iPaden.)
A Calculator valóban az ujjunkkal használjuk, karakter-, szám- és művelet-felismerő képességgel bír. Ügyfél előtt látványos, gyors, ahogy ujjal felfirkálunk ronda írásképű képletet - gyorsabb, mint a számológépszerű számológép. A Pixel Design Magazinban rendszeresen publikálok, ezért annak itt a helye. Nem, a helye az Újságosban volna, de az Adobe-Apple-fejlesztő háromszögben a kié lesz a pénz játék okán a legtöbb lap önálló alkalmazás. A TrainControl pár hete került fel, ha végigjátszom, akkor megy majd a kukába, ám a hatodik szinten úgy megakadtam, hogy most pihen az app. Amúgy - mily meglepő - vonatokat kell irányítani váltók és lámpák állításával. Ja, összeütközés mentesen.
A Word is megírandó blog-bejegyzés okán vár, vár, már jó ideje vár itt. Az Adobe Engage csalódás volt, még épp nem töröltem le. Az Adobe folyamatosan publikál különböző kutatási eredményeket - mennyire hatékony a Photoshop, mi a jó weblap titka -, de ezek a publikációk, és csatornáik kaotikusak. Mint Adobe viszonteladó megnézem, letöltöm, dühös leszek és legtöbbször kitörlöm, mert elavult (CS5, 2012...) vagy mert marketing cucc. Ám néha van találat is. Twitter.

2014. október 13., hétfő

iCloud Drive – én még nem váltok

Ismét egy olyan újdonság, aminek a használatáról - átmenetileg - mindenkit lebeszélek. Az iCloud Drive az iCloudhoz tartozó szolgáltatás. Ezen a felhő-tárhelyen át oszthatjuk meg Pages, Numbers és egyéb fájljainkat. Feltéve, hogy iOS8-at és Yosemite-t használsz. De nem, még nem használjuk mindkettőt. Az iOS8-at "most, rögtön, azonnal" felrakók talán egy életre leszoktak az azonnali frissítésről, leszámítva talán a fejlesztőket. Yosemite-ből pedig csak fejlesztői verzió van.
Aki csak iOS8-at használ, az persze válthat, sőt: váltson. De aki Macet is használ, az a Macjét az iCloud Drive-ra frissítéssel kizárja az iCloudból. Én - saját Macemen - pedig még a Yosemite megjelenését követően is várni fogok vagy egy hónapot, mire kiderül, mit is tud, de leginkább: mit nem tud az iCloud a korábbiakhoz képest.
Még egyszer: nem muszáj frissíteni. Az elmúlt hetekben több gépet kellett visszatenni Maverickre az elhamarkodott Yosemite fejlesztői upgrade miatt. Az iCloudot nem lehet dowgrade-elni, azaz visszarontani. Aki meglépi a Drive használatát, annak ki kell várni az Yosemite-ot és az iOS8-ra frissülni, akár akar, akár nem. Addig pedig a fájljai szépen alszanak a felhőben.
Nem egy felhasználóbarát megoldás ez, nem is volt az Apple-re jellemző. A kis apróbb, szürkébb betűs figyelmeztetés pedig - szerintem - egyszerűen gáz.

2014. október 8., szerda

Ki vesz ma Mac Pro-t?

Pontos felmérést nem találtam, mi pedig messze nem vagyunk reprezentatív eladók. Sőt! A mAcademia által gondozott Macintoshok 73 százaléka előkészítésben, grafikai stúdióban található, ide számítottam a nagy cégeken belül az adott területen használtakat is, mint egy gépkocsi-alkatrész gyártó vállalat kiadvány-szerkesztő, webes csoportja. Közel tíz százaléka a rendszergazdált Maceknek kiadókban, szerkesztőségekben működik. A maradék viszont gyártó-iparban, ha nem is a gyárvezérlésben, de pár asztalra attól.

Azért nem vagyunk megfelelő reprezentatív cég, mert az első partnerünk, amely összes erre érdemes gépét Mac Pro-ra cseréli, az nem valamelyik grafikai cég, nem is a szerkesztőségek tördelői, hanem az utóbbi, a gyártó-vállalkozás. A két Mac Pro mellé még négy Eizo monitort is vásároltak az ütősebb fajtából. A négy monitort a velem egykorú Adobe oktatónk gügyögő kisgyerekként simogatta...

Miután eladásra kerülnek a Mac Pro-k, nem csomagolhattam ki :(

Ez a bejegyzés amúgy alig burkolt reklámja volt annak a ténynek, hogy forgalmazunk Macet és Eizót is, valamint rendszergazdaként felelősséget vállalunk az általunk tervezett és összerakott rendszerekért.

2014. október 7., kedd

Hogyan férek hozzá Macen az iPhoto videókhoz az iMovie alkalmazásban?

Nagyon egyszerűen. Az iMovie két évvel ezelőtti verziójában még annyit sem kellett ezért tenni, mint most, de a következőkben vázolt pár apró lépés nem kíván programozói tudást, sőt!

Az első kérdés persze az, hogy hogy kerül az iPhoto-ba videó? Nagyon egyszerű, amikor az adott eszközről - iPhone, kártya, kamera - beolvassuk a képeket, nem válogatunk, mindent bezúdítunk az iPhoto-ba. Azért az iPhoto-ba, mert az Apple szoftvere fanatizmus nélkül is jó, és más alkalmazásaival remekül integrált: például az iPhoto képei is elérhetők közvetlenül az iMovie-ból.

Indítsuk el az iPhoto-t!
A képek közül a filmeket az iPhoto Okos Mappájával válogattatjuk le. Indítsuk el az iPhoto-t! A File menüből adjuk ki az "Új okos album" parancsot!
Az okos albumba az iPhoto nem adott képeket, hanem adott feltételeknek megfelelő képeket válogat be. A válogatást újra és újra elvégzi, ahányszor csak kiválasztjuk az okos albumot. Pontosabban ekkor látjuk az épp aktuális eredményt, a válogatást akkor végzi, amikor új elemet adunk az iPhoto-hoz. Mintha ülne egy könyvtáros, aki a bejövő képet katalogizálja. Meglepő, de pont ez történik szoftveresen, a kép jellemzőit az iPhoto azonnal adatbázisokba helyezi.
Ahogy a képen látható, az okos albumnak a "Videók" nevet adtuk. A feltétel egyetlen sor, "én lenni magyar törni" nyelvi alapon: "Fotó ez Film". Bármilyen film, amit az iPhoto benyalt. A hitetlenek nézzék válasszák ki az Oldalsávon a Videók gyűjteményt! (A képen az oldalsávot feltekertem, ezért van a Videók ennyire fent a listán. Nálad, várhatóan, a lista alján lesz. A fogaskerék ikont keresd!)
Az iPhoto-t be is csukhatjuk, a továbbiakban nincs rá szükségünk. Persze azért foglalkoztatni fogjuk, de az iMovie-n át.

Indítsuk el az iMovie-t!
Az iMovie hozzáfér az Apple alkalmazások - iPhoto, Aperture - képeihez, filmjeihez, illetve a GarageBand és iTunes zenéihez is, de ez egy másik történet.
Az iPhoto könyvtárat választva pont olyan struktúrában, elrendezésben érjük el a képeinket, amilyent az iPhoto-ban létrehoztunk. Úgy találjuk, ahogy hagytuk. Ha van Okos mappánk, Apple-ül: Intelligens, akkor azokat is megtaláljuk. Ehhez kattintsunk rá az "Események" menüre! Értelemszerűen az Intelligens albumok-at választjuk, és a megjelenő albumok közül a Videók nevűt! S lám! Össze lehet vetni a két képpel feljebb lévő iPhoto képernyőképen látható videókkal ezeket, igen, ügyesek voltunk, mint már annyiszor.
Hasonló követhető el az Aperture esetén is, ez önálló- vagy házi-feladat, ahogy tetszik.

2014. október 5., vasárnap

SJ

Team,

 

Sunday will mark the third anniversary of Steve’s passing. I’m sure that many of you will be thinking of him on that day, as I know I will. 


I hope you’ll take a moment to appreciate the many ways Steve made our world better. Children learn in new ways thanks to the products he dreamed up. The most creative people on earth use them to compose symphonies and pop songs, and write everything from novels to poetry to text messages. Steve’s life’s work produced the canvas on which artists now create masterpieces. 


Steve’s vision extended far beyond the years he was alive, and the values on which he built Apple will always be with us. Many of the ideas and projects we’re working on today got started after he died, but his influence on them — and on all of us — is unmistakable. 


Enjoy your weekend, and thanks for helping carry Steve’s legacy into the future 


 - Tim


Steve Jobs és Tim Cook

2014. október 2., csütörtök

Külföldön olcsóbb a Mac? (2014/10)

Alapelvek
Tudom, hogy többen rendszeresen olvassátok visszamenőleg is ezeket a bejegyzéseket, de mindig vannak újak, így az ő számukra jöjjön pár alapelv. Az árak a netes Apple Store árai országonként. Az árfolyam az aznapi hazai Raiffeisen árai. Ezekből számolja ki a Numbers, majd hasonlítja össze, hogy hol a legolcsóbb vagy hol a legdrágább a Mac. A külföldi árban nincs benne a repjegy, szükséges papírok - például céges vásárlásnál. És nem számolunk a nagyon olcsó, van valahonnan, "persze, hogy van rá gari", számla mentes dolgokkal. A táblázat félig játék, de komoly.
És a közölt számokért felelősséget nem vállalunk, mielőtt vásárolsz, tájékozódj!

Magánszemélyek

Mi, ugye, bruttó árat fizetünk.



Cégeknek

Mert ők visszaigényelhetik az áfát.


2014. október 1., szerda

Tévhitek az Adobe Creative Clouddal kapcsolatban

  • Az alkalmazások böngészőből futnak - TÉVES
    Amikor a felhasználók meghallják a "felhő" szót, úgy gondolják, hogy böngészőben futtatható alkalmazásokat kínálunk. Meglehet, hogy más felhő-szolgáltatók így tesznek, de a Creative Cloudban nem ez a helyzet. A Creative Cloud tagok az alkalmazásokat letöltik a saját gépeikre, ott telepítik és onnan futtatják. Az Adobe alkalmazások - Photoshop, InDesign, Illustrator, Muse... - mind-mind a merevlemezen található és onnan fut, nem a felhőből.
  • Folyamatos internet kapcsolat szükséges - TÉVES
    Természetesen a regisztráláshoz és az alkalmazások letöltéséhez szükséges a net-kapcsolat. Ám az téves hiedelem, hogy az alkalmazások elindításához és futtatásához is kell a folyamatos net-kapcsolat. A merevlemezre telepített alkalmazások használatához nincs szükség net-kapcsolatra. Havonta egyszer van csak szükség a net-kapcsolatra, hogy az Adobe ellenőrizze az előfizetés állapotát. Amint az ellenőrzés megtörtént, a net-kapcsolat azonnal bontható. Persze a telepítés és a licensz elfogadása során szükség van a net-kapcsolara. Éves előfizetés esetén - a céges előfizetés ilyen -, ha harminc napig nem lenne neten a gép, ezt jelzi, és kéri a net-kapcsolatot. Net-kapcsolat nélkül 99 napig lehet a merevlemezre telepített alkalmazásokat használni.
  • A megrendelőmnek is elő kell fizetni - TÉVES
    (bár a viszonteladó számára öröm)
    A Creative Cloud tagsággal 20GB/100GB (egyéni/céges) tárhelyet is kap a felhasználó. Ez használható különböző eszközök közötti adatok cseréjére is, ha például iOS alatt Photoshop Mixt vagy Adobe Sketcht használ. Ha a merevlemezeden létrehozott Creative Cloud könyvtárba/mappába ment állományokat, akkor azok a creative.adobe.com-ra bejelentkezve feltöltődnek a felhőbe. Így, ha meg akarja osztani valamelyiket, elég a hozzáférés linkjét megadni, vagy megtekinthető bárki böngészőjében, akinek hozzáférést ad anélkül, hogy a másik fél hallott volna a Creative Cloudról. A megtekintéshez nem kell regisztrálniuk, vagy belépniük.
  • Minden anyagom elveszik, ha megszűnik az előfizetésem - TÉVES
    Az általad létrehozott művek a te tulajdonod. Az Adobe semmilyen joggal sem rendelkezik ezek felett. Ha bármilyen ok miatt megszűnne a Creative Cloud tagság, akkor többet nem férsz hozzá a Creative Cloud biztosította lehetőségekhez. Ám ha korábban lemented az állományaidat a merevlemezedre és visszakonvertáltad korábbi CS verzió vagy más program által értelmezhetővé, akkor továbbra is szerkeszteni tudod ezeket. És ha ismét csatlakozol a Creative Cloudhoz, akkor újból használhatod a CC fájljaidat.
  • Mindig a legfrissebb verziókat kell használni - TÉVES
    A Creative Cloud tagsággal mindig lehetőséged van az alkalmazások legfrissebb verziójának letöltésére, telepítésre és használatára, de a frissítés nem kötelező. Bármelyik verzióhoz ragaszkodhatsz, addig használod, amíg akarod - és ameddig a Creative Cloud tagságod tart. Ha készen állsz a frissítésre, akkor rajta! Akkor, amikor többen dolgoznak egy feladaton, akár több céget is érintve, előnyös az azonos verziók használata. A CS6 és az előtti időkben gyakran fordultak elő eltérő verziókból adódó problémák, a projekt résztvevői eltérő időpontban frissítették alkalmazásaikat. A Creative Cloud esetén ez egyszerűen elkerülhető.
  • Macem is van, pécém is van, de nem veszek ezért két előfizetést! - TÉVES
    (bár a viszonteladó örülne neki)
    Az egyéni előfizetés esetén két gépen használhatod az alkalmazásokat. A Creative Cloud alkalmazásokat. A Creative Suite-tal ellentétben itt a letöltéskor a megfelelő operációs rendszert választva a felvetett probléma nem is létezik.
  • Nem akarok havonta utalással bajlódni - TÉVES
    Nem is kell. Az egyéni előfizetőtől az Adobe visszavonásig vonja le a havidíjat, ám rendszeresen kínál akciókat a cég, ahol évre előre fizetve még kedvezőbb a Creative Cloud előfizetése. A vállalkozások, bár az Adobe havi díjakat kommunikál, évenként fizetik a Creative Cloud díját. (Ez szolgáltatás díja, ezért azonnal elszámolható költségként, nincs tárgyi eszköz-amortizáció.)
  • Csak a Photoshopot használom, minek fizessem ki a teljes csomagot? - TÉVES
    Létezik egyedi alkalmazás előfizetés is (Single App). Az egyén akár hónapos használatra is megvásárolhatja bármelyik alkalmazást, a vállalkozás ismét csak éves díjjal kalkulálhat. Az eddigi tapasztalatok alapján három alkalmazásnál már a teljes előfizetés kedvezőbb.