2015. január 27., kedd

„Edward soha sem használt iPhone-t, mindig buta telefonjai voltak“

Edward Snowden nevét szerintem mindenki ismeri, de a biztonság kedvéért jegyezzük meg, ő az, aki az amerikai NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) egyik alvállalkozójánál dolgozott, majd egy rakás titokkal a kezében lelépett és az infokat elkezdte közzétenni. A jelenleg Moszkvában dekkoló Snowdent van, aki hazaárulónak tartja, mások pedig az igazság bajnokának — nem tisztünk ítélkezni.

„Edward soha sem használt iPhone-t, mindig buta telefonjai voltak“ — nyilatkozta nemrég Snowden egyik ügyvédje, Anatolij Kucserna a Novoszti orosz hírügynökségnek. „Az iPhone speciális szoftvere képes magát aktívvá tenni anélkül, hogy a készülékhez érne bárki is. A telefon képes a környezetésről adatot gyűjteni, biztonsági szempontból fontos helyeketn ezért nem használják ezt a készüléket.“
A Snowden által megosztott infók kapcsán ne felejtsük el, létezik infó, meg dezinformáció, tény és megvezetés, de éljenek az összeesküvés elméletek.
A bekapcsolt mobil készülékek követése nem feladat, erre itthon — megfelelő felhatalmazással — képes az illetékes hatóság. A bekapcsolt iPhone követése sem ügy, ha megfelelő ismeret — Apple ID, jelszó — birtokában vagyunk, erre épül a Find my iPhone szolgáltatás is.
A „távolról bekapcsolható“ mobil felvetés nagyjából az első mobil megjelenésével egyidős. Ez a feltételezés okozta régen a mobilok aksijánák kivételét — mondván, ha áram nincs, akkor az nem is működik.
Pár éve, már nem emlékszem, hogy az iOS5 vagy iOS6 kapcsán derült ki, hogy az Apple követi, hogy melyik mobil merre jár, ezt szépen ki is lehetett rajzolni térképre.
A „kikapcsolt mobil távolról bekapcsolására“ még nem láttam példát, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet. Persze aki nem jár a tilosban, annak nincs is mitől félnie.
És még egy gondolat. Az IT biztonsági problémák 99 százaléka emberi hibára, mulasztásra vezethető vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése