2015. március 6., péntek

Apple Watch - egészségesebbé nevel?

Ez az év az Apple rajongók és utálók számára az Apple Watch éve lesz. Sokan, köztük jómagam is, azon töprengünk, ott lesz-e a csuklónkon az Apple Watch a bemutatót követő nap. Szükségünk van-e egyáltalán erre a kütyüre? Megvesszük rajongásból, hitből, szeretetből és persze jó pénzért?

"Az Apple Watch ütős"


A The Verge-nek nyilatkozta ezt Julie Ask (nem kérdezte, mondta, mert nevekkel nem viccelünk), a Forrester Research elemzője. "Mindazt tudja, amit a Fitbit, vagy a Jawbone vagy a Nike FuelBand, ráadásképp zenéinket és sok alkalmazást is elérünk vele."
Az egészséggel, sporttal, wellness-szel összefüggő alkalmazásokkal kiegészített okosórában joggal bízik az Apple, mint önként vállalt bilincs kerülhet csuklóinkra. Az Apple Health-t bemutató írásunkban - Egészségünkre! Jön a HealthKit... - és az iOS alapalkalmazást ismertető bejegyzésünkben - Lépteimet számlálva - már jeleztük, számos fitness teljesítmény mérő alkalmazás megjelenése, illetve a meglévők bővítése várható. Ám a legnagyobb reményekkel a Nike FuelBand indulhat, a Nike igazgatóságának ugyanis Tim Cook is tagja.

Az egyén
A szívverések számát is figyelő Apple Watch minden bizonnyal azok számára is fontossá teszi az egészségesebb életet, akik eddig pörköltszaftba dugták fejük - finom langy-meleg fehér kenyérrel -, ha sportról vagy egészséges életmódról hallottak. Az alapalkalmazás - Egészség/Health - is arra ösztönöz, hogy célokat tűzzél ki magad elé, és örömöd leljed azok teljesítésében (lásd a már említett Lépteimet számlálva írásunkat). Az egészségesebb életünket segítheti majd az Apple Watch, amikor jelez, már túl rég óta ülünk, ideje átülnünk a szomszéd autóba vagy kocogni egyet a transz-atlanti járat folyosóin.
Az egészség, fitness játékká tétele (gamification - hogy kulcsszót is leírjunk) trend. Az orvosok egészségesebb életmódot kínálnak egészségügyi problémák megelőzésére. Az elhízás, elhanyagolt fizikai kondíció nem csak az egyén számára kellemetlen, mondhatni rossz, de az államnak, azaz nekünk, adófizetőknek is sokba van a gyógyításunk, kezelésünk.
Cook, és így az Apple is, úgy véli, hogy "az Apple Watch eszköz lehet az emberek motiválására, hogy aktívabb és egészségesebb életet éljenek."

A doktorok
Az Apple Watch - és társai - elterjedésének másik nagy haszonélvezői az orvosok lehetnek. Az okosóra gyűjtötte adatok - megfelelő jogszabály, felhő, stb... - folyamatosan jelzik a páciensek állapotát, így mód nyílik megelőző beavatkozásra. De az idősorok számos más hasznos információt is adhatnak kezelő orvosunk számára.
A Gonosz Almalap szeme előtt már fel is tűnt az egyik, most még betöltetlen, háziorvosi rendelő, amelynek egyik számítógépén a körzet Apple Watchot hordó tb-kártya tulajdonosainak adatait értékeli ki 7/24-ben működő online rendszer és riaszt: "Mari néni vérnyomása megugrott!" vagy "Pista bácsi egyre lassabban teker fel a szőlő-hegyre!" Ez persze nettó gonoszság, de ha működne...
Az egyéneken kívül persze a közösségek is gazdagodnak az Apple Watchok adatai által. A számtalan monitorozott embertől származó adatok nem csak vidám statisztikák és látványos grafikonok készítésére alkalmas, de adatelemzéssel akár járványok kialakulása is megelőzhető. A betegadatok kezelése pedig ügyvédek és ügyvédi irodák meggazdagodásának lehet alapja. A paranoiásak pedig újabb Big Borther fenyegetettséget észlelhetnek.

Figyeld egészséged!
Aki még nem tette volna meg, annak érdemes az iOS8 Egészség/Health alkalmazás összes menüjét végigjárni. Nagyon hamar kiderül, hogy az Apple nem csak a testmagasságunkat és a naponta megtett lépésein számát szeretné megtudni, de a bevitt vitamin-mennyiséget is szívesen feljegyzi, megőrzi. Ezeket nem az Egészség alkalmazás gyűjti majd, hanem a fejlesztők által írt programok. Ám, és ez ügyes, az egymás adataihoz korlátozottan más alkalmazások is hozzáférnek elemzés, összehasonlítás céljából. De nem engedélyezett egyetlen alkalmazás számára sem, hogy a nem általa gyűjtött adatokat "haza" vigye, kiszipkázza.


Az egyik közösségi szájton remekül fut például olyan intelligens fogkefe projekt, amely nem csak a fogak megtisztítására alkalmas, hanem a fogak állapotának felmérésére - az adatok mennek az Egészségbe. Nem rég láttam egy alkalmazást, amivel lefotózod az ebéded, uzsonnád, és felismeri az ételt, a mennyiséget és kiírja, mi hány kalória, mik az összetevők (még fejlesztik az app-t), az adatok mennek az Egészségbe. De vércukor-mérő-iOS alkalmazás már létezik - kis mérőeszközt és tűt tartalmazó hardvert kell a telefonhoz csatlakoztatni, szuri (jajj!), és a kielemzett adat már ment is az Egészségbe.

Megváltoztatja-e az Apple az egészséghez való viszonyunkat?
Mindenképp. Bár az Apple Watch bemutatása előtt kiderült, hogy számos szenzor, érzékelő nem kerül be az első verzióba, de az Apple-t ismerve, a másodikban ott lesz. Sőt. És más gyártók kiegészítő termékei is várhatóak - általában ezek sikeressége mutat utat az Apple számára is. Az Apple Watch egyik kérdéses része az üzemidő. Az utolsó hírek szerint egy napot sem fog bírni az aksi átlagos használat mellett - az üzemidő növelése is lehet egyébként egy-két érzékelő eltávolításának az oka.
A három változatban - alumínium, sport és 18 karátos arany - boltokba kerülő órát Cook nem rég áprilisra ígérte. A március kilencedikei bemutató valószínűleg az árusítás megkezdésének felvezető eseménye lesz, de nem lennénk meglepve, ha Amerikában már elérhetővé válna az Apple Watch.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése