2015. április 28., kedd

Az Apple második negyedéves jelentése

Igen, megint jobb lett, mint egy éve volt, soha ilyen jó még nem volt az előző negyedévekhez képest. Azért némi magyarázat után - például hogy lehet második negyedévet most zárni - lentebb két grafikon és egy képregénycsík.

Komoly rész
Itthon kevés vállalkozás él azzal a törvény adta lehetőséggel, hogy eltérő naptári és pénzügyi évet használjon - pedig remek lehetőséget ad adó-megtakarításhoz -, Amerikában annál inkább. A pénzügyi évet, negyedévet ezért nem csak 'Q1, Q2'-nek nevezik, hanem 'FQ1'-nek, ahol az F a fiscal (pénzügyi), a Q meg a quarter (itt most negyedév) rövidítése. Ha egy szövegben keveredik a naptári és az attól eltérő üzleti év, akkor szokták a C (Calendar) előtagot is használni. És az Apple negyedévei nem egyeznek a naptárival, ezért most jöttek ki a FQ2 eredményekkel.


A számok, mint tudjuk, magukért beszélnek, de mi azért is lefordítjuk őket szép magyar mondatokká. Az első grafikonon látható, hogy az iPhone rettenetesen megy (+40% az előző évhez képest), az iPad pedig nem (-23%). A Mac is jobban teljesített, tíz százalékkal több gépet adott el idén az Apple, mint tavaly - ebben a negyedévben.
A jobb oldali grafikon még érdekesebb! Kína beelőzte Európát! Amíg tavaly még egy hajszállal (bárcsak enyém lenne az a hajszálnyi pénz!) előttük voltunk, 2015-re brutálisan leelőztek. Úgy kilőttek, hogy lassan nagyobb forgalmat produkálnak mint Amerika! Japán azért szerepel kiemelten, mert egykor ez volt az Amerikán kívüli második legnagyobb piac.

Bónusz
Bár ez a Q1 kapcsán jelent meg, de nincs kedvem egy éven át őrizgetni. A mostani, Q2 eredmény természetesen nem a valaha elért legnagyobb eredmény, de az Apple eddigi legjobb Q2-es eredménye.


- Az Apple negyedéves profitja az eddigi valaha elért legnagyobb céges nyereség.
- És nem gyártanak sem autót, és nem is olaj-kitermelők!
- Még!*
(* ha a szerző nem karikatúra rajzoló lenne, hanem piaci elemző, akkor ez igazi piaci híresztelés volna)


- És mi lesz, ha a következő negyedévben egy árnyalattal elmaradnak a történelmi rekord bevételtől?


VÉGÍTÉLET

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése