2015. június 11., csütörtök

El Capitan! 2/2

A legfontosabb újdonságokat összeszedő írásunk második része jön, az első itt tudod elolvasni.

Safari
Az Apple böngészője apróbb dolgokkal bővült. Az URL mellett megjelent Facebook, Twitter és Pinterest ikon azt sejteti, hogy még könnyebb egy-egy weboldal megosztása. Reméljük, hogy a funkció testre-szabható a Rendszerbeállítások már Yosemite alatt bemutatott panelén. A Pinterest névvel összecsengő Pinned Sites funkció a kedvenc oldalakat tartja megnyitva. Ennél talán hasznosabb, hogy egy kattintással elnémítható a Safari - gyakran előfordul, hogy egy weblap fejlesztő jópofának, hasznosnak vagy épp viccesnek tartja, hogy az oldalra tett videó magától elindul teljes hangerővel. Mi ezt sem jópofának, sem hasznosnak nem tartjuk, így az eddigi kapkodás helyett - melyik lapon is bömböl a videó - az összes lapot elnémíthatjuk. Bár erre eddig is volt megoldás: a Mac elnémítása.

Maps - Térkép
Az Apple minden igyekezete ellenére nekem még mindig a Google a térkép - és igen örülnék, ha én választhatnám meg a térkép-szolgáltatóm. A Kapitány újdonsága, hogy a térkép a tömegközlekedést is ismeri (rá ne kérdezzek, hogy az elvetett Google mióta tudja ezt). Sem Wazze integráció, sem hasonló sincs. Pedig a rengeteg annonim követett iOS eszköz alapján lehetne némi forgalmi helyzetjelentést generálni.

Metal
A Kapitány - természetesen - szebb és gyorsabb, mint elődei. A gyorsaságot a Metal névre hallgató fejlesztés biztosítja. A Mac OS zártságának előnye, hogy az operációs rendszert fejlesztő (Apple) pontosan tudja, hogy milyen vason kell futni, hiszen a hardvergyártó (Apple) nem a világon véletlenül elé kerülő cuccok közül válogat. A "gyorsító-kártyák" és "grafikus-kártyák" tudásának kihasználása az operációs rendszer feladata és nem az egyes fejlesztőké. A fejlesztők támaszkodnak az oprendszer kínálta szolgáltatásokra - és nem sírnak azért, hogy olyasmivel nem kell foglalkozniuk, ami nem az alap-bizniszükhöz tartozik.
Bár minket, felhasználókat inkább az azonnal látható dolgok érdekelnek, ám a WWDC igazi haszna az, hogy számtalan szekcióban maguk a fejlesztők magyarázzák el, hogy mi miért csináltak, mit hogy érdemes kihasználni. Aki egy ilyen pár órás szemináriumon vesz részt, annak olyan élményben lehet része, mintha F1-es versenyző lenne, és a motor és karosszéria tervezőjével beszélhetne.
Lehet fitymálni, hogy az alkalmazás váltás duplára gyorsulása maximum tizedmásodpercekben mérhető csak, de óránként - egy felmérés szerint - átlagosan 41 alkalommal váltunk alkalmazást. Tudod, csak ránézek a Mailre, meg az FB-re. Vagy e cikkhez a két képet megkerestem Safariban (1), ki-screenshotoltam (2), Finderben kiválasztva (3) egy Automator rutinnal 520 képpont szélesre vágtam (4), Finderben átneveztem, és Safari (5) blogba tettem - és mindezt kétszer, mert két kép - alig egy perc alatt öt váltás.
A képen látható, hogy épülnek egymásra az Apple megjelenítést szolgáló alkalmazásai, szolgáltatásai. Várom, hogy az említett szekciók anyagai hozzáférhetővé váljanak, hogy pontosabb képet kapjunk a Metal mibenlétéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése